10 найвідоміших жінок України

Про матеріал

Дана робота є сценарієм виховного заходу, приуроченого до Міжнародного жіночого дня. Може використовуватися як у середній, так і у старшій школі. Метою цього заходу є познайомити учнів із найвідомішими жінками в історію та сьогоденні України, виховувати в учнів почуття патріотизму та гордості за свою державу, а також виділити роль жіноцтва у становленні України як політичної, культурної та мистецької держави.

Перегляд файлу

СЦЕНАРІЙ ВИХОВНОГО ЗАХОДУ

 

"10 найвідоміших жінок України"

 

Викладач:  Протягом багатьох століть люди оспівували та прославляли в піснях і віршах образ матері - берегині чи коханої жінки, благословляючи її ім'я. Деякі філософи вважали, що доля жінки - у домашньому господарюванні та материнстві. На їхній погляд, жінка не здатна до великих справ і почуттів. Але українки вже багато століть виявляють і велич почуттів, і талант материнства, і велич справ.

 Українська жінка – особливий феномен. Він не має аналогів у світі. Українка мила, привітна, скромна, трохи мрійлива. Природна грація, вишуканий смак, витонченість в почуттях – усе це однаково властиво всім нашим жінкам. 

 Яким чином можна визначити десять найвідоміших жінок давньої і сучасної України? Завдання не з легких. Ми вирішили його так: набрали прізвища відомих українок в пошуковій системі Інтернету і за кількістю згадувань визначили рейтинг популярності тої чи іншої особи. Все просто! І головне – об'єктивно.

 Отже, давайте знайомитися із 10 найвідомішими та найвпливовішими жінками в історії нашої країни. 10 місце у рейтингу найвідоміших жінок України посідає Соломія Крушельницька.

(на екрані з’являється портрет Соломії Крушельницької)

 

Картинки по запросу соломія крушельницькаСтудент 1:  Соломія Крушельницька – найвидатніша оперна співачка світу. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Федір Шаляпін і інші оперні зірки першої величини.

Студент 2:  Народилася Соломія Амвросіївна у 1872 році в селі Білявинці нинішньої Тернопільської області. Походить із шляхетного й старовинного українського роду. У дитинстві співачка вивчила багато народних пісень.

Студент 1: Після закінчення Львівської консерваторії вона поїхала до Італії. Її голос захопив італійців силою звуку, дзвінкістю, соковитістю, віртуозною технікою, благородним тембром, ліризмом і драматизмом. З 1890 року почались її тріумфальні виступи на кращих сценах світу. Але майже щороку співачка виступала з концертами у Львові, Тернополі Чернівцях та інших містах України.

Студент 2:  З біографії Соломії Крушельницької варто навести такий цікавий факт:  17 лютого 1904 року в міланському театрі «Ла Скала» відбулася прем’єра нової опери Джакомо Пучіні «Мадам Батерфляй».  Але глядачі оперу освистали. Славетний маестро мало не наклав на себе руки. Друзі порадили Пучіні запросити на головну партію Соломію Крушельницьку. Через три місяці відбулася прем'єра оновленої «Мадам Батерфляй». Цього разу – тріумфальна. Після вистави, зворушений Пучіні подарував Крушельницькій свій портрет із написом: «Найпрекраснішій і найчарівнішій Батерфляй».

https://www.youtube.com/watch?v=2aSl4IijV08

 

Викладач:  Мало хто має сумнів у тому, що оперні голоси України одні з найкращих в світі. Дякуємо студентам та продовжимо наше знайомство з найкращими українками. 9 місце у рейтингу найвідоміших жінок сучасної і стародавньої України займає Анна Ярославна – королева Франції!

(на екрані з’являється портрет Анни Ярославни)

 

Студент 3: Донька київського князя Ярослава Мудрого Анна народилася в одна тисяча двадцять четвертому році. Її дитячі роки і юність пройшли в Києві. У той час Київ вирував активним громадським і культурним життям. Відкривалися школи, засновувалися бібліотеки, переписувалися і перекладалися книжки.

Студент 4: Отже, Анна зростала у атмосфері держави, що на той час була однією з наймогутніших і найрозвиненіших у світі. З часом слава про красу й розум київської князівни полинула по всій Європі. Коли Анні виповнилося 22 роки французький король Генріх І попросив її руки. Офіційна згода на шлюб була надана.

Студент 3: Під час вінчання Анна подарувала чоловіку привезене з Києва Євангеліє, писане кирилицею. Всі пізніші королі Франції аж до революції 1793 року приносили клятву на цій святій книзі, навряд чи знаючи, що належала вона самому Ярославу Мудрому. Займаючи високе становище у французькому суспільстві Анна брала діяльну участь у керуванні державою. Її підпис часто зустрічався на ділових паперах французького двору поряд з "хрестиком" неписьменного короля.

Студент 4: У Франції Анна поширювала традиції Київської Русі, насамперед повагу до освіти, культури і мистецтва. Після смерті Генріха І Анна зберігала титул королеви і керувала Францією від імені неповнолітнього сина Філіпа.  

       

Викладач: Дякуємо студентам і продовжимо наше знайомство із найвпливовішими українками. 8 щаблинку у плеяді серед найвідоміших жінок сучасної і стародавньої України займає –  знов таки зірка світової опери – Євгенія Мірошниченко.

(на екрані з’являється портрет Євгенії Мірошниченко)

 

Студент 5: Євгенія Семенівна Мірошниченко народилася у 1931 році в селі Радянське Харківської області. Закінчила Київську консерваторію, стажувалася у міланському театрі "Ла Скала". 40 років – з 1957 по 1997 – вона Картинки по запросу євгенія мірошниченкобула незмінною солісткою Київського театру опери та балету і викладала в консерваторії на кафедрі сольного співу.

Студент 6: Вона була окрасою і символом української опери другої половини ХХ століття, з її мистецтвом пов’язана світова слава національної вокальної школи. Красивий самобутній голос, віртуозне володіння вокальною технікою, яскравий акторський талант Євгенії Мірошниченко ніколи не сплутаєш із жодним іншим

Студент 5: Видатний співак Іван Козловський якось сказав: «Наша Женя не тільки співачка від Бога, а ще й справжня актриса від Бога. Таке поєднання зустрічається дуже рідко.

Студент 6: Тож, давайте послухаємо у виконанні Євгенії Мірошниченко пісню  Олександра Білаша на вірші В. Юхимовича "Журавка"

    https://www.youtube.com/watch?v=ePolkUQ-KkQ

 

Викладач: Дякуємо вам, шановні студенти за цікаву інформацію в продовжимо наш рейтинг. Всесвітньовідомий художник Пабло Пікассо зазвичай про інших художників казав: "Я потопаю в цих бездарах". Але про нашу наступну українку він озвався так: "Якби в нас була художниця такого рівня, ми змусили б заговорити про неї увесь світ". Ім'я цієї художниці – Катерина Білокур.

(на екрані з’являється портрет Катерини Білокур)

 

Студент 7: Катерина Василівна Білокур народилася 7 грудня 1900-го року в бідній селянській родині. У дитинстві  малюванням не займалася, про мистецтво дізналася вже дівчиною з книжок. Перші спроби малювати робила вуглиною на шматку домашнього полотна.

Студент 8: У 20-х роках вона намагалася вступити до художнього технікуму, але не мала документів про закінчення семирічки. Отже прийшлося опановувати техніку живопису самотужки. Лише у віці сорока років художниця побувала в Києві та Москві, де вперше побачила музеї і твори видатних митців.

Студент 7:  50-ті роки — найбільш плідний період творчості Катерини Білокур, незважаючи на те, що після смерті батька на її плечах лежало господарство та догляд за старою матір’ю. 1954-го року її картини було виставлено в Парижі, після чого вона стала всесвітньо відомою художницею.

Студент 8:  Зображені на її полотнах квіти, овочі, предмети побуту осяяні незвичайним чуттям кольору й сприймаються як величальний гімн природі і людині. Творчість української художниці з села Богданівки належить до найкращих надбань світової культури ХХ століття. 

https://www.youtube.com/watch?v=DOE9NPKnOWI

 

Викладач: Ми розглянули чотирьох з десяти найвідоміших жінок стародавньої і сучасної України: Соломію Крушельницьку, Анну Ярославну, Євгенію Мірошниченко і Катерину Білокур. Тож продовжимо далі. Мало хто здогадається, хто у нашому рейтингу займає 6 місце. Це –  Либідь!

(на екрані з’являється зображення пам’ятника засновникам Києва)

 

   Студент 9:  Сестра засновників Києва Кия, Щека та Хорива за легендою була чарівною, як травневе сонце. З усіх країн приїжджали просити її руки молоді лицарі, князі, королевичі... Але вона була дуже вередливою і відмовила усім, хто до неї сватався. А коли зрозуміла, що зосталася одна – збудувала собі хатинку на горі і жила там самотньо. Однак сумним видалося дівчині оте життя. Дні і ночі вона плакала. З її сліз утворився струмочок, який згодом став річкою. А гора, де мешкала бідолаха, назвали Дівич-горою.

Студент 10:  Але згідно з іншою легендою, Либідь зовсім не була старою дівою – вона таки побралася з готським королем Германаріхом, який заснував могутню державу у Придніпров'ї нижче Києва. Саме їй присвячено найбільшу кількість столичних топонімів. Є річка з такою назвою, а неподалік розташована станція метро "Либідська". Існують вулиці – Либідська, Володимиро-Либідська, І через півтори тисячі років Либідь залишається київською берегинею

 

Викладач: Дякуємо за  цікаві факти та продовжимо наше знайомство. 5 позицію серед найвідоміших жінок сучасної і давньої України займає жінка, ім'я якої – Леся Українка.

(на екрані з’являється портрет Лесі Українки)

   Студент 11:  Леся Українка (Лариса Косач) - славетна українська поетеса, громадська діячка, послідовний і енергійний борець за незалежність українського народу. Вона виявляла величезний інтерес до історії, поезії та культури, збирала фольклор, вільно володіла болгарською, грецькою, латинською, іспанською, італійською, польською, німецькою, англійською та французькою мовами.

Студент 12: Народилася  видатна українська поетеса Леся Українка 25 лютого 1871 в місті Новограді-Волинському. Вчилася у приватних учителів. У 6 років почала вчитися вишивати. А у січні 1880р. дуже застудилася. Влітку 1883 року у юної Лесі діагностували туберкульоз кісток, у жовтні цього ж року видалили кістки, уражені туберкульозом. Згодом стан здоров’я поліпшується. З допомогою матері Леся вивчає французьку і німецьку мови. Починаючи з 1884 року Леся активно пише вірші і публікує їх.

Студент 11: Про рівень її освіти може свідчити факт, що у 19-літньому віці написала для своїх сестер підручник «Стародавня історія східних народів». Побувавши 1891 в Галичині, а пізніше й на Буковині, Українка познайомилася з багатьма визначними діячами Західної України.

Студент 12: Вимушені потребою лікування подорожі до Німеччини, Італії, Єгипту, кількаразові перебування на Кавказі, Одещині, в Криму збагатили її враження та сприяли розширенню кругозору письменниці. Померла 19 липня 1913 року у віці 42 років. По собі ця талановита жінка залишила дорогоцінний скарб - у вигляді численних збірок поезій та драми-феєрії "Лісова пісня".

 

Гетьте, думи, ви, хмари осінні!

То ж тепер весна золота!

Чи то так у жалю, в голосінні

Проминуть молодії літа?

 

Ні, я хочу крізь сльози сміятись,

Серед лиха співати пісні,

Без надії таки сподіватись,

Жити хочу! Геть думи сумні!
                       

Викладач: Дякуємо вам! Тож ми продовжимо нашу розповідь про найвпливовіших українок.

Митців на Україні, на щастя, було досить для того, щоб утвердити своєрідність нашої літератури серед інших літератур світу, підкреслити тільки їй одній притаманні риси. Але жінка-митець, а зокрема жінка-поет, – явище надзвичайно рідкісне не тільки в нашій, а й світовій літературі. 4 місце серед найвідоміших українок займає знову поетеса, і це – наша сучасниця - Ліна Костенко!

 

Студент 13:  Ліна Костенко... Українській літературі поталанило, що в ній є постать, яка життям і творчістю утверджує благородство, оригінальність, чесність і мудрість. З-поміж українських поетів другої половини XX століття постать Ліни Костенко найпомітніша. Активна учасниця руху шістдесятників, вона завжди виважувала високе й відповідальне покликання митця на терезах сумління і ніколи не зраджувала своїх переконань. Відновлюючи ідеї митців «Розстріляного відродження», письменниця наснажувала читачів любов'ю до України, до рідної історії, національної культури.

(відеозапис: вірш Ліни Костенко "Крила"

у виконанні нар. артиста України Б.Ступки )

 

 

Викладач: Дякуємо вам, шановні студенти за цікаву інформацію в продовжимо наш рейтинг.

3 місце серед найвідоміших українок посідає скромна дівчина з Рогатина на ім'я Настя. Ця юна дівчина підкорила собі цілу Османську імперію. Її добре пам'ятають і навіть знімають про неї фільми незважаючи на те, що жила вона 500 років тому! 

 

Студент 15:   За батьківським прізвищем вона – Анастасія Лісовська. Але у 16 столітті її називали  Роксолана!

Роксолана – унікальний феномен світової історії. Його унікальність полягає у тому, що чи навряд знайдеться якась інша жінка, окрім Роксолани, яка понад три десятиліття була однією з найвпливовіших постатей саме у мусульманському світі! 

Студент 16:   Потрапила Роксолана до Туреччини у 15-тирічному віці полонянкою. Згодом вона опинилася при дворі султана Сулеймана і враз його приворожила. Бідний Сулейман так розчулився, що геть розігнав увесь свій гарем, одружив своїх жінок з офіцерами турецької армії, а сам залишився з єдиною дружиною – Роксоланою. І це при тому, що очевидці не вважали її красунею.   Це суперечило традиціям і духові ісламської релігії!

Студент 15: Але є і інше пояснення: на той час ніхто не міг зрівнятися з Роксоланою розумом і веселою вдачею. Навіть коли їй було вже за 50, Сулейман так само її обожнював і не було в султанських покоях іншої жінки. Він брав її навіть у військові походи.

Студент 16: А ще, вона зробила усе можливе, що б зупинити походи турецьких і татарських військ на наші землі. Існують достовірні дані про те, що Сулейман стримував татарську орду від нападів на терени, підпорядковані Речі Посполитої, до якої у той час належала більшість території України.

 

Викладач: Син Роксолани Селім, який після смерті батька унаслідував трон, виявився великим пияком. Він був нездатний керувати державою. За часи його так званого правління – з 1566 по 1574 роки – Османською Імперією фактично керувала – Роксолана. І хто після цього не погодиться, що наші жінки не лише співучі і романтичні, але й здатні керувати державою! Цю тезу підтверджує велика жінка, яка серед найвідоміших жінок сучасної і стародавньої України посідає у нашому рейтингу 2 місце.  Її ім'я – княгиня Ольга!

Студент 17:  Стародавні літописи змальовують княгиню Ольгу як вродливу, енергійну, жорстоку і хитру правительку. Вона першою з київських можновладців прийняла християнство. Але навіть без цього Ольга безперечно залишилася б однією з найвизначніших правителів Київської Русі.

Студент 18: Чоловік Ольги, князь Ігор, а згодом і син Святослав перебували у Києві не часто – вони завше були у походах, підкорюючи собі то хазарів, то половців, а то й саму Візантію. Увесь цей час турботи по управлінню державою брала на себе Ольга.

Студент 17: Добре відомо як вона тричі помстилася деревлянам за те, що вони вбили її чоловіка. Але головне у цій історії те, що після цього вона укоренила поняття закону – з тих пір данина стягувалася не довільно, а регламентовано. Отже, Ольга першою впровадила в Київській Русі реформи, які дозволили цій державі вступити на шлях економічного розвитку і згодом перетворитися на одну з наймогутніших країн світу.

Студент 18: Ольга першою з київських правителів прибула до Східної Римської Імперії – Візантії – не з війною, а з миром і тим самим зробила з цієї потужної держави союзника. Померла Ольга 969 року. Ще в до-монгольські часи її було канонізовано – вона стала першою жінкою, яку прилучили до лику святих.

 

Викладач: Дякуємо вам, шановні студенти! Ось і прийшов час дізнатися яка з українських жінок посіла перше місце у нашому рейтингу.

 

(звучить пісня Н.Матвієнко)

Студент 19: З поміж тисяч голосів її голос впізнають відразу. Вона народна не за званнями, які при ній уже давно, а за її талант від природи. Природа подарувала їй не тільки голос, чарівну вроду, а й багатий внутрішній духовний світ. Правильні лагідні риси її обличчя, мила усмішка, струнка легка постать роблять її завжди молодою, ніби постійно готовою до польоту. Здогадались хто це?

Студент 20: Ніна Матвієнко народилася у 1947 році у Житомирській області. Дітей в сім’ї було багато – 11. Родина була  співучою, і маленька Ніна перейняла від батьків велику кількість народних пісень. Важко було, у труднощах формувався характер і воля, та до болю правдиві барви голосу. Після закінчення школи-інтернату вона пішла на завод – ученицею кранівника. Та не покидали її мрії про мистецтво.

Студент 19:  І от щасливий поворот долі: 1966 року вона вступає до студії при Державному українському хорі ім.. Г.Верьовки, на неї одразу ж звертають увагу. Наступного року почалися гастролі з хором за кордон – Канада, Південна Америка, Франція. Довголітня і плідна робота увінчалася успіхом: Ніну визнали і як унікальну співачку з неповторним голосом. 

Студент 20: Хоч би що виконувала Ніна Матвієнко – чи народні пісні, чи твори професіональних композиторів, – у її співі завжди відчутний голос серця, що відлунює в душі слухача, запам’ятовується йому як голос Матвієнко.  Не тільки в її голосі її таїна, а й у теплі, сердечності її мистецтва, та довірливому спілкуванні з людьми піснею, словом, прищепленням любові до рідного краю, до його традицій.

(відео пісні у виконанні Ніни Матвієнко ).

 

Викладач: Відверто кажучи, цей рейтинг є доволі суб’єктивним і мабуть неповним. Неповний він тому, що кількість жінок, які відіграли значну роль у культурному, політичному чи мистецькому становленні нашої країни навряд чи можливо обмежити лише десятьма іменами. У цьому переліку видатних українок немає імені славетної  Марусі Чурай, яка склала багато відомих і нині чудових пісень. таких як «За світ встали козаченьки...», «Ой не ходи, Грицю...», або ж ми не згадали імена відомих письменниць Ольги Кобилянської, Марко Вовчок та інших. Варто було б назвати і наших сучасниць. Наприклад, Марія Музичук, чинна чемпіонка світу з шахів. Завдяки Марії світ вже знає, що Україна - країна не тільки найсильніших чоловіків, а й найрозумніших жінок. Українські жінки завжди були творчими. Саме їхня творчість формувала особливі риси України і власне українок. І тут варто згадати відомих художниць Марію Примаченко та Євгенію Гапчинську.

Насправді цей список можна продовжувати сотнями імен, що в черговий раз доводить загальновідому істину. Українська земля багата талантами. А українська жінка - то є окремий феномен.

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Фещук Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
21 лютого 2018
Переглядів
3160
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку