Презентація "Серцево-судинна система".

Про матеріал
Використовуючи презентацію, можна пригадати з курсу біології та охарактеризувати кровоносну систему людини. Параграф 26 підручника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СЕРЦЕВО-СУДИННА СИСТЕМАЗАХИСТ УКРАЇНИ, 10-А клас

Номер слайду 2

Серцево-судинна системаголовним чином, забезпечує рух крові замкненою трубчастою системою — кров'яною. До ССС відносяться серце-артерії-капіляри-вени-серце. По ній циркулює рідка сполучна тканина — кров. В системі крові, задіяно й інші органи, такі як печінка (деактивація токсичних речовин), легені (збагачення киснем крові за допомогою процесу, який називається — вентиляція), кровотворні органи ( постійно замінюють елементи крові, що загинули шляхом апоптозу чи некрозу), ендокринні залози (виділяють в кров гормони). Разом з кров'яною системою, нерозривно пов'язана і діє лімфатична система (капіляри, судини, вузли, протоки та головний лімфатичний колектор — грудна протока, що впадає в венозну систему) — в якій здійснює обіг тканинна рідина — лімфа.

Номер слайду 3

Кровоносна системазабезпечує обмін речовин в організмі. Вона переносить кисень, котрий зв'язується з гемоглобіном в легенях, гормони, медіатори, виводить продукти обміну — вуглекислий газ, водні розчини азотистих шлаків крізь нирки.

Номер слайду 4

центральний орган. В серцево-судинній системі, вирізняють центральний орган — серце, трубки що відводять кров від нього — артерії, трубки якими кров іде до серця — вени, і проміжну між ними частину — мікроциркуляторне русло.

Номер слайду 5

Великі та малі кола кровообігу. Розрізняють системний кровообіг (великий обіг), роль якого полягає у заряджанні м’язів та органів киснем і поживними речовинами, та легеневий кровообіг (малий обіг), призначення якого полягає у забезпеченні реоксигенації крові легенями та видалення вуглекислого газу

Номер слайду 6

Велике коло кровообігу. За великого кровообігу, лівий шлуночок серця виганяє кров крізь артерію аорти до капілярів різних органів, де відбуваються різні обміни. Аорта — це еластична і товста артерія, здатна витримувати високий тиск під час серцевого скорочення. Її еластичність сприяє відновленню безперервного потоку, тоді як серцеві скорочення перериваються. Потім кров повертається до правого шлуночка серця крізь верхню та нижню порожнисті вени.

Номер слайду 7

Мале коло кровобігу. У малому колі кровообігу, правий шлуночок серця проштовхує кров крізь легеневу артерію до легенів. Правий шлуночок тонше лівого, через те що він повинен забезпечувати кровопостачання лише невеликої частини тіла.

Номер слайду 8

Патології СССПатологія серцево-судинної системи охоплює в першу чергу, первинні захворювання серця: деякі форми міокардиту, кардіоміопатії, пухлини серця. Також сюди відносяться ураження серця при інфекційних, інфекційно-алергічних, дисметаболічних і системних хворобах і захворюваннях інших органів. У Міжнародному класифікаторі хвороб, захворювання серця і судин об'єднано в єдиний клас під назвою «Хвороби системи кровообігу» і розподілені на наступні пункти:

Номер слайду 9

ХВОРОБИ ССС-Ревматизм в активній фазі, що стосується активного ревматизму без ураження серця, а також активних ревматичних: перикардиту, ендокардиту, міокардиту.-Хронічні ревматичні хвороби серця, в тому числі набуті вади серця.-Гіпертонічна хвороба.- Ішемічна хвороба серця, а також гострий інфаркт міокарда та різні форми стенокардії, атеросклеротичний кардіосклероз і аневризма серця.-Інші хвороби серця.-Судинні ураження мозку, які об'єднують субарахноїдальні крововиливи, крововиливи в мозок, тромбоз судин головного мозку і емболію судин головного мозку, минущі порушення мозкового кровообігу, а також генералізовані ураження судин мозку.-Хвороби артерій, артеріол, а також капілярів.

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
2 грудня 2021
Переглядів
3282
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку