Завдання з теми "Гриби"

Про матеріал
САМОСТІЙНІ РОБОТИ з теми "ГРИБИ" розділ БІОРІЗНОМАНІТТЯ (У ТОМУ ЧИСЛІ ТІ, ЯКІ ФОРМУЮТЬ STEAM-КОМПЕТЕНЦІЇ ТА ПРИЗНАЧЕНІ ДЛЯ НАВЧАННЯ ЗА МОДЕЛЛЮ «ПЕРЕВЕРНУТИЙ КЛАС» )
Перегляд файлу

Тема: ЗАГАЛЬНА ХАРАСТЕРИСТИКА ЦАРСТВА ГРИБИ. НИЖЧІ ГРИБИ.

Завдання: Після лекційної частини уроку або самостійного опрацювання матеріалу наданого для перевернутого уроку. 

А. Використання прийому «Хмара слів». Підберіть до ключових термінів цієї хмаринки слова або словосполучення асоціації і ви краще їх запам'ятаєте.

Б. Метод «Ажурна пилка» учні об'єднюютьсяв 7 груп по 4 учня. Групи мають  кольори, а учасники номери від 1-го до 4-го. Кожна група самостійно за  дидактичним матеріалом опановує знання про: 1-ша-низчі паразитичні гриби, 2-га- Цвілеві гриби, 3-тя-Трутовики, 4-та-Сажкові та Іржисті гриби, 5-та –Дріжжі, 6-та-шапкові гриби, 7-ма-гриби, які викливають захворювання людини. Потім учасники з однаковими номерами об'єднуються у групи для обміну інформацією. Повернувшись до своєї групи за кольорами, обмінюються здобутою інформацією.

В. Користуючись наданими та створеними у групі матеріалами зробити аплікаційний Скрайбінг з теми. (Скрайбінг це мікс малюнків, слів, фраз, стислих пропозицій, стрілок, смайликів та інших графічних символів для створення структурно-логічних схем)

Г. Знайди 12 біологічних помилок, виправ їх (я виділила помилки).

 Гриби - це група гетеротрофних організмів, безхлорофільні, одно і багатоклітинні, від дрібних мікроскопічних до таких великих, як трутовики і гігантський дощовик. Гриби займають проміжне положення між рослинами і тваринами, оскільки характеризуються рядом ознак-Фріз:

  • Тварині: хемотротрофний тип живлення, наявність в обміні сечовини, в оболонці клітин є хітин, запас поживних речовин у вигляді глікогену.
  • Рослини - адсорбтивний тип живлення (шляхом всасування, а не захоплювання їжі), періодичний ріст, характер розмноження.

Тіло побудоване з тонких нитчастих утворень - гіфів. Їх сукупність утворює вегетативне тіло (міцелій або слань). Умовно гриби поділяють на вищі та нижчі. У нижчих грибів міцелій має одноклітинну будову, у вищих він багатоклітинний. Дріжджі та внутрішньоклітинні паразитичні гриби міцелію не мають.

 

 

Нижчі

Вищі

 

Клас Аскоміцети

Клас Базидіоміцети

Паразити:

Синтріхіум - рак картоплі Ольпідіум - чорна ніжка капусти

Мікроспоридії (трихофітон) - стригучий лишай

Сажкові (устилага) - викликають сажку, паразитують на деревах

 Фітофтора - картопляна гниль

Ріжки - на житі.

Трутовик паразитують на злакових.

 

Трюфелі - цінні їстівні гриби

Іржисті - викликають іржу на різних рослинах

Сапрофіти:

 Мукор - червона цвіль

Дріжджі - одноклітиинні гриби (хлібні, пивні, винні)

Домовий гриб

 

Цвілеві гриби - пеніцил, фурацил - антибіотики

Шапкові гриби

 Клітина грибів: -http://content.foto.mail.ru/list/irina-neizvestna/_answers/i-135.jpgКлітинна оболонка складається з целюлози, білків, ліпідів, хітину. А під нею цитоплазматична мембрана. Цитоплазма з одним або декількома ядрами, мітохондріями, пластидами, вакуолями (містить запасні речовини - глікоген, ліпіди, жири). В цитоплазмі містяться білки і не зв'язані з органелами клітини, ферменти, амінокислоти, вуглеводи, ліпіди. В їстівних грибах є багато вітамінів і мінеральних солей.

Розмножуються гриби: -статево; безстатево (спорами); вегетативно (частинами міцелію); брунькуванням (дріжджі).

За характером живлення гриби поділяються на: 1. Симбіонти - живляться готовими органічними речовинами мертвих організмів. 2. Паразити - живляться за рахунок організмів, на яких поселяються (живуть на поверхні або всередині живих тканин рослин і тварин). 3.Симбіонти - живуть у симбіозі з іншими організмами хлорофільними рослинами живляться за рахунок утворення мікоризи.-шапкові гриби Цвілеві гриби http://900igr.net/datas/biologija/Obschaja-kharakteristika-gribov/0010-010-Stroenie-plesnevogo-griba-mukora.jpg.  

Поселяються на продуктах харчування, в ґрунті, на овочах і плодах. Викликають псування доброякісних продуктів (хліба, овочів).

Мукор (біла цвіль або головчата плісень) З'являється на харчових продуктах, на гною у вигляді білого нальоту, який через певний час чорніє. Гриб утворює розгалужений міцелій, що складається з 5-8 клітин. Від якої відособлюється плодове тіло з спорангієм у вигляді колоска, в якій розвиваються тисячі спор темного кольору. За умов нестачі поживних речовин відбувається статеве розмноження: на кінцях утворюються гамети, які зливаються, проростають утворюючи зародковий спорангій.

Д. Виконати тест, вписати відповіді

  1. Назва гриба

Подпись отсутствует

  1. Тип живлення гриба

Подпись отсутствует

  1. Назва хвороби, яку викликає гриб

Подпись отсутствует

   4. Тип по відношенню до класифікації вживання

 Сморчки и строчки - заблуждения и мифы, www.grib.tv - YouTube

   5. Назва гриба

Подпись отсутствует

6. Назва грибкової хвороби

Подпись отсутствует

7. Тип живлення гриба

Подпись отсутствует

8. Тип по відношенню до класифікації вживання

Подпись отсутствует

9. Тип лишайника по будові слані

Подпись отсутствует

10. Тип лишайника по анатомічній будові

Подпись отсутствует

11. Які органели має клітина рослини, не має клітина гриба?

12. Який організм називають піонером рослинності?

 

docx
Додав(-ла)
Тітова Інна
Додано
6 березня
Переглядів
29
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку