Засоби захисту органів дихання

Про матеріал
ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ОРГАНІВ ДИХАННЯ

1-е питання Найпростіші засоби захисту органів дихання — протипилова тканинна маска і ватно-марлева пов'язка. Вони захищають органи дихання від радіоактивного пилу і деяких видів бактеріологічних засобів, а для захисту від отруйних речовин непридатні.Будова респіратора і найпростіших засобів захисту органів дихання вивчається методом показу та відпрацювання порядку користування ними. Пояснюю учням призначення респіратора Р-2, показую його будову на схемах і пояснюю правила користування ним. Треба наголосити, що, знаючи розміри обличчя, можна за допомогою спеціальної таблиці підібрати потрібний розмір напівмаски респіратора. Потім показую порядок одягання і знімання респіратора.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ: Основні способи захисту населення в надзвичайних ситуаціях. Засоби захисту органів дихання. Тема:

Номер слайду 2

Питання уроку. Призначення та будова респіратора і проти пилової маски. Правила користування ними. Виготовлення ватно-марлевої пов'язки і користування нею. Застосування засобів індивідуального захисту. Призначення і будова фільтруючих та ізолюючих протигазів.

Номер слайду 3

Протипилова тканинна маска Складається з двох частин — корпусу і кріплення. Корпус маски шиють з 4—5 шарів тканини. Зовнішні шари роблять з тканини без ворсу, а внутрішні — для кращої фільтрації — з ворсом. Кріпленням служать смужки тканини, пришиті збоку корпуса. Маски виготовляються семи розмірів, відповідно до висоти обличчя. Готову маску перевіряють і приміряють. Розкрій виконують за викройками або лекалами, при цьому обов'язково роблять припуски приблизно в 1 см. Викройку (лекало) накладають на шматок тканини вздовж дольової нитки.

Номер слайду 4

Ватно-марлева пов'язка Виготовляється із шматка марлі розміром 100x50 см. Його розстеляють на столі, посередині на площі 30x20 см кладуть шар вати завтовшки 1—2 см (якщо немає вати, то її замінюють марлею в 5—6 шарів). Вільний край марлі по довжині загинають з обох боків на вату, а на кінцях роблять розрізи (30—35 см). Пов'язка повинна добре закривати ніс і рот, тому верхній її край має бути на рівні очей, а нижній — заходити за підборіддя. Нижні кінці зав'язують на тім'ї, верхні — на потилиці. Для захисту очей необхідно надіти спеціальні окуляри, які щільно прилягають до обличчя.

Номер слайду 5

Респіратор Прилад для захисту органів дихання від попадання пилу і інших аерозолів. Респіратори застосовують для захисту органів дихання від радіоактивного і ґрунтового пилу. Найбільш поширені респіратори Р-2 і ШБ-1 («Пелюсток»).

Номер слайду 6

Типи респіраторів1-ий це респіратори, у яких на півмаска і елемент, що фільтрує, одночасно служать і лицьовою частиною.2-ий респіратор, який очищає вдихуване повітря у фільтруючих патронах, що приєднуються до на півмаски. За призначенням підрозділяються на:- протипилові;- протигазові;- газопилезахисні.

Номер слайду 7

Призначення респіраторів. Протипилові захищають органи дихання від аерозолів різних видів, протигазові - від шкідливого пару і газів. Газопилезахисні - від газів, пару і аерозолів при одночасній їх присутності в повітрі.

Номер слайду 8

Респіратор "Пелюстка - 200" Забезпечує захист органів дихання від: - радіоактивних, токсичних і бактерійних аерозолів; - силікатного, цементного, вугільного, текстильного, тютюнового і іншого пилу при об'ємному вмісті кисню в повітрі не менше 17%. Не захищають від пари і газів шкідливих речовин, органічних розчинників і речовин, які легко сублімують. У неробочому стані респіратор "Пелюстка-200" має вид круга, щільне прилягання до особи в робочому стані досягається за допомогою гумового шнура, протягнутого по периметру круга, і носового затиску.

Номер слайду 9

Респіратор Р - 2 Респіратор Р-2 складається із фільтрувальної напівмаски з наголовником. На півмаска має два клапани вдиху і один — видиху. У клапана видиху є запобіжний екран. Зовнішня частина напівмаски виготовлена з поліуретанового пінопласту зеленого кольору, а внутрішня — з тонкої повітронепроникної плівки, до якої вмонтовано два клапани вдиху. Між поліуретаном і плівкою є фільтр із полімерних волокон. Респіратор має носовий затискач, щоб притиснути напівмаску до перенісся. Респіратори Р-2 виготовляються трьох розмірів відповідно до висоти обличчя: 99—109 мм — перший розмір, 109—110 мм — другий розмір, понад 110 мм — третій розмір.

Номер слайду 10

Респіратор РПГ-67 Газопилозахисний призначений для захисту органів дихання від шкідливих газоподібних і пароподібних речовин при об'ємному вмісті кисню не менше 18%. Забезпечує захист органів дихання людини в різних галузях промисловості, в сільському господарстві при роботі з отрутохімікатами і добривами, а також в побутових умовах. Він складається з гумової на півмаски ПР-7 з трьома отворами. В два бокових вмонтовані поліетиленові манжети з клапанами для вдиху, в яких розміщені змінні фільтруючі патрони різних марок. В нижньому отворі знаходиться сідловина клапана видиху, який закритий запобіжним екраном. Респіратор утримується на обличчі за допомогою оголовка, що кріпиться до поліетиленових манжетів.

Номер слайду 11

РПГ-67 поставляється в трьох розмірних варіантах (1, 2, 3). Комплектується протигазовими фільтруючими патронами 4-х марок (див. таблицю).

Номер слайду 12

Респіратор універсальний РУ-60 М Призначений для захисту органів дихання людини одночасно від паро і газоподібних шкідливих речовин і аерозолів. Респіратор забезпечує захист органів дихання людини в різних галузях промисловості, в сільському господарстві при роботі з отрутохімікатами і добривами, а також в побутових умовах. Респіратор "РУ-60 М" рекомендується використовувати у всіх кліматичних зонах при температурі від -40 °С до + 55 °С і відносної вологості до 98%. Обмеження поля зору, не більше 30%. Маса респіратора, не більше, 310 г. Опис: Респіратор складається з гумової напівмаски ПР-7 з ременем, який обхвачує голову, трикотажного обтюратора, двох клапанів вдиху і клапана видиху, двохзмінних фільтропоглинаючих патронів, що містять спеціалізований поглинач і проти аерозольний фільтр. Респіратор виготовляють з напівмаскою трьох розмірів: 1, 2,3.

Номер слайду 13

Комплектується протигазовими фільтруючими патронами 4-х марок

Номер слайду 14

Респіратор РПА-ТД Призначений для захисту органів дихання людини від силікатного, металургійного, гірничорудного, цементного, вугільного, текстильного, тютюнового пилу, від різних дуетів (ДДТ), порошкоподібних добрив і інших видів промислового пилу. Респіратор РПА-ТД працездатний в інтервалі температур від -40 до + 40 °С і може експлуатуватися у всіх кліматичних зонах. Безперечною гідністю протиаерозольних респіраторів РПА-ТД-1 і РПА-ТД-2 є можливість багаторазового використання, оскільки вони забезпечені фільтрами, які легко очистити від пилу, що осів, а при необхідності замінити новими. Респіратор РПА-ТД випускається двох модифікацій: з одним фільтром РПА-ТД-1 і з двома фільтрами РПА-ТД-2. Всі вироби поставляються в трьох розмірних варіантах (1-й, 2-й, 3-й).

Номер слайду 15

Типи протигазів У системі цивільної оборони України для захисту населення використовуються такі фільтрувальні протигази: для дорослого населення — ЦП-5, ЦП-5 М, ЦП-7, ЦП-7 В; для дітей — ПДФ-Д, ПДФ-Ш, ПДФ-2 Д, ПДФ-2 ПІ, КЗД (камера захисна дитяча).

Номер слайду 16

Протигаз ЦП-5 Фільтрувальний протигаз призначений для захисту органів дихання, очей, шкіри обличчя від впливу ОР, РР, БЗ і деяких СДОР, а також від різних шкідливих домішок, що є у повітрі. Усередині фільтрувально-поглинальної коробки ЦП-5 є протиаерозольний фільтр і шихта. Лицьова частина ШМ-62 У — шолом-маска, виготовлена з натурального або синтетичного каучуку. У шолом-маску вмонтовано окулярний вузол і клапанну коробку, яка має один кла­пан вдиху, два — видиху і служить для розподілу потоків повітря.

Номер слайду 17

протигаз ЦП-7 Він складається з фільтрувально-поглинальної коробки ЦП-7 К, лицьової частини ПЦП, плівок, що не запотівають, захисного трикотажного чохла і сумки. Його маса без сумки — до 900 г, маса фільтрувальне-поглинальної коробки ЦП-7 К — 250 г, лицьової частини МЦП — 600 г.

Номер слайду 18

ВИЗНАЧЕННЯ РОЗМІРУ ЛИЦЬОВОЇ ЧАСТИНИ ПРОТИГАЗУ ЦП-7

Номер слайду 19

Протигаз УЗС ВК Протигаз УЗС ВК (мал.) має універсальні властивості завдяки фільтрам ВК 320 и ВК 600, які дають можливість реалізувати принцип „подвійного використання“, тобто використовувати його як для промислового так і для цивільного захисту. Протигаз УЗС ВК з фільтром ВК 320 та з фільтром ВК 600 має захисні властивості цивільного протигазу ГП-7 та промислового протигазу з спеціальними фільтрами, але зі збільшеним часом захисної дії по органічним речовинам, неорганічним і кислим газам та парам, специфічним небезпечним хімічним речовинам та додатковий захист від аміаку у порівнянні з протигазом ГП-7. Протигаз УЗС ВК використовується цивільним населенням в особливий період та для виходу із зони хімічної аварії, рятувальниками при проведенні робіт в зонах хімічного забруднення на відстані 500-1000 метрів від осередку забруднення, аварійно-рятувальними формуваннями при ліквідації наслідків аварій та промисловим персоналом для виходу із зони хімічного забруднення.

Номер слайду 20

Протигаз дитячий Дитячий фільтрувальний протигаз ПДФ-Д призначається для дітей віком від 1,5 до 7 років, а проти­газ ПДФ-Ш — для дітей шкільного віку від 7 до 17 років. Ці протигази комплектуються фільтрувально-поглинальними коробками ЦП-5 і різняться між собою лише лицьовими частинами. Протигази комплектуються трьох розмірів. Замір голови проводиться аналогічно як у протигаза ЦП-7 1 – корпус2 – обтюратор3 – з’єднальна трубка4 – очковий вузол5 – вузол клапана вдиху6 - вузол клапана видиху7 – фільтруюча коробка  8 – накидна гайка 9 – наголовник10 – гарантійні тасьми11 – сумка

Номер слайду 21

Камера захисна дитяча. Камера захисна дитяча (КЗД) призначена для захисту дітей у віці до 1,5 року від ОР, РР, БЗ в інтервалі температур від +30° С до -30° С. Основним вузлом каме­ри є оболонка — мішок з прогумованої тканини. Оболон­ка монтується на розбірному металевому каркасі, який разом з піддоном утворює розкладне ліжко. В оболонку вмонтовані два дифузно-сорбуючі елементи, через які повітря ззовні, очищаючись, проникає усередину. Щоб можна було бачити дитину, в оболонці камери є два віконця, а для догляду за нею — рукавиці з прогумованої тканини. Камеру переносять за допомогою плечової тасьми. Безперервний час перебування в камері — до 6 год. Маса камери — до 4 кг. КЗД-6(4)1 – оболонка2 – елемент дифузійний  фільтруючий3 – тасьма плечова4 – каркас5 – піддон6 – затискач7 – вікно оглядове8 – рукавиця

Номер слайду 22

ПРОМИСЛОВІ ПРОТИГАЗИ

Номер слайду 23

Ізолюючі протигази Ізолюючі протигази ІП-46, ІП-4, ІП-5 забезпечують захист органів дихання, очей і шкіри від будь-яких СДОР, незалежно від властивостей і концентрації. Вони дають змогу працювати навіть там, де зовсім немає кисню у повітрі. У протигазі ІП-46 М або ІП-5 можна виконувати неважку роботу під водою на глибині до 7 м. Оскільки цей протигаз забезпечує повну ізоляцію органів дихання від навколишнього середовища, то час перебування в ньому залежить від запасу кисню в регенеративному патроні і характеру виконуваної роботи: при важких фізичних навантаженнях — протягом 45 хв, при середніх — 70 хв, а при легких або в стані відносного спокою — 3 год.

Номер слайду 24

Ізолюючий протигаз ІП – 46 М

Номер слайду 25

Кисневий ізолюючий протигаз КІП-8

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Кисневий ізолюючий протигаз КІП-8 Цей апарат призначений для захисту органів дихання і очей чоловіка при виконанні робіт, пов'язаних, головним чином, з гасінням пожеж та діями в середовищі, непридатному для дихання. Він знаходиться на оснащенні, як правило, протипожежних підрозділів, іноді використовується спеціалізованих аварійно-рятувальних формувань.  Складність застосування КІП-8 полягає в тому, що кожен раз після роботи він потребує в зміні кисневого балону і переспорядження регенеративного патрона. Протигаз являє собою апарат із замкнутим циклом дихання, регенерацією газової суміші та підживленням її киснем з спеціального балона. До його складу входять: лицьова частина МІГТ-1. клапанна коробка, дихальний мішок з запобіжним клапаном, регенеративного патрон РП-8, кисневий балон з вентилем, блок легеневого автомата і редуктор, пристрій звукового сигналу, виносної манометр, гофровані трубки вдиху і видиху, корпус з кришкою і ременями. Крім того, в комплект входить набір інструменту і запасних частин. Всі його вузли, за винятком клапанної коробки з лицьової часткою, гофрованих трубок і манометру, розміщені в жорсткому металевому корпусі з кришкою. Тривалість дії регенеративного патрона РП-8 - не менше 2 год.

Номер слайду 28

ІДА-71 УЗабезпечує дихання водолаза по замкнутому циклу з безперервною регенерацією видихуваної газової суміші. Піддержка необхідного парціального тиску кисню в дихальній суміші при цьому здійснюється за рахунок роботи регенеративного речовини, що поглинає вуглекислий газ і виділяє кисень. При роботі на незмінній глибині кількість суміші, що циркулює в дихальному тракті, залишається постійним, гази з балонів апарату не витрачаються. При зануренні нестачу газу в дихальному мішку поповнюється дихальним автоматом. При зменшенні глибини або виході на поверхню надлишок газу стравлюють.

Номер слайду 29

Порядок одягання і скидання протигаза, проведення тренування учнів: відпрацювання нормативу «Одягання фільтрувального протигаза»

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Підсумок уроку

pptx
До підручника
Захист Вітчизни 10 клас (Бахтін А. М. та інші)
Додано
1 жовтня 2018
Переглядів
12924
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку