Зміна природи Євразії людиною

Про матеріал
Мета: ознайомлення з основними проблемами людства, повторення екологічних проблем материка; вироблення технологій з подолання проблем.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив людини на природу. Вчитель географіїПрудянського ліцею. Діброва О. В.

Номер слайду 2

Практично в кожній країні материка компоненти природи змінені під впливом господарської діяльності людини. На річках побудовані водосховища, з місць видобутку корисних копалин переміщено мільйони тонн земного ґрунту, на місці колишніх лісів і степів простягнися лани сільськогосподарських культур і сади, схили гір перетворено на виноградники. Багато з наявних сьогодні лісів насаджено людьми на місці колись вирубаних. Але ці насадження набагато менші за їхніх природніх попередників.

Номер слайду 3

Основні групи екологічних проблем. Забруднення атмосфери. Забруднення та виснаження водних об‘єктів. Деградація грунту

Номер слайду 4

1. Забруднення атмосфери. Одна з найгостріших екологічних проблем, зумовлених посиленням техногенного впливу на природне середовище, пов'язана зі станом атмосферного повітря.

Номер слайду 5

По-перше, охорона озонового шару. По-друге, зростання концентрації СО2, що відбувається в основному за рахунок згоряння викопного палива, зменшення площ лісів, виснаження гумусового шару і деградації ґрунтів. По-третє, кислотні опади стали істотними компонентами атмосфери. Вони випадають у країнах Європи, Північної Америки, а також у районах найбільших агломерацій Азії і Латинської Америки. Включає ряд аспектів:

Номер слайду 6

Кислотні дощіКисло́тний дощ — це всі види метерелогічних опадів : сніг, град, туман, дощ зі снігом, кислотність яких вища від нормальної. Схема утворення кислотних дощів. Основні джерела кислотоутворюючих викидів. Теплові електростанції, автотранспортметалургійні і хімічні підприємства,авіація. Однією з причин кислотних опадів є також тваринництво..

Номер слайду 7

Наслідки:

Номер слайду 8

2. Забруднення та виснаження водних об‘єктів. Забру́днення вод — насичення вод, водотоків і водойм речовинами в таких кількостях або сполученнях, які погіршують якість води та зумовлюють несприятливі наслідки, а також попадання різного бруду у води річок, озер, підземних вод. Виснаження вод — зменшення кількості води у водному об'єкті або погіршення її якості, що відбувається під впливом діяльності людини і має стійку направленість.

Номер слайду 9

Види забруднень вод1. Хімічне2. Фізичне3. Біологічне

Номер слайду 10

Наслідки забруднення води

Номер слайду 11

3. Деградація грунту. Деграда́ція ґрунті́в — погіршення корисних властивостей та родючості грунту внаслідок впливу природних чи антропогенних факторів

Номер слайду 12

Види деградацій грунтів1. Водна та вітрова ерозія, що призводять до втрати найродючішого шару.3. Руйнування структури, ущільнення, запливання поверхні, кіркоутворення.2. Засолення, осолонцювання, підкислення, підлужування.4. Втрата макро- та мікроелементів – основи живлення рослин.

Номер слайду 13

Наслідки:1. Зменшення вмісту гумусу.2. Погіршення агрономічно важливих властивостей та екологічних функцій ґрунтів 3. Погіршення стану компонентів довкілля – евтрофікація водойм, забруднення підґрунтових вод, збільшення концентрації в атмосфері тепличних газів та ін.

Номер слайду 14

Список використаних джерел1. https://history.vn.ua/compendium/geography-reference-notes-7-class-kapirylina/45.php2. https://uk.wikipedia.org/wiki/Кислотні_дощі3. https://ruslo.info/uk/ekologiya/zabrudnennia-vodi-dzherela-ta-prichini-zabrudnennya/4. https://uk.wikipedia.org/wiki/Деградація_земельhttp://esu.com.ua/search_articles.php?id=21234

pptx
Додано
19 квітня 2020
Переглядів
6309
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку