1. Принципи обміну інформацією (мережі та носії комп’ютерної графічної інформації)

Про матеріал
Принципи обміну інформацією (мережі та носії комп’ютерної графічної інформації) Робота з текстом. Редагування, транспортування символів, розміщення вздовж заданої кривої в програмі Adobe Illustrator. Розміщення тексту по кривій.Яка роздільна здатність потрібна при предачі всіх 256 відтінків сірого при друці з лініатурою 150lpi
Перегляд файлу

Варіант №4

  1. Принципи обміну інформацією(мережі та носії комп’ютерної графічної інформації)

Комп’ютерна мережа – це сукупність взаємопов’язаних та узгоджених апаратних і програмних засобів: комп’ютерів,, периферійного(мережного) обладнання, операційних систем і мережних додатків. Частиною компютерної мережі є також канали зв’язку для передавання даних.

Комп’ютерна мережа забезпечує:

  • колективну обробку даних користувачами, підключеними до комп’ютерної мережі, і обмін даними(в тому числі графічними) між цими користувачами
  • спільне використання графічних та інших програм
  • спільне використання принтерів, модемів та інших пристроїв.

Найпростіша мережа складається з 2 комп’ютерів, здатних обмінюватися даними. Усі мережі незалежно від складності ґрунтуються саме на цьому принципі. Вони використовують одну й ту саму «мову» - протокол.

Протокол – це сукупність стандартів для обміну інформацією між об’єктами мережі. Згідно з протоколом визначаються схеми передачі даних та порядок взаємодії комп’ютерів. Комп’ютерна мережа, окрім комп’ютерів, включає периферійне, або, інакше кажучи, комунікаційне обладнання. Це обладнання забезпечує перетворення інформації, призначеної для відсилання у мрежу. Інформація перетворюється на сигнали, які передаються по лініях зв’язку(процес кодування), а далі сигнал піддається зворотному перетворенню(процес декодування).

Носії комп’ютерної графічної інформації :USB Flash (флешка), зовнішні жорсткі диски (HDD), карти пам'яті, кардрідери, компакт-диски, оптичні приводи (ODD).

А) Накопичувач на жорсткому магнітному диску (НЖМД - вінчестер)

Є логічним продовженням розвитку технології магнітного зберігання інформації. Коротко про переваги:

- велика ємність;

- простота і надійність використання;

- можливість звертатися до безлічі файлів одночасно;

- висока швидкість доступу до даних.

З недоліків можна виділити лише відсутність знімних носіїв інформації, хоча в даний час використовуються зовнішні вінчестери і системи резервного копіювання.

Б). Пристрій читання компакт-дисків (CD-ROM)

У цих пристроях використовується принцип зчитування сфокусованим лазерним променем треків на металевому полі компакт-диска. Цей принцип дозволяє досягти високої щільності запису інформації, а, отже, і великої місткості при мінімальних розмірах. Компакт-диск є відмінним засобом зберігання графічної та іншої інформації, він дешевий, практично не схильний до будь-яких впливів середовища, інформація, записана на ньому не спотвориться і не зітреться, поки диск не буде знищений фізично, його ємність 650 Мбайт. Має тільки один недолік - порівняно невеликий обсяг зберігання інформації.В)

USB Flash Drive - новий тип зовнішнього носія інформації для комп'ютера, що з'явився завдяки широкому розповсюдженню інтерфейсу USB (універсальної шини) і переваг мікросхем Flash пам'яті. Досить велика ємність при невеликих розмірах, енергонезалежність, висока швидкість передачі інформації, захищеність від механічних і електромагнітних впливів, можливість використання на будь-якому комп'ютері - все це дозволило USB Flash Drive замінити або успішно конкурувати з усіма існуючими раніше носіями інформації.

2.Робота з текстом. Редагування, транспортування символів, розміщення вздовж заданої кривої в програмі Adobe Illustrator

Adobe Illustrator має набагато більше можливостей по обробці тексту, а результати досягаються набагато простіше і швидше. Інструменти роботи з текстом дозволяють не тільки створювати текстові об'єкти, але і оперувати ними як векторними контурами і розміщувати їх уздовж будь-якої кривої, виконувати обтікання текстом графічних об'єктів, заповнювати текстом блоки довільної форми, оформляти текст за допомогою кистей, градієнтних і текстурних заливок, створювати різні варіанти окантовки тексту і багато іншого.

Під іконкою інструменту Текст (Type Tool) ховається ціла серія текстових інструментів, що істотно полегшують роботу: Type Tool (Текст по горизонталі), Area Type Tool (Текст всередині області), Path Type Tool (Текст шляхом), Vertical Type Tool (Текст по вертикалі), Vertical Area Type Tool (Текст по вертикалі всередині області), Vertical Path Type Tool (Текст по вертикалі шляхом).

Однак, загальноприйнята технологія роботи така: вибрати інструмент, клацнути на екрані в місці введення тексту і ввести текст - діє тільки для двох з них - Type Tool і Vertical Type Tool, при виборі всіх інших інструментів підхід повинен бути іншим.

Розміщення тексту по кривій

Простий і зручний інструмент роботи з текстом Path Type Tool, що знаходиться у контекстному меню панелі Type Tool, дозволяє розташовувати текст практично з будь-якого шляху. Для прикладу інструментом Pen (Перо) створить шлях довільної форми, але у створюваній кривій мають бути відсутні як заливка (Fill), так і кордон (Stroke). Після цього потрібно вибрати інструмент Path Type Tool, клацнути на початку кривої і набрати потрібний текст. Потім виділити текст і відкоригувати його параметри (шрифт, розмір, колір та ін.). Цілком можливо, що набраний текст виявиться невдало розташованим на кривій. Поправити ситуацію дуже просто - виберіть інструмент Direct Selection, встановіть миша на перпендикулярний відрізок на початку тексту і переміщайте текст по шляху, Рис. 13. Внешний вид кнопки с текстом, расположенным по окружности над кнопкойутримуючи ліву кнопку миші.

Великою популярністю користується розміщення тексту по колу. Погляньмо на цей варіант на прикладі звичайної кнопки. Створіть поверх кнопки новий контур у вигляді кола (рис. 12), а шар з кнопкою зробіть на час невидимим (щоб кнопка не заважала роботі), виберіть інструмент Path Type Tool, клацніть в будь-якому місці на кордоні кола, наберіть потрібний текст і відкоригуйте його параметри і стан.

Рис. 15. Изменение положение текста относительно кривойРис. 14. Внешний вид кнопки с текстом, расположенным по окружности внутри кнопкиЗ таким же успіхом текст можна розмістити по контуру і всередині кнопки - для цього достатньо зменшити розміри окружності-контуру і перемістити її потрібним чином (рис. 14). Для переміщення тексту відносно кривої існує спеціальна опція Baseline Shift (Зміщення щодо основної лінії) в панелі Character - досить встановити для опції Baseline Shift від'ємне значення і текст буде зміщений по іншу сторону кривої. Правда, для того, щоб текст виглядав пропорційно по відношенню до кнопки, в тій же панелі Character потрібно зменшити його розмір (рис.). Результат буде виглядати так само, як і в попередньому випадку. 

Цікавий варіант розміщення тексту по спіралі. Щоб випробувати його, скористайтеся інструментом Spiral (Спіраль) і створіть спіраль з досить великою кількістю витків, наприклад як на рис. 19. Виберіть інструмент Path Type Tool, клацніть в будь-якому місці на кордоні кола, наберіть потрібний текст і відкоригуйте його параметри і положення.

Якщо необхідно вписати текст всередину обмеженої області, то це нескладно здійснити за допомогою інструменту Area Type Tool (Текст всередині області).

3.Яка роздільна здатність потрібна при предачі всіх 256 відтінків сірого при друці з лініатурою 150lpi

Лініатура растру є кількістю друкованих точок або напівтонових комірок на дюйм, що використовуються для друку зображень у градаціях сірого або кольороподілу. Також відома як частота растру, лініатура растру вимірюється у лініях на дюйм (lpi) або лініях комірок на дюйм у напівтоновому растрі. Чим вища роздільна здатність пристрою виведення, тим кращу (вищу) лініатуру растра можна застосувати.

Відношення між роздільною здатністю зображення та лініатурою растру визначає якість деталізації друкованого зображення. Для створення напівтонового зображення найвищої якості зазвичай використовується роздільна здатність зображення, більша за лініатуру растру в 1,5–2 рази. Але деякі зображення та пристрої виведення можуть давати такі результати і з нижчою роздільною здатністю. Для визначення лініатури растру принтера необхідно переглянути технічну документацію принтера або звернутися до постачальника послуг.

Режим градацій сірого застосовує у зображенні різні відтінки сірого. У 8-бітовому зображенні може міститися до 256 відтінків сірого. Кожен піксель зображення у градаціях сірого має діапазон значення яскравості від 0 (чорний) до 255 (білий).

1

 

docx
До підручника
Інформатика (рівень стандарту) 10 клас (Морзе Н.В., Вембер В.П., Кузьмінська О.Г.)
Додано
8 листопада 2021
Переглядів
612
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку