Аналіз поеми "Енеїда" Івана Котляревського

Про матеріал
"Енеїда" – бурлескно-травестійна поема. У творі є різкий контраст між однойменною поемою Вергілія, міфологічною темою та літературними прийомами їх розкриття. До вашої уваги короткий аналіз поеми: Тема: зображення буденного життя різних верств населення українського суспільства кінця 18 – початку 19 століття. Головна думка: літературним прийомом, сатирою та гумором, викрити та засудити негативні соціальні явища суспільства кінця 18 – початку 19 століття. Ідея: висміювання українських панів та чиновників, козацьких старшин, їхнього паразитичного способу життя, обжерливості, пияцтва, сварок. А також уславлення патріотизму, вірності обов'язку, мужності, товариської солідарності тощо. Віршовий розмір, яким написана "Енеїда" – чотиристопний ямб. Мовні особливості "Енеїди" полягають у тому, що твір написаний розмовною українською мовою того часу. Характерною для поеми є синонімічні ряди слів, багата народна фразеологія, фамільярність, експресивність, середньонаддніпрянська говірка тощо. У поемі "Енеїда" є переплетіння двох сюжетних ліній: продубльоване тло сюжету поеми Вергілія та реальні мандри запорозьких козаків після зруйнування Січі, як й творять основу сюжету. Проблематика твору: соціальна нерівність, патріотизм народних мас, громадський обов'язок, виховання майбутнього покоління, дружба і ворожість, любов і ненависть, людяність і моральна нікчемність. Композиція поеми "Енеїда" Експозиція: знайомство з Енеєм та його ватагою троянців, які нагадують козаків-запорожців, з їх завзяттям, хоробрістю, веселими звичаями та войовничим настроєм. Зав'язка: подорож Енея з троянцями. Мета: пошуки Італії. Кульмінація: битва Енея з Турном. Результат: боги розділились на два табори. Розв'язка: перемога Енея над Турном. Причина: Зевс зглянувся над героєм та став на його бік. Головні герої поеми "Енеїда" У образах Енея і троянців змальовано українських козаків-запорожців, їх хоробрість та веселі звичаї. Образи Богів демонструють феодально-поміщицьку верхівку з усіма її негативними рисами, хабарництвом, інтриганством, зневажливим ставлення до народу тощо. Деякі здатні допомогти Енею, інші можуть лише перешкоджати. Земні герої – це українські поміщики-феодали, їх взаємини та побут. Еней Анхіз – батько Енея Венера – мати Енея Низ та Евріал – друзі-троянці Зевс – верховний бог Меркурій – бог-покровитель торгівлі Еол – бог вітрів Нептун – бог моря Юнона – богиня шлюбу Дідона – цариця Сивілла – пророчиця Цирцея – цариця Латин – цар Амата – дружина Латина Лавінія – дочка Латина та Амати Турн – цар рутульців
Перегляд файлу

"Енеїда" – бурлескно-травестійна поема. У творі є різкий контраст між однойменною поемою Вергілія, міфологічною темою та літературними прийомами їх розкриття.

 

До вашої уваги короткий аналіз поеми:

 

Тема: зображення буденного життя різних верств населення українського суспільства кінця 18 – початку 19 століття.

Головна думка: літературним прийомом, сатирою та гумором, викрити та засудити негативні соціальні явища суспільства кінця 18 – початку 19 століття.

Ідея: висміювання українських панів та чиновників, козацьких старшин, їхнього паразитичного способу життя, обжерливості, пияцтва, сварок. А також уславлення патріотизму, вірності обов'язку, мужності, товариської солідарності тощо.

Віршовий розмір, яким написана "Енеїда" – чотиристопний ямб.

Мовні особливості "Енеїди" полягають у тому, що твір написаний розмовною українською мовою того часу. Характерною для поеми є синонімічні ряди слів, багата народна фразеологія, фамільярність, експресивність, середньонаддніпрянська говірка тощо.

У поемі "Енеїда" є переплетіння двох сюжетних ліній: продубльоване тло сюжету поеми Вергілія та реальні мандри запорозьких козаків після зруйнування Січі, як й творять основу сюжету.

Проблематика твору: соціальна нерівність, патріотизм народних мас, громадський обов'язок, виховання майбутнього покоління, дружба і ворожість, любов і ненависть, людяність і моральна нікчемність.

Композиція поеми "Енеїда"

Експозиція: знайомство з Енеєм та його ватагою троянців, які нагадують козаків-запорожців, з їх завзяттям, хоробрістю, веселими звичаями та войовничим настроєм.

Зав'язка: подорож Енея з троянцями. Мета: пошуки Італії.

Кульмінація: битва Енея з Турном. Результат: боги розділились на два табори.

Розв'язка: перемога Енея над Турном. Причина: Зевс зглянувся над героєм та став на його бік.

Головні герої поеми "Енеїда"

У образах Енея і троянців змальовано українських козаків-запорожців, їх хоробрість та веселі звичаї.

 

Образи Богів демонструють феодально-поміщицьку верхівку з усіма її негативними рисами, хабарництвом, інтриганством, зневажливим ставлення до народу тощо. Деякі здатні допомогти Енею, інші можуть лише перешкоджати.

 

Земні герої – це українські поміщики-феодали, їх взаємини та побут.

 

Еней – головний герой

Анхіз – батько Енея

Венера – мати Енея

Низ та Евріал – друзі-троянці

Зевс – верховний бог

Меркурій – бог-покровитель торгівлі

Еол – бог вітрів

Нептун – бог моря

Юнона – богиня шлюбу

Дідона – цариця

Сивілла – пророчиця

Цирцея – цариця

Латин – цар

Амата – дружина Латина

Лавінія – дочка Латина та Амати

Турн – цар рутульців

docx
Додано
19 березня 2021
Переглядів
7942
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку