Традиційна кухня також може змінюватися. В українській традиційній кухні є місце експериментам! Це доводить відомий кухар Євген Клопотенко. Повчившись у найвідоміших кулінарних школах світу, він повернувся в Україну та продовжує розвивати кулінарну культуру вдома. Наприклад, відкрив ресторан “100 років вперед” з традиційними українськими стравами, розробляє нові рецепти, на основі лише локальних та сезонних продуктів.3
Друга страва: Вареники Рецепт №445 (1)23 Вареник – чи ненайпопулярніша страва в української діаспори. Вареник навіть увіковічнили у камені у канадському Глендоні. На центральній площі міста височіє пам’ятник варенику, який вважається … міста! Кулінарне диво з каменю заввишки у 9 метрів важить майже три тонни.Єдиний в Україні пам`ятник варенику був встановлений у 2006 році у місті Черкаси. Проте у 2013 році його демонтували, і зараз він перебуває в приватній колекції.
Цікаві факти У прямому ефірі гала-концерту “Україна має талант” кондитерська компанія “Лукас” з Кременчука презентувала найбільшу в Україні грильяжну цукерку “Sharzan”. Вага такої цукерки – одна тонна. Згідно з результатами замірів, солодкий виріб від ТМ Лукас став рекордним не тільки для України, але і для світу..28