Збірка задач "Екологічна математика" Наскрізна змістовна лінія "Екологічна безпека і сталий розвиток"

Про матеріал
Проблематика наскрізної лінії «Екологічна безпека та сталий розвиток» реалізується в курсі математики, насамперед, через завдання з реальними даними про використання природних ресурсів, їх збереження та примноження. Саме така система задач пропонується учням 5, 6 класів для розв'язання на уроках маематики.
Перегляд файлу

Опорний заклад 

«Торецька загальноосвітня школа I – III ступенів №6»    військово – цивільної адміністрації     Бахмутського района

Донецької області

 

                                                             

Екологічна математка

 

Наскрізна лінія «Екологічна безпека й сталий розвиток»

 

 

 

 

image

 

 

 

 

 

Зміст

I  Вступ

II Задачі для 5 го класу

1.     Дії з натуральними числами

2.     Дії з десятковими дробами

3.     Відсотки

III Задачі для 6 го класу

1.       Діаграми

2.       Розв’язування рівнянь і задач за допомогою рівнянь

3.       Відношення і пропорції

Висновки

Додатки

Природоохоронні зони  - поруч

1.          Регіональний ландшафтний парк «Клебан — Бик»

2.          Національний природний парк «Святі Гори»

3.          Регіональний ландшафтний парк «Краматорський»

Використані джерела

 

 

 

       

 

 

ВСТУП

                                           Природа - єдина книга, кожна

                      сторінка якої сповнена глибокого змісту.

image     Наскрізна лінія «Екологічна безпека й сталий розвиток» спрямована на формування в учнів соціальної активності, відповідальності та екологічної свідомості, готовності брати участь у вирішенні питань збереження

довкілля і розвитку суспільства, усвідомлення важливості сталого розвитку для майбутніх поколінь.

Проблематика наскрізної лінії «Екологічна безпека та сталий розвиток» реалізується в курсі математики, насамперед, через завдання з реальними даними про використання природних ресурсів, їх збереження та примноження. Аналіз цих даних сприяє розвитку бережливого ставлення до навколишнього середовища, екології, вміння вирішувати проблеми, критично оцінювати перспективи розвитку навколишнього середовища і людини. 

   

    За В.О. Сухомлинським екологічне виховання – це розряд навчально – виховного процесу як складної системи, при якій дитина без уваги не залишить жодної травинки, пташки, вчиться робити не тільки висновки, а й аналізувати. Виховання  особистості  на уроках математики відбувається під час розв'язування та конструювання задач і вправ. Ставлячи дидактичну мету вчитель добирає завдання виховного змісту. 

Мета екологічного виховання учнів реалізується через систему завдань, а саме:

      формування в учнів розуміння необхідної гармонії людини з природою;

      оволодіння знаннями про природу (зокрема рідного краю);

      виховання почуття відповідальності за природу як національне багатство,  основу життя на землі;

      формування готовності до активної екологічної діяльності;

      формування основ глобального екологічного мислення.

  Роль математики в екологічному вихованні полягає в тому, що методом доцільно підібраних задач, можна навчити учнів розуміти окремі екологічні поняття, прищепити навички раціонального використання природних ресурсів, розкрити роль математики у пізнанні найбільш загальних і фундаментальних законів природи, створити базу для формування наукового світогляду.

  З метою формування екологічних знань на уроках математики підбирати таку систему задач, яка розкриває питання :

      споживання води;

      використання водних ресурсів в Україні;

      значення рослин в житті людини;

      скорочення лісових ресурсів та його наслідки;

      значення тварин у природі та в житті людини

 

 

 

 

 

image

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАДАЧІ ДЛЯ 5 КЛАСУ Дії з натуральними числами

1.     Донецька область розташована у південно-східній частині України. Територія області простягнулась з півночі на південь на 240 км та зі сходу на захід – на 170км.

 

image                                  Максимальні відмітки висот по Донецькому кряжу                                  в області сягають 200-260 метрів. Найвища                                    точка - Саур могила, її височина 277,9 м. Амплітуда                                    висот в цих районах досягає 200 м. Основнучастину                                  запасів поверхневих вод Донецької області                                           складають річки. Їх в області налічується 247,                                    але лише 9 мають протяжність понад 40 км.Головна                                          водна артерія краю – річка Сіверський Донець,                                             що протікає на його території впродовж 95 км.                                  Загальна протяжність річки - 1053 км, площа                                  басейну - 100 тис. км2.

Запишіть усі числа, які зустрічаються у тексті. Розташуйте їх в порядку зростання (спадання).

2.     Яка площа Донецької області, якщо її територія  простягнулась з півночі на південь на 240 км та зі сходу на захід – на 170км.

3.     imageНа території Донецької області розташован Регіональний ландшафтний парк «Клебан — Бик». У літописних документах примітний обривистий пагорб під       ім‘ям           “урочища   річки Бичок” зустрічається ще в 1500 році у зв‘язку з питанням

про закріплення указом великого князя московського Івана III (1440-1505) меж козацьких вольностей Війська Запорозького. Століття по тому (1600 рік) в офіційних документах фігурує назва місцевості “Клебіна”, згадана в рамках широкомасштабних військових дій з оборони кордонів Московської держави від володарів дикого степу – кочових племен, в основу тактики нападу яких входило проходження вздовж вододілів. При царюванні ж Петра I (1672 – 1725) за степової місцевістю, яка входила в сферу інтересів Російської імперії, закріплюється слов‘яно-тюрске ім‘я Клебан-Бик, під яким воно відомо й донині.

Запишіть усі числа, які зустрічаються у тексті. Розташуйте їх в порядку зростання (спадання).

 

 

image

 

4.     Водні ресурси Донецької області 

Назва річки

Протяжність по території регіону, км

Річковий     басейн,      до

якого відноситься річка

 

Великі річки

Сіверський Донець

96

р. Дон

Усього

 

 

 

Середні річки

Казенний Торець

134

р.Сіверський Донець

Лугань

44

р.Сіверський Донець

Кальміус

209

р.Приазов’я 

Міус

65

р.Приазов’я

Кринка

170

р.Приазов’я

Самара

51

р. Дніпро

Вовча

147

р. Дніпро

Мокрі Яли 

132

р. Дніпро

Усього

 

 

 

Малі річки

 

 

р.Сіверський Донець

 

 

р.Приазов’я

Назва річки

Протяжність по території регіону, км

Річковий     басейн,      до

якого відноситься річка

 

 

р.Дніпро

Усього

 

 

РАЗОМ

 

 

 

Заповніть вільні рядки таблиці.

 

5.Через Донецьку область протікає річка Сіверський Донець. В старовинні часи по ній плавали кораблі древніх слов’ян. Зараз загальна довжина цієї річки встановлює 1053 кілометри. По Донецькій області Сіверський Донець тече  протягомі 95 кілометрів.  Цікаво, а скільки кілометрів річки протікає за межами

Донецької області? 

 

6.Школярі вирушили в похід на байдарках по річках Донецької області. В перший день вони пропливли по Сіверському Донцю 30 кілометрів. На другий день після обіду пішов дощ і спортсмени подолали відстань на 16 кілометрів меншу, ніж в попередній день. Вранці мандрівники стартували раніше і подолали відстань на 21 кілометр більшу, ніж у другий день походу. Скільки кілометрів пройшли на байдарках школярі за три дні? 

 

7.                    В космічний зореліт потрапив уламок астероїду. Корабель втратив можливість летіти далі і викликав допомогу, яка дістанется до потерпілих через три доби. Чи вистачить кисню трьом астронавтам, якщо кожен з них споживає 960 літрів кисню на добу, а кожен з восьмигідропонних пристроїв виробляє 300 літрів кисню на добу?

8.                    Відстань від міста Торецьк до Київа, якщо пересуватися залізницею - 738 км , а якщо автошляхами - 670 км. На скільки відсотків шлях залізницею довше?

 

9.                    «Меткомбінат Азовсталь» викинув в навколішне середовище в 2013 році 698т забруднюючих речовин, а в 2014 році - 600,5т. На скількі тон зменшилося забруднення?

10.               В середньому кожна людина вживає 1,7 л води на добу при фізіологічній потребі 2-3 л. Підрахуйте, скільки води вживають в середньому всі учні класу, школи на добу, на рік?

11.               Відомо, що 1 т пролитої нафти утворює на поверхні води пляму з площею близько 6 кв км.? Яку площу акваторії покриє нафтова плівка в разі аварії танкера водотоннажністю 5000 т? Порівняєте з площею відомих вам водосховищ, морей.

12.               У лісі скляна пляшка викликала пожежу. Скільки дерев загине від пожежі через 2 години, якщо за 10 хв згорає  до 9 дерев. (Запам'ятай! Скло, залишене в лісі,   може стати причиною пожежі. Чому?)

 

13.               У нашому місті живе близько 35000 мешканців. Уявимо, що кожен двадцятий з них, відвідавши  сусідній ліс, кине там пакетик з-під чіпсів і пластикову пляшку. Скільки всього пакетів і пляшок буде під кожним деревом, якщо в лісі 100 ялин, 100 беріз, 100 осик і 100 кленів.

 

14.               У нашій школі снідають діти з 26 класів.  Якщо в кожному класі знайдеться 3 невихованих учні, які кинуть пакети від печива на підлогу, то скільки пакетів валятиметься по школі? 

15.               Чергові пішли з класу  погано закривши кран. Знаючи, що за 1 секунду витікає 5г води, порахуйте, скільки води витече : за 1год?  За 10 годин?   За 20 годин (на той час, коли вони повернуться до школи)

16.               У світі вирубується 2 га лісу в хвилину. Скільки лісу чоловік знищує за годину? За добу? За рік?

17.               Лев в середньому живе близько 40 років, що в 5 разів менше, ніж граничний вік слона. Який граничний вік слона?

18.               Пташенята під час свого росту дуже ненажерливі.  Стриж ловить дрібних комах на льоту і годує своїх пташенят порівняно з іншими птахами  рідко, всього 20 разів на день, зате приносить в середньому по 370 дрібних комах. Скільки комах наловить пара стрижів за 32 дні?

19 . Один в'яз за сезон (з травня по вересень) засвоює з повітря 120 р. сірчистого газу. В'яз живе 400 років. Скільки сірчистого газу знищує в'яз за своє життя?

 

image20.Вважається, ліси – легені міст. 1 га лісу за годину поглинає стільки вуглекислого газу, скільки        видихає                200    людин.        В національному парку «Святі Гори» 40448 га лісу. Скільки людин за  кожну годину може видихати вуглекислого газу?

 

21.                     Дуб вибирає 85л води за день, осина – 462л за тиждень, береза – 180л за 30 діб. Розташуйте назви цих дерев у порядку збільшення кількості води, яку вони вбирають за один день.

22.                     Одне дерево освіжає повітря, як 10 кондиціонерів. Скільки кондиціонерів замінять 18 дерев, посаджених випускниками школи?

 

Дії з десятковими дробами

1.     imageНайвища точка міста Торецьк -179 метрів над  рівнем моря. А найвища точка Донецької області  (Саур -  Могила) - 277,9 м. На скільки метрів курган  Саур – Могила вище найвищої точки м. Торецьк? 

 

 

2.     Ялина живе в лісі до 400 років, а в міських умовах в 2,5 разу менше. Скільки років може прожити ялина в місті? Як ви думаєте, чому знижується тривалість життя дерев в місті? 

 

3.     На території Донецької області розташовані  Регіональний ландшафтний парк «Клебан — Бик» площа якого складає  2900,1 га, Національний природний парк «Святі Гори» площею  40448,0 га, Регіональний ландшафтний парк «Краматорський» , який займає площу 1738,82 га. Яку частину площі Донецької області складає площа кожного з них. Площа Донецької області  - 26592 км2.

 

4.     У парку відпочинку модрина (лиственница) дає щорічний приріст деревини 11 куб. м на кожному гектарі. У сусідньому лісовому масиві приріст складає 4, 35 куб.м. У кожному гаї запас деревини рівний 200 куб. м на 1 га. Дерева якого масиву більш продуктивні? У скільки разів? Які технічні переваги має модрина перед іншими деревами?

5.     На слайді числа:     25,4;   0,9;    2,04 ;   14,6 ;   100,9      Завдання: Складіть перше і четверте числа і ви дізнаєтеся, яку площу на планеті займають ліси.(40млн км.?) Якщо відняти від останнього числа друге, то дізнаєтеся , скільки років розкладається в грунті консервна банка.(100років).  Те число, яке у вас вийшло, помножити на 5. Стільки років розкладається в грунті  пластикова пляшка.(500років)

6.     Підрахуйте, скільки води потрібно місту з населенням 1 млн. жителів для розведення стічних вод протягом року, якщо відомо, що в добу потреба міста в чистій воді складає 0,5 млн. м3. Перед скиданням у водоймище стоки потрібно розводити 20-кратним об'ємом чистої води.  Скільки води для цього потрібно місту Торецьк, в якому 34 378 мешканців.

7.     imageУ процесі росту сосна ввібрала з повітря 1,84т вуглекислоти, із землі 0,55т води і 0,03т мінеральних речовин, а виділила в повітря 1,42т кисню. На скільки збільшилась маса сосни?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відсотки

 

1.     Територія Донецької області складає  26592 км2. Місто Торецьк займає площу 62км2. Який відсоток території Донецької області складає територія Торецька?

2.     Через Донецьку область протікає річка Сіверський Донець. В старовинні часи по ній плавали кораблі древніх слов’ян. Зараз загальна довжина цієї річки встановить 1053 кілометри. По Донецькій області Сіверський Донець тече  протягом  95 кілометрів. Цікаво, а скільки відсотків встановить ця ділянка річки від її загальної довжини?

3 .Школярі вирушили в похід на байдарках по річках Донецької області. В перший день вони пропливли по Сіверському Донцю 30 кілометрів. На другий день псля обіду пішов дощ і спортсмени подолали відстань на 40% меншу, ніж в попередній день. Вранці мандрівники стартували раніше і подолали відстань на 21 кілометр більшу, ніж у другий день походу. Скільки кілометрів пройшли на байдарках школярі за три дні?

4. В 2013 році в Донецькому регіоні використано 1614,6 млн. кубічних метрів води з поверхневих джерел,т а 364,8 млн. м3- з підземних. Який відсоток всановлює вода з підземних джерел по відношенню до об’ємів води з поверхні?

 

4.       Найвища точка міста Торецьк -179 метрів над рівнем моря. А найвища точка Донецької області (Саур -  Могила) - 277,9 м. Скільки відсотків від висоти кургану Саур - Могила встановлює найвища точка м. Торецьк?

 

5.       В національному природному парку “Святі гори” мешкає 256 видів наземних хребетних тварин. З них охороняється 40 видів. Визначте, скільки відсотків тварин охороняється.

6.       «Меткомбінат Азовсталь»  викинув в навколішне середовище в 2013 році 698т забруднюючих речовин, а в 2014 році - 600,5т. На скількі відсотків зменшилося забруднення?

7.       На весні  очищення звалища було закінчене за три дні. У перший день очистили 35% всій площі, в другій 33%, а в третій день останню. Знайдіть площу ділянки звалища, якщо в третій день очистили на 0,6 га менше, ніж в перший?

8.       З 1600 р. на Землі вимерли 94 види птиць. Із них загибель 86 % птиць пов'язана з діяльністю людини. Скільки приблизно видів птиць загинуло за вини людини?

9.       В  озелененні міста Торецьк використовуються 16 видів дерев, 27 підвидів дерев, 15 видів чагарника. Який відсоток  від перерахованих типів зелених насаджень складають чагарники?

10.   Один кубічний метр повітря у операційній палаті містить приблизно 500 мікроорганізмів. На скільки відсотків це більше, ніж в березовому лісі, де один кубічний метр повітря містить 450 мікроорганізмів?

11.   Заощаджуйте всюди електроенергію! Пам’ятайте, що одна лампочка на 100 Вт дає на 20% більше світла, ніж дві на 60 Вт. Як зміниться освітленість  кабінету математики, якщо люстри в ньому містять 18 лампочок? Чи досить для поліпшення освітленості та економії фінансування, якщо в кожну люстру буде поставлена тільки одна лампочка на 100 Вт?

12.   Щоб виготовити 1 т паперу, потрібно витратити 5 куб. м ділової деревини.

 Школярі зібрали 2 т макулатури, з якої можна одержати 75 % чистого паперу. 

Скільки куб. м деревини буде заощаджено й скільки га лісу збережено від  вирубування, якщо запас ділової деревини на 1 гастановить 130 куб. м?

 

 

Можна запропонувати учням скласти задачі за наступними  данними   

Загальна характеристика Донецької області

 

Дата утворення 

17 липня 1932 року

Територія, км2

26517

Кількість адміністративних районів

17

Кількість міст

52

з них: обласного підпорядкування (значення)

28

Кількість селищ

131

Кількість сіл

1121

Чисельність населення, тис. чол. 

4265,1

Щільність населення, тис. чол. на 1 км2

0,1608

 

 

ЗАДАЧІ ДЛЯ 6-ГО КЛАСУ

 

Діаграми

 

Динаміка водокористування в Донецькому регіоні

 

Показники

Одиниця виміру

2013 рік

2014 рік

2015 рік

1

2

3

4

5

Забрано води з природних джерел, усього

млн. м3

1979,0

1697,0

1548,0

у тому числі:

 

 

 

 

поверхневої

млн. м3

1614,6

1435,0

1417,2

підземної

млн. м3

364,8

262,0

130,8

морської

млн. м3

714,6

598,4

560,5

Забрано води з природних джерел у розрахунку на  одну особу

м3

-

-

-

Використано свіжої води, усього

млн. м3

1354,0

1135,0

935,8

у тому числі на потреби:

 

 

 

 

господарсько-питні 

млн. м3

215,8

158,1

110,0

виробничі 

млн. м3

1002,0

865,3

808,2

сільськогосподарські 

млн. м3

5,748

3,798

2,376

зрошення

млн. м3

11,34

4,492

5,378

Використано свіжої води у розрахунку на одну особу

м3

-

-

-

Втрачено води при транспортуванні

млн. м3

308,4

260,3

235,1

% до забраної води

15,6

15,3

15,2

Скинуто зворотних вод, усього

млн. м3

1313,0

916,5

845,9

у тому числі:

 

 

 

 

у підземні горизонти

млн. м3

-

-

-

у накопичувачі 

млн. м3

2,868

2,771

2,313

на поля фільтрації

млн. м3

0,048

0,048

0,052

у поверхневі водні об’єкти

млн. м3

1310,0

913,8

843,4

Скинуто зворотних вод у поверхневі водні об’єкти, 

 

 

 

 

усього

млн. м3

1310,0

913,8

843,4

з них:

 

 

 

 

 нормативно очищених, усього

млн. м3

218,1

99,7

99,3

у тому числі: 

 

 

 

 

на спорудах біологічного очищення

млн. м3

144,7

61,83

56,91

на спорудах фізико-хімічного очищення

млн. м3

0,312

0,154

0,098

на спорудах механічного очищення

млн. м3

73,07

37,72

42,27

 нормативно (умовно) чистих без очищення

млн. м3

585,6

518,3

480,5

 забруднених, усього

млн. м3

506,7

295,8

263,7

у тому числі: 

 

 

 

 

недостатньо очищених 

млн. м3

495,9

289,7

255,4

без очищення

млн. м3

10,79

6,052

8,292

Скинуто зворотних вод у поверхневі водні об’єкти  у розрахунку на одну особу

м3

-

-

-

 

1.Побудуйте діаграми «Дінаміка використовування» водних ресурсів Донецької області в порівнянні 2013-2015р.р.

2.Згідно з таблицею підрахуйте кількість забраної води з природних джерел у розрахунку на одну особу (населення Донецької області 4265,1 тис. чол.).

Побудуйте діаграму.

3.Згідно з таблицею підрахуйте кільки скинуто зворотних вод у поверхневі водні об’єкти у розрахунку на одну особу. (населення Донецької області 4265,1 тис. чол.). Побудуйте діаграму.

4.Територія України поділяється на такі ботаніко-географічні зони Полісся, Лісостеп, Степ, Карпати, Крим, у яких площа лісів становить відповідно: 40%, 25%, 10%, 22%, 3%. Побудувати діаграму розміщення лісів у порядку зростання.

5.У великих містах світу водопостачання (у л/ добу) становить: Нью-Йорк — 600, Париж — 500, Москва – 400, Київ – 333, Лондон — 263. Побудуйте стовпчасту діаграму.

6.Ліси Карпат складаються з таких порід дерев: ялина – 41,2%, бук – 34,9%, дуб – 9,8%, сосна – 5,9%, ясен, явір, клен – 5,2%. Зобразити залежність діаграмою і зробити свої висновки щодо відсоткового розподілу лісонасаджень.

 

 

Скидання зворотних вод та забруднюючих речовин водокористувачами

- забруднювачами поверхневих водних об’єктів

 

 

 

Назва

водокористувача-забруднювача

2013 рік

2014 рік

2015 рік

об’єм скидан-

ня зворотних вод,

млн. м³

обсяг

забруднюючих

речо-

вин,

т

об’єм скидан-

ня зворотних вод,

млн. м³

обсяг

забруднюючих

речо-

вин,

т

об’єм скидан-

ня зворотних вод,

млн. м³

обсяг

забруднюючих речо- вин, т

1

2

3

4

5

6

7

Азовське море

 

 

ПАТ «Меткомбінат Азовсталь», м. Маріуполь

182,7

698,0

148,6

600,5

141,5

538,5

р. Кальміус

 

 

ПАТ «Маріупольський

меткомбінат ім.. Ілліча»,  м. Маріуполь

50,93

208100,0

49,54

188519,2

35,87

128510,0

ПрАТ «Макіївкокс»

0,525

1130,7

0,242

478,5

0,127

231,3

Філія «Металургійний комплекс»   

ЗАТ «Донецксталь» – металургійний завод»

0,568

1562,7

0,585

1182,5

0,359

899,4

р. Кринка (басейн р. Міус)

 

 

ПАТ «Єнакіївський

3,951

13274,3

3,831

10557,3

3,491

9735,2

металургійний завод»

 

 

 

 

 

 

р. Кривий Торець (басейн р. Сіверський Донець)

 

 

 

 

ВАТ «Авдієвський  коксохімзавод»

2,059

5247,1

1,321

1629,5

0,138

554,1

 

7.Побудуйте діаграму  «Скидання зворотних вод та забруднюючих речовин водокористувачами- забруднювачами поверхневих водних об’єктів»

 

Розв’язування рівнянь і задач за допомогою рівнянь

 

 

1.            Два мисливця повернулися з полювання. Перший з них витратив 16 набоїв, а другий - на 2 більше. На двох в них залишилось 10 набоїв.Скільки набоїв брав на полювання кожен мисливець, якщо перший взяв на 4 набої менше за другого.

 

2.            Якщо до довжини річки Казенний Торець додати довжину річки Кальміус - вийде 343 кілометри. Яка довжина Кривого Торця, якщо він короіше від

Кальміуса на 65 кілометрів?

 

3.            Хлопчики й дівчатка пішли збирати гриби. Хлопці пустували й тому принесли кошиків з грибами вдвічі менше, чим дівчата. Виявилося, що разом діти зібрали 30 кошиків грибів. Скільки зібрали хлопці?  

 

4.            Довжина глухаря на 75,3 см більше довжини білки. Знайди довжину

кожного,    якщо сума довжин глухаря і білки 125,7см.

 

5.            Дятел з’їдає в 2 рази менше шкідників, ніж зяблик. Скільки грамів шкідників знищив кожен з них, якщо разом вони знищили 180 грамів шкідників?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.            Складіть задачі, використовуючи данні з таблиці

 

image

 

 Відношення і пропорції

 

1.Учні 8 класу зібрали 260 кг макулатури. А відомо, що 20 кг макулатури зберігають одне дерево. Скільки дерев зберегли учні 8 класу? (Усно) Відповідь. 13 дерев. 

2.1 м3 неочищених стічних вод забруднює в середньому 50 м3 чистої води. Скільки води щодоби оберігатиметься від забруднення, якщо протягом цього часу споруди очищатимуть води 1,2 тис. м3.

3.200 чоловік видихають 2 кг вуглекислого газу за годину, його може поглинути 1 га лісу. Скільки гектарів лісу повинно рости біля нашої школи, якщо в ній приблизно 250 учнів, вчителів та технічних працівників разом? 

4.На водоочисній станції для очищення води застосовують хлорне вапно. Яка кількість хлорного вапна необхідна для хлорування 1000 м3 води, якщо на 1000 см3 води треба 0,001 г хлору? 

5.Мінімальний, необхідний 12 – літньому школяреві, об’єм молочних продуктів відноситься до всього об’єму рідини, що він випиває за день, як 3: 20. Скільки молока, кефіру або ряжанки повинен випивати восьмикласник, якщо всього в його денний раціон входить 2 л рідини?

6.Маса вітаміну С, щоденно необхідна людині, відноситься до маси вітаміну Е як 4: 1. Яка добова потреба у вітаміні Е, якщо вітаміну С людина повинна вживати в день 60 мг? 

7.Співвідношення в раціоні маси ковбас і сосисок до маси м’яса і риби повинне бути не більше ніж 2:5. Скільки грамів ковбасних виробів за тиждень не нашкодять здоров’ю, якщо всього за тиждень школяр з’їдає 2,1 кг м’ясних, рибних і ковбасних блюд? 

 

image 

 

 

Висновки

   Світ навколо нас створений бездоганно.

   Суспільство стоїть перед  обличчям всесвітніх екологічних проблем, розв’язання яких залежить від переорієнтації духовного життя, формування нового ставлення до природи.  Щоб залучити дітей до розв’язання цих проблем ми, вчителі математики, мусимо на уроках включати завдання з екологічним змістом, які допоможуть учням  не тільки застосовувати числа в повсякденному житті, а й міркувати над проблемами екології . На прикладах таких задач ми вироблятиме любов і повагу учнів до навколишнього середовища, патріотичну свідомість.  Такі задачі показують  необхідність розвитку природосберегающей культури в житті кожної людини на планеті.

        Запам’ятайте, Дж.Баттон казав: «Людству необхідно якомога швидше вирішити дилему: або воно зробить так, що в біосфері буде менше забруднюючих речовин, або біосфера розвиватиметься таким чином, що в ній стане менше людей».

         Отже , формування екологічної компетентності учнів на уроках математики сприяє їх всебічному розвитку, самовдосконаленню, розвиває здатність застосувати опановане в професійній діяльності, використовувати набуті знання в повсякденному житті.

 

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

 

image

 

Регіональний ландшафтний парк «Клебан — Бик»

Адреса: Україна, Донецька обл., Костянтинівський р-н., с. Олександро-Калинове.

Тел.: (06272) 9-45-75.

Офіційний сайт: kleban-bik.at.ua

Сторінка РЛП: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009903434379&fref=ts

imageУ літописних документах примітний обривистий пагорб під ім‘ям “урочища річки Бичок” зустрічається ще в 1500 році у зв‘язку з питанням про закріплення указом великого князя московського Івана III (1440-1505) меж козацьких вольностей Війська Запорозького.

Століття по тому (1600 рік) в офіційних документах

фігурує назва місцевості “Клебіна”, згадана в рамках широкомасштабних військових дій з оборони кордонів Московської держави від володарів дикого степу – кочових племен, в основу тактики нападу яких входило проходження вздовж вододілів.

При царюванні ж Петра I (1672 – 1725) за степової місцевістю, яка входила в сферу інтересів Російської імперії, закріплюється слов‘яно-тюрске ім‘я Клебан-Бик, під яким воно відомо й донині.

imageЗакам’яніла араукарія в ландшафтному парку КлебанБик

Поступова колонізація малоросійських земель кінця XIX століття не залишила своєю увагою багату флорою і фауною місцевісті біля річки, про що красномовно свідчать поховання німецьких колоністів на парковій території.

Геологічним же пам‘ятником природи оголення корінних гірських порід на берегах Клебан-Бикського водосховища було визнано в 1975 році розпорядженням Ради Міністрів УРСР, що послужило відправною точкою в створенні парку-заповідника, покликаного захистити і зберегти для нащадків унікальне явище.

На початку нового тисячоліття рішенням Донецької обласної ради від 29 лютого 2000 року на площі в тисяча вісімсот сімдесят чотири гектари Костянтинівського району був створений регіональний ландшафтний парк “Клебан-Бик”, що включив не тільки геологічні природні комплекси, а й водні простори водосховища.

imageСкіфський цар Колоксай в ландшафтному парку Клебан-Бик

З плином часу парк, набуваючи все більшого історико-наукового значення в ході його вивчення, розширив свої кордони до двох тисяч дев‘ятсот гектарів природно-заповідних територій в дев‘яти функціональних зонах Артемівського та Костянтинівського районів Донецької області.

У 2010 році регіональний ландшафтний парк облаштувався масштабною мережею рекреаційних екологічних маршрутів з розгорнутою інфраструктурою, покликаних забезпечити доступ до унікальних природних пам‘ятників і, разом з тим, не допустити їх

навмисне чи випадкове пошкодження за допомогою організації їх охорони.

Архітектура

Головне відділення ландшафтного парку являє собою природний комплекс, що розтягнувся вздовж берегів водосховища Клебан-Бик, в який крім туристичних стежок з шістьма оглядовими майданчиками на гребені пагорба, прикрашених кам‘яними скульптурами, дерев‘яними місточками і кованими лавами, входять території туристичних стоянок та кемпінгів на обох берегах водної артерії.

imageПейзаж ландшафтного парку Клебан-Бик

Для любителів спортивної та аматорської риболовлі в Клебан-Бикському парку відведена спеціальна зона на північному березі водосховища, а далі розташовується гідропарк, призначений для проведення культурного відпочинку біля водної гладі.

Визначні пам‘ятки

Для геологічного комплексу Клебан-Бикського ерозійного оголення площею шістдесят гектарів корінних гірських порід характерні суцільні гряди, що відкривають доступ до жовто-сірих піщаних пластів з гравелітовими прошарками, вік яких коливається в районі трьохсот мільйонів років.

imageДолина кам’яних дерев в ландшафтному парку КлебанБик

Ці пласти             приховують   багату колекцію скам‘янілостей морських           мешканців (молюсків, коралів, водоростей) теплого моря, яке колись покривало ці пагорби, і стовбурів дерев араукарії, що зберегли рослинну структуру, але волею природи

звернених у камінь. Часом ці кам‘яні хранителі історії діаметром до метра сягають довжини у два метри.

Багата флора ландшафтного парку унікальними рослинами, занесеними до Червоної книги України: ковила Лессінга, тюльпан змеелистий, рябчик російський. І лише починає танути сніг, а вже лілово-рожевими крапками то там, то тут серед насту торішньої трави розквітає брандушка – перший вісник весни.

Серед хвиль цілинного і типчаково-ковилового степу заповідника ні-ні, та й промайне невеликий байрачний лісок з кизильником і шипшиною на узліссі.

imageКлебан-Бикське водосховищі

Фаунаприродного парку “Клебан-Бик” різноманітна і унікальна в своєму поєднанні. Лише пернатих її мешканців налічується більше ста сорока видів, з яких дві третини гніздяться на його просторах (лебідь-шипун і крижень, сіра чапля та вухата сова, лунь і шуліка…).

Густі зарості байрачних лісів приховують від необережного ока полохливе сімейство рудих косуль, а з настанням вечора зі своїх сховищ в пошуках їжі виходять невеликі стада диких кабанів. Ось стежку перетнули чиїсь сліди – може заячі, може єнотовидного собаки, лисячі або борсучі – не розібрати на сухій землі. А ще тут мирно співіснують їжаки і бурозубки, миші і хом‘яки.

imageКозак на привалі ландшафтного парку Клебан-Бик

Серед плазунів і земноводних мешканців парку варто згадати желтобрюхого полоза, що досягає в довжину двох метрів, – не отруйного змія з агресивним характером, який любить ховатися в земних ущелинах або низьких дуплах дерев, а також гадюк декількох видів (степова, сіра, чорна), черепаху болотну, шахового вужа і зелену жабу.

Клебан-Бикське водосховище площею шістсот п‘ятдесят гектар – особлива зона заповідника, адже його основним призначенням є відновлення природної рівноваги водних мешканців цієї місцевості, де плотва і краснопірка, лящ і карась співіснують плічо-пліч з щукою, судаком, сомом, окунем.

Паркові скульптури – улюблені об‘єкти для фотографування, адже вони так органічно вписані в навколишній ландшафт, що не завжди відразу відрізниш їх від оригіналу: ось в траві біля дерева прилягло вовче сімейство, а далі стежку збирається переповзати желтобрюхий полоз та черепаха. Далі ж по стежці біля кам‘яних дерев нагадування про давно минулі століття – морські раковини, корали, водорості…

imageВовче сімейство в ландшафтному парку Клебан-Бик

З високого пагорба за порядком на ввіреній йому території через віки пильно стежить скіфський цар Колоксай під охороною сокола – хранителя божественного Сонця, за спиною у якого минуле (птеродактиль і динозаври), а погляд звернений у сьогодення.

Сховавшись від полуденного сонця в тіні розкидистої маслини на привал біля великого казана присів відпочити козак-музика з люлькою в руках та гарматой біля ніг, готовий у будь-який момент відобразити ворожий напад з усіх боків світу.

 

Національний природний парк «Святі Гори»

Адреса: Донецька область, Слов’янський та Краснолиманський райони

Площа: 40448,0 га

На необхідність заповідання місця зростання борів із реліктової сосни крейдяної та неповторних заплавних і плакорних ландшафтів цього краю звернув увагу відомий ботанік В. І. Талієв ще на початку минулого століття. Комплексне обґрунтування необхідності створення на Сіверському Дінці національного парку підготувала у 1978 році професор Р. І. Бурда з колегами, а трохи згодом були пропозиції інших учених щодо виділення оптимальної площі та визначення меж майбутнього парку.

Національний природний парк «Святі Гори» був створений згідно з Указом Президента України від 13 лютого 1997 року № 135. Він був створений на базі ландшафтних заказників загальнодержавного значення «Гори Атрема» та «Святогірський» і став першим національним природним парком на лівобережжі України. Парк знаходиться в Слов’янському та Краснолиманському районах Донецької області й займає площу 40448,0 га, з яких 11878,0 га надані парку в постійне користування. За функціональним зонування територія парку розподілена на заповідну зону площею 2648,0 га, зону регульованої рекреації — 32098,0 га, зону стаціонарної рекреації — 1894,0 га та господарську — 3808,0га.

imageПарк створено з метою збереження, відтворення та раціонального використання ландшафтів Донецького кряжа. В установі працюють 110 чоловік, з них у науковому підрозділі — 5, у службі охорони — 48 осіб.

Національний парк займає середню течію р. Сіверський Донець у межах Західно-Донецької схилової височинної області Донецької північностепової провінції степової зони. Геологічний фундамент цієї території утворюють біла крейда та

крейдоподібний мергель, що збереглися до наших днів з верхньокрейдяного періоду. Ландшафтне різноманіття території парку представляють лесова хвиляста височина з чорноземами звичайними, що порізана балками, лощинами, ярами, заплавно-терасовий комплекс р. Сіверський Донець та її приток із лучними та лучно-болотними ґрунтами. Загалом ця територія являє собою своєрідний комплекс долинного ландшафту, що включає крейдяні останці плакору, яри та балки на правому березі головної водної артерії, її заплаву до 3 км завширшки і другу борову піщану терасу на лівому березі. На цьому фоні краєвиди Святих Гір виділяються особливою красою. Це білі крейдяні скелі й круті урвища правого корінного берега, що піднімаються над рікою на 100-120 м.

Клімат у цій місцевості характерний для північної смуги степової зони — помірно континентальний, теплий, з посухами. Середня температура січня становить -6-7°С, мінімальна — -41°С, а липня — відповідно +22 і +39°С. При середньорічній температурі повітря +6-8°С тут випадає 470 мм опадів. Домінують східні і південно-східні вітри, які викликають суховії і пилові бурі.

Рослинний покрив території національного парку дуже різноманітний, що визначається різноманіттям його рельєфу, ґрунтового профілю та контрастністю мікрокліматичних умов. На значній частині території зростають типові широколистяні ліси віком 90-110 років з переважанням дуба звичайного та участю ясена, липи серцелистої, клену польового. У підліску переважають ліщина та клен татарський, рідше — бруслина бородавчаста та свидина. У трав’яному покриві майже скрізь домінує зірочник ланцетовидний.   Неабиякий       інтерес            становлять     ділянки,          де переважають південноєвропейські        та

imageсубсередземноморські види — егоніхон фіолетовоголубий, перлівка ряба, арум видовжений, живокіст кримський та інші. Уздовж надзаплавного валу другої борової тераси довгими перервними смугами ростуть переважно заболочені вільхові ліси, подекуди з березою, а на всій цій терасі — соснові бори. Луки і трав’яні болота трапляються фрагментарно, здебільшого у заплавах, де формуються дуже цінні комплекси лісової рослинності і водно-болотних угідь — осередки

масового гніздування птахів.

Найбільше ботаніко-географічне значення мають крейдяні бори, сформовані сосною крейдяною — третинним реліктом, видом, занесеним до Червоної книги України. За даними багатьох учених, у XVIII ст. правий берег Сіверського Дінця біля Святогірського монастиря суцільно, аж до села Маяки, був покритий чистими крейдянососновими лісами, а дубові ліси траплялися лише невеликими острівцями. Пізніше широколистяні ліси почали витісняти соснові. Наприкінці ХІХ ст. площі крейдяних борів різко скоротилися, й зараз збереглися лише на окремих ділянках серед дубових лісів. У цих насадженнях відбуваються динамічні процеси взаємодії лісу і степу. В підліску буйно ростуть скумпія, глід, шипшина, а наземний трав’яний покрив майже цілком формується із степових видів. Серед інших цікавих особливостей рослинного покриву парку слід виокремити і сфагнові болота-блюдця, які у степовій зоні розташовані за крайньою південною межею свого суцільного поширення. У межах території національного парку виявлено 43 асоціації, занесені до Зеленої книги України. Це, насамперед, крейдяні бори, дубові ліси з грабом та кленом татарським, кретофільні і степові фітоценози, водні угруповання сальвінії плаваючої.

image 

Загалом флора парку налічує 943 види вищих рослин, що складає половину видів, які зустрічаються на південному сході України. Визначну наукову цінність парку становить раритетний фонд флори. У межах національного парку охороняється 123 види рідкісних рослин, 48 видів занесено до Червоної книги України, 12 — до

Європейського червоного переліку, 4 — до додатку 1 Бернської конвенції, 45 — є

рідкісними для Донбасу і охороняються на місцевому рівні.

До Червоної книги України, крім сосни крейдяної, занесено сонцецвіт крейдяний, дворядник крейдяний, дзвінець крейдяний, шоломницю крейдяну, кострицю крейдяну, тюльпан дібровний, рябчика руського, булатку червону, коручку темно-червону, зозулинець блощичний та інші, а до Європейського червоного переліку — ранник крейдяний, жовтушник крейдяний, смілку крейдяну, гісоп крейдяний, дрік донський, полин суцільнобілий, глід український, пирій ковилолистий тощо.

У середній течії Сіверського Дінця збереглися характерні для Східної Європи фауністичні комплекси заплавних і нагірних дібров, хвойних лісів і степу. Всього на території парку мешкає 256 видів наземних хребетних тварин, у тому числі 43 види ссавців, 197 — птахів, 10 — плазунів і 9 — земноводних. У річці Сіверський Донець, в озерах і старицях водиться 40 видів риб та 1 вид круглоротих. Загалом на території парку охороняються 50 видів тварин (з них 40 хребетних), занесених до Червоної книги України, 12 видів, занесених до Європейського червоного списку та 114 видів, що підлягають особливій охороні згідно з Бернською конвенцією.

Природа національного парку та його околиць ще зберегла умови для існування багатьох рідкісних птахів, таких як скопа, тювик, змієїд, орлан-білохвіст, балобан, боривітер степовий, журавель сірий, ходуличник. У заплаві річки та байрачних дібровах зустрічається горностай — дуже рідкісний для Східної України вид, а у скелях крейдяних гір живе рідкісний для Європи птах — пугач. Серед інших видів ссавців тут можна зустріти «червонокнижних» видру та борсука.

 

 

imageРаритетний склад рослинного і тваринного світу можна назвати золотим фондом національного парку.

Серед рівнинних національних парків України, цей парк, безсумнівно, має наймальовничішу природу і є еталоном поєднання природної і культурної спадщини.

Унікальність парку визначається наявністю на його території своєрідних і неповторних природнотериторіальних комплексів. Передусім це скелі над р. Сіверський Донець, крейдяні бори, а з лівого боку ріки, навпроти круч, — трьохсотлітня заплавна діброва насіннєвого походження. Серед цікавих природних об’єктів

національного парку слід назвати урочище «Маяцька дача», яке репрезентує особливу сторінку в історії степового лісознавства й охорони природи. Тут на площі близько 5000 га сформувалися унікальні діброви, а в балці «Макатиха» цього урочища деякі лісові ділянки справляють враження первісного лісу. Ліси «Маяцької дачі» були взяті під охорону ще в 1704 році директивою Петра І, який наказав «описать заповедные Маяцкие леса и хранить их в пользу казны со всем вниманием». У цьому урочищі є рідкісна діброва з грабом звичайним, який знаходиться тут за межами східної межі свого суцільного ареалу.

На території парку розміщено близько 130 археологічних та більше 70 історичних пам’яток. Серед них особливий інтерес для відвідувачів парку становить Святогірський Свято-Успенський чоловічий монастир на мальовничому правому березі р. Сіверський Донець. Його архітектурний ансамбль XVII-XIX ст. складає основу комплексу пам’яток Святогірського державного історико-культурного заповідника, що входить до складу території національного парку. На початку XVII ст. тут вже існував православний Успенський монастир в печерах крейдяної скелі.

imageСправжньою перлиною заповідника є печерні храми з Миколаївською церквою, яка була збудована в XVII ст. на крейдяній скелі. Ця унікальна цегляна споруда з крейдяним вівтарем відтворює в камені традиції дерев’яної народної архітектури і є оригінальним витвором українського барокко в часи його найвищого розквіту.

До середини другої половини XIX ст. належать такі оригінальні споруди Святогірського ансамблю як Андріївська каплиця на крейдяній скелі, головний храм

монастиря — Успенський собор, Покровська церква, Печерник, залишки КирилоМефодіївських сходів, меморіальна зона поховань відомих родин XIX ст. — Голіциних, Куракіних, Іловайських та ін. Велику пізнавальну цінність становлять печери на території колишнього монастирського Арсеніївського скіту «Святе місце», а також гора Фавор, де існувала Преображенська церква. Більша частина цих унікальних пам’яток культури нині реставрована і становить національне культурне надбання України.

Мальовничість ландшафту, багатство культурно-історичних пам’яток, лікувальні кліматичні умови, тривалий комфортний період для відпочиваючих обумовлюють високий рекреаційний потенціал території парку й створюють чудові можливості для цілорічного відпочинку, оздоровлення, лікування та туризму. До складу зони стаціонарної рекреації національного парку зараз входять більше восьми десятків діючих закладів, переважна частина яких зосереджена на території курорту «Слов’яногірськ». В безпосередній близькості до національного парку знаходиться курорт «Слов’янськ». У даній місцевості знаходяться солоні озера Ріпне та Сліпне з лікувальними сульфідними муловими грязями, а також хлоридно-натрієвою роповою водою. В рекреаційнооздоровчих цілях використовуються також озера Вайсове та Лиман. На території національного парку є джерело мінеральної залізистої води з цінними лікувальними властивостями.

Регіональний ландшафтний парк «Краматорський»

image 

Адреса: 84313 Україна, Донецька область, м. Краматорськ, б. Машинобудівників, 30, оф.

16.

Телефон/факс: (06264) 5-23-74

E-mail: kramlpark@mail.ru

Офіційний сайт: http://kramlandpark.at.ua/

18 травня 2004 року рішенням Донецької обласної ради створено регіональний ландшафтний парк «Краматорський».

Створення такого об’єкту природно-заповідного фонду у межах міста з великою кількістю населення та значною насиченістю промисловими підприємствами мало особливе значення для збереження куточків дикої природи, які, незважаючи на високий антропогенний тиск, збереглися у безпосередній близькості до міста. Специфікою Парку є той факт, що його територія складається з відокремлених ділянок:

image 

Ділянка №1 «Біленьке» — розташована в північно-східній частині міста, біля однойменного селища. На її території є масштабні виходи крейдяних порід. Рельєф району горбистий з глибокими ярами і балками. Найбільшу цінність на цій ділянці являє реліктова рослинність. Також тут присутні лісові масиви сосни кримської та звичайної.

Ділянка №2 «Пчолкінські скам’янілі дерева» — являє собою масив сосни кримської, де в 90-ті роки було знайдено унікальну пам’ятку природі – араукарії, вік яких складає близько 200 млн. років. Такі знахідки дуже цінні для науки, з їхньою допомогою визначають погодні та природні умови тієї епохи.

Ділянка №3  «Комишуваха»  та та №5  «Шабельківський» — найкрупніші ділянки парку. Складаються з широколистяних лісових масивів, де представлені такі породи дерев як, дуб, клен, ясень та робінія. На ціх ділянках мешкає цілий ряд тварин, чисельність яких під загрозою через браконьєрське полювання: кабани, косулі та борсуки. Також на ділянках постійно гніздяться рідкісні хижі птахи (орел-карлик, орел-могильник, та курганник).

Ділянка №4 «Білокузьминівська» являє собою мальовничу місцевість. Справжньою перлиною цієї ділянки є величні крейдяні скелі – геологічна пам’ятка природи «Скелеподібне оголення верхньої крейди», яка у вигляді обеліска мальовничо виділяється на тлі схилу.

Враховуючи, що ділянки розташовані на значній відстані одна від одної, виникла необхідність наявності об’єднуючого центру для знайомства відвідувачів з цілями та задачами Парку, проведення агітаційної еколого-виховної роботи серед населення, тощо. По клопотанню дирекції Парку, для утворення такого «Візит-центру» міською радою була виділена та передана у постійне користування земельна ділянка площею 4,07 га у селищі Комишуваха. З того часу тут проведені роботи з благоустрою території «Візит-центру», облаштуванню місць організованого відпочинку, створено вольєрний комплекс, де для ведення наглядної еколого-виховної роботи утримуються кабани, вовки, плямисті олені та інші тварини. У теперішній час «Візит-центр» є привабливим місцем проведення екологічних акцій, екскурсій та улюбленим місцем відпочинку на природі для жителів Краматорська та інших міст.

Рослинний світ парку включає більш ніж 500 видів рослин, серед яких цілий ряд рідкісних та зникаючих, занесених в Червону книгу України – громовик донський, гісоп крейдяний, полин суцільно-білий, сон чорніючий, рябчик руський, рябчик малий, шафран сітчастий, тюльпани дібровний та змієлистий та ін. Лісові масиви представлені такими породами, як дуб, ясень, клен, робінія та інші. Хвойні насадження представлені сосною кримською та звичайною.

Тваринний світ парку значний і різноманітний. Цілий ряд його представників є рідкісними або зникаючими – 55 видів тварин занесені в Червону книгу України; 13 — в Європейський червоний список; 107 – в  Додаток II Бернської конвенції. Фауна ссавців парку складається більш ніж із 30 видів тварин, з яких 12 занесені до Червоної книги України.

Серед 141-го представника орнітофауни парку – 19 видів занесені до Червоної книги України. Це середні та великі хижі птахи, які стали рідкісними в нашій місцевості через безпосереднє переслідування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використані джерела

    

1.                      Навчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів Математика 5-9

класи:https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/navchalni-programi/navchalni-programi5-9-klas

2.                      Нова українська школа. Концептуальні засади реформування середньої школи:  https://www.kmu.gov.ua/storage/app/media/reforms/ukrainska-shkola-compressed.pdf.

3.                      Оновлення програм для  базової загальної середньої освіти - https://www.edera.com/mon59/

4.                      Васильєва Д.В., Василюк Н.І.  Збірник задач з математики 5 – 9 класи. /Наскрізні лінії компетентностей та їх реалізація/. – К, Видавництво дім «Освіта», 2017. – 112 с.

5.                      Корінь Г.О. Екологічні задачі як засіб реалізації міжпредметних зв’язків /Г.О.Корінь// Математика в сучасній школі. -  №11-12. -с.15 – 20.

6.                      Мацкуляк Ю. В. «Формування екологічної компетентності на уроках  математики, фізики та інформатики»

7.                      Стратегія розвитку Донецької області на період до 2027 року. Краматорськ 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pdf
Додано
29 жовтня 2021
Переглядів
814
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку