Звіт про виховну роботу у 4 класі

Про матеріал
Звіт за минулий навчальний рік з виховної роботи. Традиційни і нетрадиційни форми роботи з класом.
Перегляд файлу

Звіт

про виховну роботу за рік

з учнями 4 - А класу

у 2020 – 2021 навч. році

 

     У 4– А класі навчається 23 учні, з них: 11 дівчаток і 12 хлопчиків.

    Є діти у класі з неповних сімей, де вихованням дитини займається тільки мати. Серед учнів класу є діти (2 родини), сім’я якої потрапила в складні життєві умови ( переселенці із зони АТО).

 Стосунки у класі загалом дружні й доброзичливі, просліджується порозуміння між хлопчиками і дівчатками.

Колектив класу діяльний, учні активно  долучаються до організації класних справ, із задоволенням беруть участь у шкільних та позашкільних заходах, хоча й не всі учні бажають прикладати зусиль для їх організації.

У 2020 – 2021 навчальному році у виховній роботі з класом поставлено наступні завдання:

  •            працювати над формуванням цілісного, дружнього колективу;
  •            формувати навички ведення здорового способу життя;
  •            працювати над розвитком моральних якостей дитини;
  •            вести  роботу над формуванням навичок самообслуговування;
  •            розвивати естетичні та художні смаки;
  •            працювати над формуванням почуттів поваги та любові до рідного краю, народу, мови;
  •            створити умови для повноцінної адаптації першокласників до нового  дитячого  колективу.

Основною метою виховної діяльності є створення в колективі оптимального позитивного мікроклімату як на уроках, так і в позаурочний час, який би сприяв творчому саморозкриттю, саморозвитку кожного учня. Протягом семестру велася виховна робота, яка поєднувала як традиційні форми роботи (бесіди, години спілкування, виховні години), так і нетрадиційні (інтерактивні ігри, робота над проектами).

Формування ціннісного ставлення до себе відбувалося через пропагування здорового способу життя, застосування здоров’язберігаючих технологій (проведення динамічних пауз на уроках, використання оздоровчих вправ, пальчикової гімнастики, психологічні розминки), через проведення бесід з техніки безпеки з метою профілактики дитячого травматизму, проведення тематичних виховних годин «Здорові звички – здоровий спосіб життя», « Сам удома», виховна година «Однокласник, товариш, друг», практична робота «Що потрібно знати про свій характер?».

Формуванню ціннісного ставлення до праці сприяли виховні години на тему «Книжкова лікарня», «Навіщо людина працює» та інші, профілактична бесіда про шанобливе ставлення учнів до чужої праці, перевірки стану підручників, прибирання класної кімнати тощо.

З метою формування ціннісного ставлення до природи з учнями класу проводилися екскурсії в природу з метою спостереження за сезонними змінами у природі, «Життя птахів взимку» та взяли участь в еко-акції «Годівничка», де разом з батьками виготовили годівнички та під час екскурсії в природу вивісили їх на пришкільній території, екологічна вікторина. Учні нашого класу взяли участь у природничому конкурсі «Колосок». Взяли участь в акції зі збору макулатури «Збережемо ліси разом».

Формування ціннісного ставлення до культури до мистецтва (естетичне виховання) у цьому семестрі відбувалося через участь  учнів нашого класу у загальношкільних та міських конкурсах: Конкурс знавців української казки, участь в конкурсі віршів «Українська чарівна мова» конкурс-виставка «Новорічне дерево», свято Нового року, шкільні виставки «Осіння ікебана».  Така сумісна діяльність учнів, вчителя та батьків сприяє зміцненню колективу та встановленню більш тісних та довірливих стосунків.

Одним із напрямків виховної роботи з класом було превентивне виховання, проведення роботи щодо попередження скоєння правопорушень неповнолітніми. Були проведені виховні години „Злочин і покарання”, „Знай свої права”. Протягом семестру постійно здійснювався контроль за станом відвідування учнями школи.

З метою формування ціннісного ставлення до суспільства, до держави (національно – патріотичного виховання) відповідно до всесвітніх історичних дат, пам’ятних подій нашої держави і міста проводились різноманітні заходи, серед яких: Перший урок „Без здоров′я неможливе і щастя”, виховна година «Що означає бути патріотом».

        Ціннісне ставлення до особистості, родини, людей. Година спілкування «Добродійні справи людини», бесіда про правила спілкування з іншими людьми, участь у шкільній акції «Вітамінка», свято 8 Березня, перегляд відеофільмів «Як безпечно користуватися інтернетом», бесіда «Булінг – це форма насильства. Можливі наслідки», Випускний бал.

       Ціннісне ставлення до себе, формування здорового способу життя. Розучування комплексу вправ для очей, для постави. Бесіда «Як запобігти захворюванням на грип, ГРЗ», спортивні змагання «Веселі старти» між класами в паралелі, бесіди «Профілактика шкідливих звичок», заходи «Діти на дорозі» (вікторина, конкурс малюнків, практичне заняття), година спілкування «Наш вибір – здорове життя», розучування українських, народних, рухливих ігор.

Значне місце у діяльності класовода займає  робота з батьками. Проводилися батьківські збори, за яким обговорювалися актуальні питання виховання дітей, моделювалися певні ситуації, які могли б допомогти батькам у вирішенні тих чи інших питань спілкування дітей з батьками. Мають місце також індивідуальні консультації для батьків. Батьківський комітет процес активно бере участь у житті процес, в організації класних та позакласних заходів, також співпрацює зі шкільним комітетом. Найбільш цінною є допомога батьківського комітету в поповненні матеріально – технічної бази процес та школи в цілому.

Таким чином, аналіз виховної роботи у відповідності з метою та завданнями показує, що проведена робота сприяла згуртуванню учнівського процессу, інтелектуальному, моральному та фізичному становленню особистості, створенню умов для розвитку творчих здібностей, покращенню рівня мотиваційної сфери дітей, вдалій адаптації нових учнів в процессу колективі, вдалому процесу формування навичок аналізу власних дій та роботи товаришів.

 

Класовод      Ю.О.Васильєва

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Богай Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гаврикова Лариса Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Фоміна Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додав(-ла)
Васильєва Юлія
Додано
28 жовтня 2021
Переглядів
7665
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку