Жук солдатик бджола та мураха

Про матеріал
• Презентація до уроку 7 клас " Жук солдатик бджола та мураха " • Бажаючі можуть скачати презентацію.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Павукоподібні

Номер слайду 2

Мурахи. Стадії розвитку мурах2 1 3 4 5 6

Номер слайду 3

Обов'язки у мурашок

Номер слайду 4

Солдати. Це великі мурашки з дуже великою головою. Вони стоять біля входів у мурашник, закриваючи їх своїми головами. Коли робоча мурашка, повертаючись додому, підходить до такого закритого входу, стукає вусиками по голові солдата, який після такого знаку пропускає її до мурашника.

Номер слайду 5

Фуражири - добувають їжу і приносять її у мурашник. Будівельники – будують і ремонтують мурашник.

Номер слайду 6

Цікаве про мурашокмурашки – довгожителі. Робоча мурашка може дожити до 7 років, а мурашина цариця – до 20. Це рекорд у світі комах.

Номер слайду 7

Бджоли

Номер слайду 8

Існує близько 2 0 тисяч видів бджіл. Їх можна виявити на всіх континентах,крім Антарктиди. Бджоли пристосувалися харчуватися нектаром та пилком, використовуючи нектар, як джерело енергії, а пилок для отримування білків та інших поживних речовин . Розмір бджіл коливається від 2,1 мм у карликової бджоли до 39 мм у виду, що мешкає в Індонезії.

Номер слайду 9

Загальна характеристика Бджоли мають довгий хоботок, яким вони користуються для висмоктування нектару з рослин. Також у них є вусики, кожен з яких складається з 13 сегментів у самців та 12 у самок. Всі бджоли мають дві пари крил: задня пара за розміром менше передньої; тільки у декількох видів у однієї статі крила дуже короткі, що робить політ бджоли важкою або неможливою справою.

Номер слайду 10

Жало у бджіл - це своєрідний дуже складний за будовою і ще не досить вивчений орган захисту, утворений внаслідок переродження сьомого членика черевця робочих бджіл і маток. У спокійному стані жало ховається всередину черевця. В момент ужалення воно виходить назовні. Жалячи, бджола трохи згинає донизу черевце і встромляє жало в намічене місце. Проте вийняти його назад із шкіри тварини чи людини вона не може, бо жало там закріплюється зазублинками і відривається разом з частинами внутрішніх органів.

Номер слайду 11

Багато видів бджіл схильні збирати пилок тільки з певних видів, інші в цьому питанні не так категоричні і користуються великою різноманітністю квітучих рослин. Невелика кількість рослин замість пилку виробляє живильне квіткове масло, на зборі якого спеціалізуються тільки певні види бджіл. Пилок і нектар змішуються разом, утворюючи в'язку живильну масу, яка складається в невеликі осередки (соти).

Номер слайду 12

Процес виготовлення меду . Перший етап виготовлення меду починається в порожнині бджоли. Цукор, що міститься в нектарі, піддається хімічній реакції. Наступний крок – це видалення зайвої води з нектару. Воно досягається випаровуванням, яке виникає завдяки теплу і вентиляції у вулику.

Номер слайду 13

Цікаві факти із життя бджіл. По шорсткій поверхні бджола здатна тягнути вантаж, що перевищує вагу її тіла у 320 разів. Для порівняння, кінь може везти вантаж, приблизно рівний вазі його власного тіла. Медоносна бджола махає крилами зі швидкістю 11400 разів на хвилину. Саме це створює характерне бджолине дзижчання.

pptx
Додано
8 грудня 2020
Переглядів
700
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку