Алгоритм надання допомоги в разі втрати свідомості

Про матеріал
Презентація Захист України. Основи медичних знань. Тема: Алгоритм надання допомоги в разі втрати свідомості. 10 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Алгоритм надання допомоги в разі втрати свідомостіЛитвин Оксана Сергіївна

Номер слайду 2

«Втрата свідомості» – це невідкладний стан, що виникає внаслідок короткотривалої недостатності кровообігу головного мозку. Втрата свідомості – це своєрідний мозковий захист («безпечний режим»). За гострої нестачі кисню мозок «вимикає» всі процеси в організмі й переводить людину в горизонтальне положення, щоб полегшити серцю качати кров з киснем у напрямку головного мозку. Після стабілізації рівня кисню в крові, людина приходить до тями. Непритомні стани в основному тривають від кількох секунд до десяти хвилин.

Номер слайду 3

Причиною втрати свідомості можуть бути такі зовнішні подразники:різка зміна положення, коли людина за секунди підхоплюється з лежачого положення у вертикальне;розріджене повітря;сильна задуха;психоемоційний стрес, сильний переляк;невідкладний стан: інсульт, інфаркт, судоми, кровотеча; стан голоду, отруєння тощо.

Номер слайду 4

Види втрати свідомостіВиди втрати свідомості можна поділити на 3 основних групи, в залежності від того, як відбувається їх розвиток. Ортостатичні – характеризуються порушенням тонусу артерій, в результаті чого, при тривалому перебуванні у вертикальному положенні, стрімко знижується артеріальний тиск і відбувається втрата свідомості. Кардіальні – пов'язані з проблемами в роботі серця: пороки, аритмія, ішемія. Нервово-рефлекторні – характеризуються втратою свідомості в стресових ситуаціях, при тривалому перебуванні у тривожних станах, після сильного фізичного навантаження.

Номер слайду 5

Раптова і короткочасна непритомність триває від кількох секунд до кількох хвилин, а поступова й тривала — протягом годин або й днів. Якщо в непритомному стані людина перебуває довго, то це вважають уже комою (від грец. κώμα — глибокий сон). Кома — це патологічний стан організму, під час якого відбувається цілковита втрата притомності, розлад важливих для життя функцій (кровообігу, дихання, обміну речовин, відсутність рефлексів та реакції на подразники). Виникає гальмування функцій кори головного мозку та його підкіркових утворень.

Номер слайду 6

Перед настанням утрати свідомості з поступовим початком можливе виникнення таких симптомів: відчуття нудоти, поява «мушок» в очах та дзвону у вухах, рясна пітливість, оніміння рук і ніг; загальна слабкість. Але слід усвідомлювати, що непритомність може настати абсолютно раптово без цих симптомів. Під час утрати притомності спостерігають такі симптоми: почастішання або сповільнення пульсу, зниження артеріального тиску крові та послаблення тонів серця; поверхневе дихання; блідість шкірних покривів; розширення зіниць і зниження їхньої реакції на світло; мимовільне сечовипускання і дефекація (опорожнення).

Номер слайду 7

Алгоритм надання допомоги в разі втрати свідомостіІснує, затверджений Міністерством охорони здоров’я порядок, що визначає механізм надання домедичної допомоги постраждалим без свідомості не медичними працівниками. Переконатися у відсутності небезпеки. Раптова втрата свідомості у присутності свідків:визначити наявність дихання;викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги;за відсутності дихання розпочати серцево-легеневу реанімацію;за наявності дихання перемістити постраждалого у стабільне положення.

Номер слайду 8

3) Постраждалий без свідомості, свідків немає:визначити наявність дихання. Якщо постраждалий лежить на животі, перевернути його на спину, фіксуючи шийний відділ хребта;викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги;за відсутності дихання розпочати серцево-легеневу реанімацію;за наявності дихання провести огляд з метою виявлення наявних травм, за їх відсутності перемістити постраждалого у стабільне положення. За необхідності надати домедичну допомогу відповідно до наявних травм.

Номер слайду 9

4) Залучати до надання домедичної допомоги свідків.5) За можливості з’ясувати причину виникнення невідкладного стану.6) Забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги.7) За погіршення стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги.

Номер слайду 10

Переведення людини у стабільне, бокове, відновлювальне положення:

Номер слайду 11

Чого варто уникати при наданні першої допомоги: Давати воду/ліки/пігулки;-Без потреби робити штучне дихання;-Бити по обличчю та обливати;-Відкривати людині рота та пхати туди пальці. Втрата свідомості виникає не просто так, мозок таким чином хоче собі допомогти. Нашим завданням є забезпечити прохідність дихальних шляхів, найкращий варіант для цього – перевести людину у стабільне, бокове, відновлювальне положення. Пам’ятайте, що примусове приведення людини до тями такими способами, як поплескування по обличчю, обливання водою, підняттям на ноги, давати нюхати нашатирний спирт (аміак) – не буде корисним мозку потерпілого, який сам і «вирішив» перевести людину у стан непритомності.

Номер слайду 12

Профілактика втрати свідомостіУ літній період важливо дотримуватися достатнього питного режиму, а також обмежувати споживання міцних алкогольних напоїв. Контроль артеріального тиску, якщо є схильність до різких його стрибків або при пониженому тиску. Необхідно уникати тривалого перебування у вертикальному положенні в задушливих, погано вентильованих приміщеннях. У разі появи провісників непритомності (запаморочення, різка поява мерехтливих "зірочок" перед очима, сильного головного болю), необхідно сісти в місці, де є достатній доступ свіжого повітря, випити води та дочекатися нормалізації стану. Дотримуючись вищевказаних рекомендацій можна істотно знизити ризик настання непритомності.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал підручника п. 15 ст 51 Переглянути відео https://www.youtube.com/watch?v=z_PBXmx_xzk

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Чуприна Тетяна
    Дякую. Те це що треба знати усім.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дубко Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Нечитовський Костянтин
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, Основи медичних знань) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
23 листопада 2021
Переглядів
26857
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку