Значення для планування селекційної роботи вчення М. І. Вавилова про центри різноманітності та походження культурних рослин, закону гомологічних рядів спадкової мінливості.

Про матеріал
Значення для планування селекційної роботи вчення М. І. Вавилова про центри різноманітності та походження культурних рослин, закону гомологічних рядів спадкової мінливості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке селекція рослин?Пригадайте!

Номер слайду 2

Що таке селекція тварин?

Номер слайду 3

Селекція мікроорганізмів - це …

Номер слайду 4

Тема: Значення для планування селекційної роботи вчення М. І. Вавилова про центри різноманітності та походження культурних рослин, закону гомологічних рядів спадкової мінливості.

Номер слайду 5

М. І. Вавилов - всесвітньо відомий вчений, який зробив величезний внесок у розвиток генетики, агрономічної науки, систематику і географію культурних рослин, розробку наукових основ селекції. Його праці перекладені на багато мов і видані у багатьох країнах. Микола Іванович Вавилов (1887-1943)

Номер слайду 6

«Кава - це щось більше, ніж просто рослина чи буденний напій. Кава - це настрій, присмак і спосіб життя. Кава - це окрема культура, оспівана і возвеличена багатьма митцями пера і слова... Кава - це стан душі.... Це щось незбагненно загадкове і далеке. А розгадку цієї таємничості слід шукати в двох зернятках вічнозеленого кавового куща» (Таємниця кавових зернят // Станіславський натураліст. 2007). А звідки походить найпоширеніший вид роду Кавове дерево - кава аравійська (Coffea arabica)? Це культурна чи дикоросла рослина?

Номер слайду 7

Які особливості походження й поширення культурних рослин?Самостійна робата: Підручник параграф 57

Номер слайду 8

Висновок: Отже, культурні рослини мають або мали в природі осередки, в яких виникли і звідки поширилися по всій Землі.

Номер слайду 9

Назвіть центри походження культурних рослин та покажіть їх на карті. Які рослини з них походять? (помітки можна наносити на карту онлайн, за допомогою Paint, або на роздрукованій карті від руки)

Номер слайду 10

1) Південноазіатський тропічний (Індонезійсько-Індокитайський): рис (індійський різновид), цукрова тростина, огірок, баклажан, чорний перець, гвоздика (прянощі), банан, кокосова пальма, цукрова тростина, лимон, манго та ін. (33 % культурних рослин).2) Східноазіатський (Китайсько-Японський): соя, гречка, слива, вишня, хурма, чайне дерево, апельсин, мандарин, пекінська капуста, цибуля-батун, кориця та ін. (20 % культурних рослин).3) Південно-Західноазіатський (Передньоазіатський та Середньоазіатський): м’яка пшениця, морква, часник, цибуля ріпчаста, виноград, абрикос, груша, фундук, горох, диня, ячмінь, черешня та ін. (14 % культурних рослин).4) Середземноморський: капуста білокачанна, цукровий буряк, редис, олива, лавр благородний, виноград, льон, цибуля, морква, овес, спаржа, петрушка, селера, кріп та ін. (11 % культурних рослин).5) Абісинський (Ефіопський): тверда пшениця, ячмінь, кавове дерево, банани, кавун, кунжут, олійна пальма, цибуля шалот та ін. (близько 4 % культурних рослин).6) Центральноамериканський (Південноамериканський): кукурудза, какао, гарбуз, перець овочевий, тютюн, квасоля, червоний перець, соняшник, авокадо та ін. (приблизно 10 %).7) Південноамериканський (Андійський): картопля, ананас, гарбуз (деякі види), хінне дерево, томати, арахіс, садові суниці та ін. (близько 8 %). У 1970 році іншими ботаніками було встановлено ще 3 центри:8) Австралійський: евкаліпт, акація, австралійський горіх, ківі, новозеландський шпинат, новозеландський льон та ін.9) Європейсько-Сибірський: цукровий буряк, конюшина біла, черешня, обліпиха, чорна смородина, аґрус, ліщина, полуниці, ріпа, горобина домашня, брусниця, червона смородина, шипшина та ін.10) Північноамериканський: слива канадська та американська, аґрус американський, журавлина крупноплідна, горіх чорний та каліфорнійський, малина чорна, ожина, люпин, ірга та ін.

Номер слайду 11

Отже, центри походження рослин і тварин надають науковцям інформацію про вихідну різноманітність рослин і тварин, що є однією з умов успішного створення сортів і порід. Висновок: Центри походження культурних рослин. Південноазіатський — 33%Східноазіатський — 20%Південно-західноазіатський — 4%Середземноморський — 11%Ефіопський — 4%Центрально-американський — 10%Андійський — 8%

Номер слайду 12

Яке значення для селекції закону гомологічних рядів спадкової мінливості?Досліджуючи спадкову мінливість ознак різних сортів культурних рослин і близьких до них диких видів, М. І. Вавилов виявив багато спільних спадкових змін. Це дало змогу сформулювати у 1920 р. закон гомологічних рядів у спадковій мінливості (закон Вавилова): генетично близькі види та роди характеризуються подібними рядами спадкової мінливості з такою правильністю, що вивчивши ряд форм у межах одного виду або роду, можна передбачити наявність форм з подібними поєднаннями ознак у межах близьких видів або родів. Прикладами, що ілюструють цю закономірність є: у пшениці, ячменю і вівса трапляються білий, червоний і чорний кольори колосу; у злакових відомі форми з довгими і короткими остюками та ін. М. І. Вавилов указував, що гомологічні ряди часто виходять за межі родів і навіть родин. Основою гомологічних рядів є подібність, що виникає як результат дії генів, що зумовлюють подібні ланцюги біохімічних реакцій у організмі.

Номер слайду 13

Для селекції закон гомологічних рядів уможливлює передбачення мутацій, що можна використовувати для створення нових форм. Так, було передбачено ознаки озимої форми твердої пшениці, безостість у м'якої, твердої пшениці та ячменю, голі зерна у пшениці, ячменю, вівса (ілюстрація). Окрім того, закон сприяє розробленню наукових основ інтродукції сортів у нові для них райони. Ряди спадкової мінливості колоскових злаків: м'яка пшениця (1 - 4), тверда пшениця (5 - 8) і ячмінь (9 - 12). Серед них є форми з довгими остюками (1, 5, 9), короткими остюками (2, 6, 10) та без остюків (4, 8, 12)Висновок: Отже, закон гомологічних рядів спадкової мінливості є біологічною основою методів селекції для цілеспрямованого отримання необхідних спадкових змін.

Номер слайду 14

Самостійна робота з таблицею. Різноманітність культурних рослин. Наведіть приклади культурних рослин. Заповніть у робочому зошиті таблицю та сформулюйте висновок про причини різноманітності культурних рослин.

Номер слайду 15

Біологія + Нумізматика. Сорти пшениці й селекція«Василь Ремесло» - ювілейна монета номіналом 2 гривні випущена Національним банком України у 2017 р. Присвячена талановитому селекціонеру, академіку, «творцю» пшеничного колоса - Василеві Миколайовичу Ремеслу (1907-1983). Він закріпив за Україною статус «житниці Європи», селекціонував 40 сортів зернових культур, найвідомішими з яких є Миронівська-264, Миронівська-808.

Номер слайду 16

Обґрунтуйте значення вчення про центри походження культурних рослин для створення сортів пшениці.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Логоша Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 квітня 2022
Переглядів
7106
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку