Звіт: "Стан розвитку учнівського самоврядування"

Про матеріал

Серед безлічі дитячих занять у навчальному закладі важливе місце займає учнівське самоврядування. Учнівське самоврядування, яке, забезпечуючи участь усіх школярів в управлінні справами колективу свого класу та школи, стає моделлю елементів дорослого життя, формою усвідомлення подальшої активної життєвої позиції.

Перегляд файлу

Стан розвитку учнівського самоврядування

 

В  нашій Дружелюбівській школі працює шкільний парламент. Членами учнівського самоврядування є всі учні 1-11 класів, а заступник з виховної роботи, педагог-організатор, класні керівники – виступають у ролі наставників і консультантів, надають методичну та практичну допомогу школярам, координують їх роботу.

 

Учнівське самоврядування складається з трьох гілок влади:

I гілка –Верховна рада – Учнівський парламент.

Шкільний парламент – найвищий виконавчий орган учнівського самоврядування, робота якого спрямована на розвиток учнівської ініціативи та дисципліни у відповідності до задоволення своїх потреб та інтересів. Він обирається на Великій учнівській конференції на один навчальний рік. До нього входить по одному учневі з кожного класу. З членів обирається Прем’єр міністр та міністри на організаційному засіданні прямим відкритим чи таємним голосуванням. Кандидат вважається обраним на посаду, якщо за нього проголосувало більшість голосів. До ШП входять:

 

Прем’єр міністр – Силенко Ірина (7 клас);

Віце прем’єр-міністр –  Іванчук Анастасія (9 клас)

Міністр навчання –  Борщевська Анна (11 клас);

Міністр культури та дозвілля –  Панасова Катерина ( 11 клас);

Міністр шефського центру та  дисципліни – Заєць Катерина (8 клас);

Міністр здоров’я і спорту – СульженкоСергій (9 клас);

Міністр прес-центру – Лєдовських Клавдія (7 клас);

 

 ІІ гілка влади – Виконавча влада. До неї входять:

Лідер І ступеня «Сузір’я Оріон» - Лєдовських Клавдія ( 7 клас)

Лідер ІІ ступеня «Сузір’я Сіріус» - Іванчук Анастасія (9 клас)

Лідер ІІІ ступеня «Сузір’я Ерідан» - Борщевська Анна ( 11 клас)

ІІІ гілка влади – Законодавча.

Суддя – Іванчук Анастасія (9 клас).

Кожен Міністр має своїх заступників та помічників (учнів 7-11 класів), які, відповідно, утворюють міністерство.

   Ефективна робота організації учнівського самоврядування може відбутися лише за підтримки дорослих. Тому в школі співпрацює „трикутник взаємодії”: діти – батьки – вчителі. Завдяки тісній співпраці і була створена шкільна країна „Сузір’я” з власним Гімном, Гербом, Прапором.                    

 

Ще одним важливим кроком у становленні нашого самоврядування стало створення Кодексу Законів ШК „Сузір’я” у 2008 році, який був розроблений і затверджений міністрами та обговорений і прийнятий всіма жителями Шкільної країни на шкільній конференції. 

  Стаття 1. Гербом школи є зображення, на фоні прапора школи, восьмипроменевої помаранчево-жовтої зірки, яка використана у двох значеннях: як елемент сузір’я та як зірку умисно наближену до картографічного знаку – рози вітрів, що асоціюється зі знаходженням на території Добровеличківського району географічного центру України. На зірку одягнений магістерський циліндр (минтарка) – як символ високого рівня знань громадян країни „сузір’я”. Під зіркою, перев’язаний стрічкою сувій, що символізує вже існуючі та майбутні нагороди школи (грамоти, подяки, дипломи), досягнення учнів.

   Стаття 2.Прапор Шкільної країни – стяг із трьох рівновеликих горизонтальних смуг зеленого (колір життя та молодості), червоного (колір рішучості та цілеспрямованості) та синього (колір величі та значущості).

Кожен колір відповідає ступенів, відповідно: I ст., II ст., та III ст.

 

   На початку та в кінці навчального року відбувається Велика учнівська конференція, на якій присутні усі гілки влади та бажаючі учні ШК. Крім неї два рази на семестр проводиться засідання Шкільного парламенту, де Міністри та лідери дитячих організацій звітують про пророблену роботу та обговорюють план роботи до наступного засідання..

   Кожної п’ятниці Шкільний парламент ШК „Сузір’я” збирається на „оперативку”. На ній кожне міністерство звітує про виконану протягом тижня роботу, а лідери дитячих організацій підбивають підсумки діяльності всіх класів, спрямованої на організацію навчання, забезпечення дисципліни, порядку, досягнень тощо. Аналізу роботи класних колективів присвячується випуск газети „Шкільний меридіан”

    Шкільний парламент подає найактивніших учнів на нагородження, визначає обсяги діяльності на наступний тиждень, розподіляє доручення.

   Судові засідання проводяться по мірі надходження скарг, які розглядаються і за рішенням Верховного Судді задовольняються на користь позивача або відповідача. Суддя призначає винному покарання відповідно до скоєного порушення. Рішення виносяться згідно Кодексу ШК „Сузір’я”.

 

Завдяки ефективній роботі Шефського центру, зокрема Міністру шефського центру – Заєць Катерині, організовуються різноманітні ігри, свята та конкурси з молодшими школярами:

  - етичні бесіди;

  - конкурс загадок;

  - свято хліба;

  - свято „Новий рік”;

  - акція „Годівничка”

  - лекції про СНІД та голодомор;

  - конкурси малюнків;

  - конкурс „У світі моїх захоплень”;

  - спортивні змагання „Козацькі розваги”

  - та багато інших цікавих заходів.

 

   Міністр Прес центру Лєдовських Клавдія та її команда протягом навчання здійснюють грандіозну роботу, про що свідчить художнє оформлення всіх шкільних свят, щомісячний випуск „Шкільного меридіану”, виготовлення різноманітних листівок, інформування учнів, батьків, вчителів про всі події, які відбуваються в школі.

 

   Волонтерський загін нашої школи, організований шефським центром

Парламенту, допомагають одиноким жителям свого села по господарству, відвідують ветеранів праці та ВВв, проводять різноманітні благодійні акції, зокрема: акції „Серце до серця”, „Подаруй щастя ближнім своїм” та інші.

 

Міністерства культури та здоров’я проводять безліч позакласних заходів, тематичних дискотек, акцій та організувують підготовку команд для виступу на районних змаганнях.

На шкільному етапі були проведені такі заходи:

  • Свято першого дзвоника,
  • День здоров’я,
  • захід до дня народження В. Сухомлинського,
  • свято «Дари осені»,
  • концерт до дня працівників освіти,
  • лінійка пам’яті „Пам’яті 33-го”,
  • конкурс для учнів 8-11 класів „Інтелектуал 2015”,
  • тиждень української писемності (листопад);
  • Свято хліба та врожаю (ярмарка);
  • відкрите засідання ШП, присвячене Дню боротьби зі СНІДом,
  • акція „Червона стрічка”,
  • спортивне свято „Богатирські ігри!”,до збройних сил України
  • Спортивну гру „Козацькі розваги”;
  • День Святого Миколая;
  • Свято Нового року.

 

   Завдяки існуванню в нашій школі учнівського самоврядування – такої складної системи залежностей відбувається об’єднання учнівського колективу, перетворення його на єдиний цілеспрямований організм. Стимулом дій цього організму стає усвідомлення кожним школярем своєї відповідальності за життя спільноти – всієї шкільної країни.

 

 

 

 

doc
Додано
6 серпня 2018
Переглядів
1499
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку