30-річчя незалежності України

Про матеріал
Мета: ввести учнів у контекст святкування 30-ліття Незалежності України; поглибити знання про Україну та видатних українців; співвіднести особистість конкретного учня з їхньою належністю до України; формувати національну свідомість, почуття поваги, гордості за Батьківщину та рідного краю; виховувати любов і повагу до символів та історії; зміцнювати патріотичні почуття, розвивати громадянську позицію учнів; розвивати пізнавальні інтереси школярів.
Перегляд файлу

Перший урок 2021

30 років Незалежності України

Мета: ввести учнів у контекст святкування 30-ліття Незалежності України; поглибити знання про Україну та видатних українців; співвіднести особистість конкретного учня з їхньою належністю до України; формувати національну свідомість, почуття поваги, гордості за Батьківщину та рідного краю; виховувати любов і повагу до символів та історії; зміцнювати патріотичні почуття, розвивати громадянську позицію учнів; розвивати пізнавальні інтереси школярів.

А ви думали, що Україна так просто.

Україна – це супер. Україна – це ексклюзив.

По ній пройшли всі катки історії.

На ній відпрацьовані всі види випробувань.

Вона загартована найвищим гартом.

В умовах сучасного світу їй немає ціни.

Ліна Костенко. «Записки українського самашедшого»

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

- Добрий день, мої любі семикласники! Приємно бачити ваші усміхнені обличчя. Гарно виглядаєте після літніх канікул! Ви добре відпочили, набралися сил, готові поділитися своїми емоціями і враженнями з однокласниками і з новими силами почати навчальний рік.

Ось і відійшло у небуття ще одне літо, сповнене веселощів і радості. Нечутними кроками осінь ступила у свої володіння. І сьогодні в перший осінній день я хочу привітати вас зі святом, яке всі чекають з хвилюванням. Бо цей день пам’ятний і хвилюючий у житті кожної людини. Сьогодні 1 вересня – День знань. А отже, настав час вирушати у захоплюючу мандрівку дивовижною країною знань. Хоч як не жаль розлучатися з веселим літечком, я переконана, що кожен з вас чекав початку навчання. Адже попереду нові знання, незвідані шляхи та неочікувані події. Я вітаю вас із початком нового навчального року. Бажаю вам, діти, міцного здоров’я, витримки та палкого бажання навчатися та зростати гідними громадянами своєї держави.

 

II. Оголошення теми та мети уроку

І свою подорож Країною Знань ми починаємо з уроку, який є незвичайним, тому що ми поспілкуємося про найдорогоцінніше, найсвятіше, що є на Землі в кожного народу - про Батьківщину.

Кожній людині мила своя сторона! Земля, на якій ви народились, є рідною для вас, бо на ній живуть ваші мама і тато, братики і сестрички, бабусі та дідусі – ваша родина, ваш рід. Родина до родини – то народ.

А куди ж народ без країни? Саме держава створює націю з сукупності людей, об’єднаних однією назвою, символами, мовою, історичною спадщиною. Ми – українці, є представниками великої держави Україна.

Цей рік є незвичайним для нашої країни, тому що 24 серпня ми відсвяткували 30 річчя незалежності України. 30 років тому нездійснена мрія багатьох поколінь втілилася в життя - Україна стала вільною та незалежною!

 

ІІІ. Вправа «Асоціативний кущ»

- Що для кожного із вас значить Україна? (Батьківщина, рідна земля, європейська країна)

Справді, Україна – це держава, яка має визначену територію, політичну систему, економіку, мову, культуру, історію.

Проголоше́ння незале́жності Украї́ни — це шлях, який пройшов український народ від Декларації про державний суверенітет (16 липня 1990р.) до проголошення незалежності держави, що отримала офіційну назву — Україна, проголошення Акту її незалежності (24 серпня 1991р.), підтвердження цих законодавчих рішень на Всеукраїнському референдумі (1 грудня 1991р.) з обранням Президента України.

ІV. Вправа «Лінія часу»

- Що таке 30 років у масштабі всієї історії країни? (Відповіді учнів)

- А у масштабі життя однієї людини та її родини?

Перед кожним із вас лежить листочок, на якому зображена лінія часу із позначкою «30 років державі Україна». Позначте на лінії часу кількість ваших років та кількість років ваших батьків на даний момент. Давайте проаналізуємо.

 

V. Історичний екскурс

30 років — тривалість існування незалежної сучасної української держави, але історія її значно довша.

Багатовікова історія українського народу – це історія народу-великомученика, на долю, якого випало багато лиха. Здавна українці боронили свої права та свободу, повсякчас стикаючись із зовнішнім опором та внутрішніми незгодами. У боротьбі народилася і загартувалася єдина нація сміливих та щирих людей.

Майже в кожному столітті, як свідчать джерела, на долю українців випадали голод, епідемії, спустошливі війни, чужоземні навали. З XV століття, з часів козаччини, розпочалася національно-визвольна боротьба за побудову незалежної самостійної держави. Але шлях до незалежності був тяжкий і тернистий. Важко назвати країну, яка б пережила те, що пережила Україна за роки поневолення (1240-1991 р.). Ми, українці, повинні пишатися тим, що наша Україна ніколи не поневолювала інші народи, не вела загарбницькі війни, а лише захищала себе від ласих на чуже добро близьких і далеких сусідів.

У духовному і політичному житті кожного народу є події й роки, які назавжди входять в його історію, свідомість, визначають характер буття, місце і роль у світових цивілізаційних процесах. Маємо в нашій історії події та імена, що перед усім світом засвідчили велич України та прагнення українського народу до вільного, щасливого, демократичного життя. Це його славні лицарі: Петро Сагайдачний, Іван Сірко, Богдан Хмельницький, Максим Залізняк, Іван Мазепа, Устим Кармалюк та багато інших, які віддали своє життя за незалежність країни.

Це й такі відомі всьому світові діячі української культури, як Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Олександр Довженко, Марія Заньковецька, Микола Лисенко. І це тільки маленька частинка українських діячів минулого, які творили історію України.

Але і в роки незалежності не припинялася боротьба за краще майбутнє. Багато сучасників внесли свій вклад у розвиток і відстоювання інтересів нашої держави у світі. Не забуваємо про те, що на сході нашої країни іде війна і багато молодих хлопців і дівчат віддали своє життя за незалежність та європейський напрямок нашої країни.

 

VІ. Діалекти (Робота в парах)

Найголовнішою ознакою, що дає право народу називатися нацією, є мова - найбільша духовна цінність. Це найдорожчий скарб, переданий нам попередніми поколіннями, виплеканий у давньому переказі, у народній пісні, у влучній приказці. Якщо народ втрачає свою мову, він зникає. І як влучно про це мовить Ліна Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову».

Саме тому, для загарбника найпершим завдання є знищити мову — а з нею і пам’ять, і волю до боротьби. Спроби витиснути українську мову з публічної сфери свідчать про зростання сили неукраїнської влади. Бо в наш час не потрібно знищувати націю фізично. Достатньо вбити її мову і культуру, нав’язавши їй чужі зразки. І тому 25 квітня 2019 року був прийнятий Закон України «Про функціонування української мови як державної», а від 16 липня 2021 року набувають чинності окремі норми цього закону. Нововведення торкаються кожного українця, який користується будь-якими послугами чи купує будь-які товари. Адже від цієї дати усі надавачі послуг зобов'язані обслуговувати та надавати інформацію в Україні українською мовою.

Слід зазначити, що українська мова навіть на території України не скрізь однакова. Протягом історії українська мова формувалася і продовжує змінюватися. Це є однією з причин виникнення діалектів. Діалект – це різновид мови, яку люди використовують для спілкування на певній території.

І зараз ми перевіримо, чи орієнтуєтеся ви в українських діалектах.

Загальновживані слова

Діалекти

Чашка

Філіжанка

Ганчірка

Шмата

Велосипед

Ровер

Деруни

Бараболянки

Каструля

Баняк

Картопля

Бараболя

Горище

Стрих

Черевики

Мешти

Півень

Когут

Штани

Ногавиці

 

Вольтер сказав: «Чужу мову можна вивчити за шість років, а свою треба вчити все життя». Тож давайте на підтвердження цих слів будемо вчити свою мову, любити та шанувати, берегти та пишатися нею, передавати із покоління в покоління, пам’ятаючи про її значення, про її цілющу, відроджуючу силу.

 

VІІ. Чорна скринька

Із здобуттям незалежності Україна отримала свої державні символи. Назвіть їх. (Прапор, герб, гімн).

- Що символізують кольори прапора України?

- Яке слово можна прочитати на гербі України?

- Хто є авторами гімну нашої країни?

Але є ще й народні символи України. Чи пам’ятаєте ви їх? Перед вами знаходиться коробка, у якій знаходиться національний символ України. Зараз ви почуєте характеристику даного предмету.

В коробці знаходиться символ українського роду. Колись у сиву давнину його пов'язували з народженням Всесвіту, вогненної трійці: Сонця, Місяця і Зірки. Тому й даний символ носить ім'я, що походить від старослов'янського назви Сонця – Коло. Що це?

Підказки

- Це символ дівочої краси.

- Має цвіт у вигляді віночка.

- Має ягоди червоного кольору.

 

VІІІ. Привітання з Днем народження

Давайте згадаємо, якій події присвячений наш урок. Тож давайте з нагоди 30-ліття Незалежності привітаємо нашу Неньку-Україну з Днем народження. Кожен нехай висловить своє побажання.

 

ІХ. Рефлексія уроку

Упродовж сторіч мільйони українців боролися за здобуття незалежності, пройшли через зради, війни та голодомори. А здобувши таку омріяну свободу й державність, уже покоління наших сучасників було змушене відстоювати свободу та європейський вибір на революціях, а згодом – зі зброєю в руках захищати суверенітет і територіальну цілісність Української держави від зазіхань північного сусіда. За 30 років незалежності Україна подолала надзвичайно багато викликів.

«Яке це все-таки щастя – мати свою країну. Тільки той може оцінити, хто має з чим порівнювати – хто півжиття її не мав.» - написала у своєму дописі у мережі «Фейсбук» українська письменниця Оксана Забужко.

Я бажаю вам успіхів у всіх ваших справах, бо від успіху кожного громадянина кращою стає вся держава. Давайте любити, цінувати, берегти свій рідний край, робити все можливе для його процвітання. Щоб наша країна була справжньою європейською державою.

Хочу завершити наш урок словами Героя України Степана Бандери «Настане той час, коли один казатиме «Слава Україні!», а мільйони відповідатимуть «Героям слава!». Пророцтво здійснилося. Це гасло звучить по всьому світі на знак солідарності з українцями.

Хай живе Україна!

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Притуляк Свiтлана Леонiдiвна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Овчаренко Валентина Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
31 серпня 2021
Переглядів
1176
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку