7 клас (Всесвітня історія, підручник Щупак) Тема заняття: "Польське королівство та ВКЛ".

Про матеріал
7 клас (Всесвітня історія, підручник Щупак) Тема заняття: "Польське королівство та ВКЛ".
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЛАН-КОНСПЕКТ

уроку

здобувача освіти Карпенка Артема Миколайовича

____ групи _____

Тема заняття: Польське королівство. Велике князівство Литовське

 

 

 

 

 

 

 

 

Консультації:  

                            1. Учитель  школи ______________________

                                                                            дата, підпис

 

                            2. Методист практики ___________________

                                                                            дата, підпис

Предмет: Всесвітня історія

Клас: сьомий

Провів: Карпенко Артем Миколайович

Тема:  «Польське королівство. Велике князівство Литовське»

Мета:

  • Ознайомити учнів з Польським королівством та Великим князівством Литовським;
  • Розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння висловлювати власну думку;
  • Розвивати навички роботи з історичною картою;
  • Виховувати інтерес до вивчення теми. 

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: Підручник для 7 класу «Всесвітня історія», 2020 рік видання (Щупак І.Я.); електронна презентація, додаткове п’ятихвилинне відео з окремого підпункту уроку.

Основні  поняття:  «Віче»,  «Кревська унія», «Грюнвальдська битва», «Городельська унія».

Основні дати:

         1413— Городельська унія;

         1410— Грюнвальдська битва;

         1385— Кревська унія;

         1487- 1503 р. —кровопролитні війни за українські землі між Великим князівством Московським і Великим князівством Литовським.

Очікувані результати:

Після цього уроку учні зможуть:

  • Називати час утворення Польського королівства, Великого князівства Литовського, дату Грюнвальдської битви, Кревської унії;
  • Висловлювати судження щодо значення Грюнвальдської битви;
  • Показати на карті території Польського, Великого князівства Литовського, місце Грюнвальдської битви;
  • Охарактеризувати внутрішню та зовнішню політику правителів Польського королівства та Великого князівства Литовського.

Хід уроку:

1. Організація класу.

1.1. Повідомлення теми і мети заняття.

Доброго дня, діти, сьогодні ми з вами поговоримо про доволі цікаву тему, яка стосується як європейської так і української історії, адже українські землі деякий час розвивалися саме в контексті цих двох держав, а яких
саме - ви дізнаєтесь після короткої перевірки набутих вами раніше знань.

1.2. Актуалізація опорних знань учнів.

Бесіда:

  • Кого стародавні римляни називали варварами?
  • Що означає Велике переселення народів?
  • На яких територіях Римської імперії та поза її межами жили варварські племена?
  • Коли перестала існувати Західна Римська імперія?
  • Користуючись знаннями з історії України, поясніть поняття : «князь», «дружина».
  • Пригадайте, що таке «станова монархія». У яких країнах за часів Середньовіччя вона була встановлена?

Діти, бездоганно, переходимо до нової теми.

2. Мотивація навчальної діяльності.

Тож, діти, сьогодні ми з вами поговоримо про Польшу та Велике князівство Литовське, але спочатку, я б хотів вам розповісти цікаву легенду щодо походження деяких народів слов’янської гілки:

За легендою: мандрували троє братів — Лех, Чех і Рус. Лех заснував столицю своєї держави на місці, де росло дерево з гніздом білого орла. На його честь він назвав град Гнєзном (Gniezno). Чех подався на південь, а Рус — на схід. Від імен братів, за легендою, дістали свої назви ляхи (поляки), чехи і руси. А білий орел став гербом Польської держави.

Ось така цікава легенда. Тепер у мене є до вас запитання:

  • Чи відомі вам якісь ще легенди про походження народів, заснування міст, держав?

Діти, ви молодці, тож далі ми з вами поговоримо детальніше про слов’ян, а потім перейдемо до окремих їх представників - Польське королівство і Велике Литовське князівство.

3. Основна частина.

3.1. Вивчення нового матеріалу.

Слов'яни в давнину:

Більшість сучасних учених вважають, що слов'яни виникли у першій половині І тис. н. е. у Поліссі. Зараз це територія України від півночі до умовної лінії Львів — Київ — Суми. Саме з цих теренів поширювалися й слов'янські мови.

Спільно з іншими варварськими племенами слов'яни рухались Європою під час Великого переселення народів, воювали з Візантією. Давні слов'яни були язичниками.

У цей період слов'янські племена об'єднувалися в союзи племен на чолі з військовими вождями — князями. Проте всі важливі питання вирішувало віче.

Віче (від старослов'янського «вет» — рада і «віщати» — говорити) — загальні збори слов'ян, на яких вирішувалися найважливіші питання.

Деякі із союзів племен стали основою для утворення слов'янських держав, зокрема — Само (VII ст.). До її складу входили племена словаків, чехів, моравів, сербів та ін.

 

 

 

Бесіда:

1) Скільки існувало гілок слов’ян?

2) Чи збереглося віче до нашого часу?

Утворення Польської держави

Польські племена жили на землях між річками Одра — на заході й Західний Буг — на сході, що на півночі омивалися Балтійським морем, а на півдні межували з Карпатськими горами. Уздовж річки Вісла жило плем'я мазов’ян, а на захід від них — полян (його назва така сама, як у східнослов'янського племені полян, що мешкало на території сучасної Київщини). Поляни заснували місто Гнєзно, яке вважається першою столицею Польщі.

Першим князем полян, про якого відомо історикам, був Мешко і (960-992 рр.) з династії П'ястів. Мешко І у 966 р. прийняв християнство.

Після смерті Мешка на княжий трон сів його 25-річний син Болеслав і (992-1025 рр.), якого пізніше назвали Хоробрим. У союзі з німецьким імператором Оттоном ІІІ та князем Русі-України Володимиром Великим завершив об'єднання польських земель. Однак після смерті Володимира Великого виступив на боці свого зятя Святополка у боротьбі за київський престол. Тому відносини з Ярославом Мудрим були напруженими. У 1025 р. Болеслав І проголосив себе королем.

Бесіда:

1) Назвіть назву польської династії та її представників.

Зміцнення польської держави за Казимира ІІІ Великого

 У ХІІ ст. південні польські землі спустошили монголи, з півночі нависла загроза Тевтонського ордену. Попри це, більшість польських земель вдалося об'єднати на початку XIV князю Владиславу і Локетеку (прізвисько «Лікоть» дістав через невисокий зріст). Його син Казимир III Великий (останній з династії П'ястів, правив 1333—1370 рр.) продовжив справу батька зі зміцнення держави.

У зовнішній політиці Казимир ІІІ Великий за допомогою дипломатії вирішив спірні питання з сусідами. Тевтонський орден повернув Польщі Куявію та Добжинську землю, але зберігав Ґданське помор'я. Задля миру з Чехією Казимир ІІІ Великий відмовився від прав на Сілезію.

Після смерті в 1340 р. Юрія ІІ Болеслава (останнього правителя Королівства Руського) та тривалої боротьби з Угорщиною Польща приєднала Галичину, Волинь відійшла до Литви. Територія Польської Держави збільшилася майже вдвічі. У польських воєводствах Казимир ІІІ Великий упорядкував систему управління і укріпив свою владу.

У 1337-1346 рр. Казимир ІІІ здійснив грошову реформу.

У XIV ст. понад 30 % всіх доходів державної скарбниці становила сіль. У 1368 р. король видав «Статут Казимирський». Цей документ встановлював ціну видобування і продажу солі.

Для сприяння економічному й суспільному розвитку король надав рівні права вірменам, євреям, русинам і представникам інших народів. Важливою подією польської і української історії було підтвердження Казимиром ІІІ Великим магдебурзького права Львову (1356 р.).

У 1364 р. Казимир III заснував Краківський університет (зараз його частіше називають Ягеллонський). Він один з найбільших у Польщі та з найстаріших у Європі.

Бесіда:

1) Яку діяльність проводив Казимир ІІІ Великий?

Велике князівство Литовське

Балтійські (летто-литовські) племена, аукштайти, жемайти, ятвяги та інші жили за течією річок Західна Двіна, Німан і на Балтійському узбережжі. Вони займалися землеробством, а також скотарством і рибальством, мисливством і бортництвом.

У першій половині ХІІІ ст. на північному заході від руських земель утворилася нова держава — Велике князівство Литовське. Засновником держави був Міндовг, який приєднав до Литви Чорну Русь (переважно територія сучасної Білорусі) і коронувався 1253 р.

Пізніше, за великого литовського князя Гедиміна (1316-1341 рр.), держава зміцніла. Талановитий і успішний політик, Гедимін силою, інтригами, союзами і династичними шлюбами розширив територію Литви.

За Гедиміна і його нащадків до складу Литви увійшли майже всі землі сучасних Білорусі та України (за винятком західних територій, підпорядкованих польському та угорському королям). На нових територіях було введено принцип правління Литви: «старовини не рушимо, новини не вводимо». У державі діяли норми «Руської правди», руська мова стала головною, під захистом князя перебувала православна церква.

Політику Гедиміна продовжив князь Ольгерд (1345-1377 рр.). До князівства було приєднано Чернігово-Сіверські землі. У 1362 р. литовсько-руському війську на чолі з Ольгердом вдалося здобути перемогу над монголами у битві на річці Сині Води. За Литвою остаточно закріпилися Київська, Волинська землі та Східне Поділля. У цей самий час установилася і нова назва литовсько-руської держави — Велике князівство Литовське. У боротьбі за першість у цьому процесі Ольгерд завдав воєнних ударів по Московському князівству, де правив тоді князь Дмитро  Іванович.

Бесіда:

1) Як саме було закріплено землі України та Білорусії за Литвою?

Польсько-Литовська Кревська унія

Зовнішня загроза з боку німецьких рицарів Тевтонського ордену підштовхнула Литву з Польщею до об'єднання в боротьбі проти спільного ворога. Так виникла ідея унії двох держав. Спадкоємець Ольгерда, литовський князь Ягайло, у 1385 р. взяв шлюб із польською королівною Ядвігою. Ця династична унія поклала початок об'єднанню двох держав і ввійшла в історію як Кревська унія.

За умовами унії Ягайло ставав одночасно і польським королем під іменем Владислава ІІ Ягелло, прийняв католицизм і повинен був навернути до нього все населення держави. Ягайло зобов'язувався також «на вічні часи приєднати свої землі, литовські і руські, до Польської Корони».

Об’єднання Королівства Польського і Великого князівства Литовського дало можливість рішуче виступити проти Тевтонського ордену. У 1410 р. біля містечка Грюнвальд війська ордену зазнали поразки. Німецький наступ на Схід було зупинено.

Кревська унія становила загрозу для незалежності Литви. Боротьбу за збереження самостійності Великого князівства Литовського у ході зближення з Польщею очолив Вітовт, онук Гедиміна. У 1413 р. Ягайло і Вітовт підписали Городельську унію, яка визнавала незалежність Литви, однак під зверхністю польського короля.

Пізніше, з 1487 до 1503 р., між Великим князівством Московським і Великим князівством Литовським йшли кровопролитні війни за українські землі. Вони завершилися тим, що Чернігово-Сіверська земля відійшла під владу Москви.

4. Закріплення знань учнів (Рефлексія).

1. Поміркуйте, чому була укладена Кревська унія? Знайдіть аргументи на користь своїх припущень.

2. Проаналізуйте історію Польського королівства та Великого князівства Литовського. Яке на вашу думку вони мали значення в історії?

4.1. Завдання «Надайте слушне пояснення».

Про Казимира ІІІ Великого казали, що «він застав Польщу дерев'яною, а залишив її кам'яною». Як ви розумієте це висловлювання?

4.2. Підсумки уроку.

Велике князівство Литовське відіграло велику роль в історії Європи загалом та України зокрема. У період свого розквіту, наприкінці XV ст., ця держава займала територію близько 850 тис. км2. Ще до цього часу більша частина території сучасної України входила до її складу. Тут мешкало до 40 млн осіб, які належали до різних етносів і релігій. До XVI ст. головною мовою в Литві була руська, панівною релігією — православ'я. Тож історія Великого князівства Литовського є складовою історії українського народу.

5. Домашнє завдання.

Діти, ви на уроці дуже активно відповідали, мені це приємно, тепер щодо завдання, яке вам потрібно буде виконати вдома:

1) Опрацювати Розділ 5, § 28 підручника 7 клас «Всесвітня історія», 2020рік видання (Щупак І.Я.);

2) Виконати завдання і відповісти на запитання наприкінці параграфу на сторінці 138.

Дякую вам за урок, на все добре!

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
4 вересня 2023
Переглядів
793
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку