Засоби виразності живопису. Емоційна виразність кольору. Космічний натюрморт

Про матеріал
Презентація "Космічний натюрморт" для здобувачів освіти 5 класу, які вивчають образотворче мистецтво. В презентації представлені світлини натюрмортів, показано зарисовки, як створити натюрморт, підібрати колір для замальовування натюрморту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Космічний натюрморт

Номер слайду 2

На минулих уроках ми створювали фантастичне місто і мудреців. Сьогодні ми продовжимо космічну мандрівку. Коли посланці Землі покидали космічне місто, його мешканці дали їм у дорогу дивні плоди. Але що цікаво: всі вони були одного кольору і відрізнялися лише незначними відтінками. Земляни поцікавилися:-Чому так?На що один мешканець розповів легенду.- Дуже давно у нас була різноманітна природа. Але ми не турбувалися про її збереження: ламали гілки дерев, вирубували дерева, знищували птахів, які боролися зі шкідниками і поступово фрукти і овочі зникли. Стало сутужно жити. Тоді ми пішли до Сонця і спитали:- Що нам робити?Сонце погодилося допомогти, але після того, як ми пообіцяємо бережливо ставитися до природи, оберігати її.І тоді в нашому місті з’явилися овочі й фрукти чудернацьких форм, але всі вони різних відтінків жовтого кольору.- Сьогодні ми уявимо ці плоди і створимо натюрморт у ньюансному колориті.

Номер слайду 3

Скарбничка мистецької мудростіНатюрморт — це зображення так званої «мертвої натури»: предметів домашнього вжитку, знарядь праці, овочів, фруктів, квітів, рослин, дичини тощо. Незважаючи на невигадливі сюжети, натюрморт запишається для художників невичерпною скарбницею вражень, розмаїття кольорів і форм. Анка Булгару (Румунія) Квітковий натюрморт

Номер слайду 4

Дж.Іллені. Натюрморт з лимонами. Г. Я.ван Ос. Натюрморт

Номер слайду 5

У створенні натюрморту важливе значення має: як його композиційна побудова, так і гармонійне поєднання кольорів — колорит. Найтендітніший колорит у живописі — нюансний. Він побудований на незначній відмінності відтінків кольору. Б. Бралдс. Літній натюрморт. К. Кеннінг. Натюрморт з квітами. Дж. Ескофет. Лимонне дерево

Номер слайду 6

Особливістю композиції натюрмортів, виконаних у нюансному колориті, є встановлення рівноваги — гармонійного розміщення предметів, які відрізняються розмірами та формами.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Із джерела народної творчості Погляньте, як красиво зобразили фрукти й овочі на виробах декоративно-ужиткового мистецтва народні майстри з міста Жостова та українського села Петриківка.

Номер слайду 9

Дива природи планети Земля Подивіться, які незвичайні за формою плоди створила природа. Зверніть увагу на їхню різноманітну фактурну поверхню.

Номер слайду 10

Роздивіться нюансні відтінки жовтого кольору, розташування світлотіні на фруктах і овочах. К. Енжел. Три грушіЛ. Лекс-Семеніхіна. Оранжевий натюрморт. Нюанс — ледь помітна відмінність одного кольорового тону від іншого.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Практичне завдання. Намалюйте космічний натюрморт у нюансному колориті (гуаш, акварель, акрил) Поради: Виконуючи ескіз, подбайте про рівновагу в композиції, узгодьте між собою розміри та форми предметів, їх взаемне розміщення.

Номер слайду 19

Щоб отримати нюансні відтінки кольору, домішуйте до основної фарби трохи іншої фарби.

Номер слайду 20

Можна застосувати і таке поетапне написання натюрморту

Номер слайду 21

Словник-путівник. Натюрморт — жанр образотворчого мистецтва, присвячений зображенню речей, що оточують людину в побутовому середовищ. Нюанс — ледь помітна відмінність одного кольорового тону від іншого.

Номер слайду 22

Запитання і завдання1. Яка різниця між фантастичним і реальним натюрмортом?2. Чим відрізняється нюансний і контрастний колорит?

Номер слайду 23

Загадка. Якщо бачиш на картиніЧашку кави на столі,Чи калач на скатертині, Чи троянду в кришталі,Чи якусь яскраву вазу, Чи смачний великий торт, А хоч всі предмети зразу,Знай це буде…. натюрморт.

Номер слайду 24

Домашнє завдання. Роздивіться картини з натюрмортами вдома. Доберіть предмети, подібні за кольором, порівняйте їх відтінки.

Номер слайду 25

Бажаю вам творчого натхнення і успіху. Дякую за увагу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Федоришин Тетяна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 грудня 2021
Переглядів
1190
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку