Антропічний вплив на біорізноманіття.Екологічна політика в Україні.

Про матеріал
Презентація з теми: "Антропічний вплив на біорізноманіття.Екологічна політика в Україні." Підручник 11 клас Соболь
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Антропічний вплив на біорізноманіття. Екологічна політика в Україні. Параграф 51,52

Номер слайду 2

БІОРІЗНОМАНІТТЯ– це розмаїття організмів, видів та їхніх угруповань. Наука, що вивчає формування й еволюцію біорізноманіття, називається диверсикологією.

Номер слайду 3

Які ж основні причини деградації біорізноманіття?1. руйнування природнього середовища життя2. збільшення частки чужорідних видів3. надмірна експлуатація природніх ресурсів4. швидке здостання кількості населення5. зміна клімату і глобальне потепління

Номер слайду 4

Які наслідки антропічного впливу на біорізноманіття?Зникнення видів. Проблеми вселення нових видів.(пов’язані з акліматизацією(пристосуванням до умов нового середовища та нових угруповань й екосистем) і реакліматизацією(переселенням організмів у місця, де вони раніше проживали, але з різних причин зникли). Поширення алергенних видів рослин­бур’янів. Масові епідемії.

Номер слайду 5

Збереження біорізноманіття – це сукупність заходів, спрямованих на охорону окремих популяцій, видів та екосистем у цілому разом з їхнім середовищем існування.

Номер слайду 6

Стабільність біосфери – це властивість, заснована на високому рівні різно-маніття живих організмів, окремі групи яких виконують різні екологічні функції. Значення біорізноманіття для стабільності біосфери полягає в тому, що воно:• виконує буферну роль у біосфері, завдяки чому зменшує негативний вплив абіотичних чинників (наприклад, поглинання й біоакумуляція забрудню-вачів); • забезпечує біологічний кругообіг речовин та енергії (наприклад, участь мікроорганізмів у кругообігу Нітрогену, Сульфуру, Феруму); • регулює кліматичні процеси на Землі (наприклад, вплив лісів на водний баланс Землі); • бере участь у запобіганні масовим захворюванням (зменшення біорізноманіття супроводжується збільшенням кількості тваринносіїв небезпечних інфекцій).

Номер слайду 7

ЕКОЛОГІЧНА ПОЛІТИКА – це діяльність суспільства і держави, спрямова-на на охорону та оздоровлення природного середовища, ефективне поєднання функцій природокористування і охорони довкілля, забезпечення екологічної без-пеки громадян.

Номер слайду 8

Ієрархія екополітикискладається як мінімум з чотирьох рівнів: 1) міжнародно­глобальної екополітики (наприклад, встановлюються економічні зони в Світовому океані, квоти на вилучення природних ресурсів, вводяться заборо-ни на скидання речовин); 2) регіональної екополітики (наприклад, створення прикордонних заповідників, співпраця країн щодо контролю за перенесенням біозабруднювачів); 3) національної (державної) екополітики (наприклад, прийняття і реалізація природоохоронних законів, міжнародних договорів); 4) локальної екополітики (наприклад, політика економічного району або міста).

Номер слайду 9

Екологічна політика на державному рівні формується Міністерством екології та природних ресурсів України. Основні пріоритети визначено у Проекті Закону України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року».

Номер слайду 10

Стратегічними цілями екополітики України є: 1) формування екологічної свідомості, цінностей та освіти; 2) сталий розвиток і збалансоване використання природних ресурсів; 3) впровадження екологічних вимог і норм в усі сфери діяльності; 4) зниження екологічних ризиків для екосистем та здоров'я громадян; 5) розвиток державної системи охорони довкілля.

Номер слайду 11

До найвідоміших природоохоронних організацій світу належать: Всесвітній фонд природи, Грінпіс (англ. Greenpeace, Зелений мир), Всесвітнє товариство захисту тварин (англ. World Society for the Protection of Animals, WSPA). Найвпливовішими екологічними організаціями України є: Національний екологічний центр, «МАМА-86», «Екологія-Право-Людина», Україн-ська екологічна асоціація «Зелений світ», Всеукраїнська екологічна ліга.

pptx
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
6169
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку