Атестація педагогічних працівників у 2023/2024 навчальному році

Про матеріал

Цей матеріал містить зміни про атестацію педагогічних працівників з 01.09.2023 року. Відповідно може використовуватися на нарадах для ознайомлення вчителів з новим Положенням

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Атестація педагогічних працівників. Вечірня (змінна) школа № 20 м. Києва27.09.2023 року

Номер слайду 2

Нормативно-правова база

Номер слайду 3

Атестаційна комісія. Відповідно до пункту 1 розділу ІІ, атестаційні комісії І рівня створюються в закладах освіти, відокремлених структурних підрозділах, у яких працює більше 15 педагогічних працівників. Відповідно до пункту 8 розділу ІІ, атестаційна комісія ІІ рівня атестує педагогічних працівників закладів освіти, у яких працює менше 15 педагогічних працівників. У результаті у закладах освіти, де налічується рівно 15 педагогічних працівників, вони позбавлені можливості атестуватись. У випадку наявності у закладі чи установі освіти 15 педагогічних працівників доцільно скористатися нормою абзацу шостого пункту 1 розділу ІІ Положення № 805, яким установлено:«У разі відсутності таких атестаційних комісій, тобто І рівня чи ІІ рівня, їхні функції, визначені цим Положенням, виконують атестаційні комісії II-III рівнів органів управління у сфері освіти за місцезнаходженням суб’єктів освітньої діяльності.». Тобто у закладі, установі освіти, у якій налічується 15 педагогічних працівників, їх атестація здійснюється атестаційними комісіями ІІ рівня.

Номер слайду 4

Атестаційна комісія

Номер слайду 5

Атестаційна комісія

Номер слайду 6

Це Положення визначає порядок проведення атестації педагогічних працівників як системи заходів, спрямованих на всебічне та комплексне оцінювання їхньої педагогічної діяльності (Розділ І, п.1)За результатами атестації педагогічного працівника незалежно від обсягу його педагогічного навантаження встановлюється його відповідність або невідповідність займаній посаді та:1) присвоюється (не присвоюється) кваліфікаційна категорія або підтверджується (не підтверджується) раніше присвоєна кваліфікаційна категорія;2) присвоюється (не присвоюється) педагогічне звання, підтверджується (не підтверджується) раніше присвоєне педагогічне звання (у разі наявності). Педагогічним працівникам, посади яких не передбачають присвоєння кваліфікаційних категорій, за результатами атестації визначається відповідність (невідповідність) займаній посаді та у порядку, визначеному законодавством, встановлюється (підтверджується) тарифний розряд. (Розділ І, п.1)

Номер слайду 7

Атестація проводиться не раніше ніж через рік після призначення педагогічного працівника на посаду. (Розділ І, п. 4)Відповідно до частини 5 статті 58 Закону України «Про освіту» особи, які здобули вищу, фахову передвищу чи професійну (професійно-технічну) освіту за іншою спеціальністю та яким не було присвоєно професійну кваліфікацію педагогічного працівника, можуть бути призначені на посаду педагогічного працівника строком на один рік. Такі особи можуть продовжити працювати на відповідних посадах педагогічних працівників системи дошкільної, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої та післядипломної освіти після їх успішної атестації у порядку, визначеному законодавством.

Номер слайду 8

Позачергова атестація. Позачергова атестація педагогічного працівника освітній рівень, стаж роботи на посадах педагогічних працівників якого відповідає вимогам, визначених у пунктах 8, 9 цього розділу, може проводиться за його ініціативою та/або за однією з таких умов:1) визнання переможцем, лауреатом фінальних етапів всеукраїнських, міжнародних фахових конкурсів;2) наявності освітньо-наукового / освітньо-творчого, наукового ступеня;3) успішного проходження сертифікації. (Розділ І, п. 6)

Номер слайду 9

Загальний обсяг (загальна тривалість) підвищення кваліфікації визначається сумарно за останні 5 років перед атестацією та незалежно від суб’єкта підвищення кваліфікації, виду, форми чи напряму, за якими педагогічний працівник пройшов підвищення кваліфікації. (Розділ І, п. 8)Стаття 51. Підвищення кваліфікації педагогічних працівниківне менше 10 відсотків загальної кількості годин обов’язково повинні бути спрямовані на вдосконалення знань, вмінь і практичних навичок у частині роботи з учнями з особливими освітніми потребамита 10 відсотків - на вдосконалення знань, вмінь і практичних навичок у наданні психологічної підтримки учасникам освітнього процесу.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Професійні стандарти. МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ, ТОРГІВЛІТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИНАКАЗ№ 2425 від 24 листопада 2020 року. Про затвердження професійного стандарту «Практичний психолог закладу освіти»№ 2736 від 23 грудня 2020 року. Про затвердження професійного стандарту за професіями «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти»,«Вчитель закладу загальної середньої освіти», «Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)»МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИНАКАЗ№ 568-21 від 17 вересня 2021 року. Про затвердження професійного стандарту «Керівник (директор) закладу загальної середньої освіти»

Номер слайду 12

Професійні стандарти

Номер слайду 13

Педагогічні звання. За результатами атестації педагогічні звання присвоюються (підтверджуються) педагогічним працівникам, які мають кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії» / «спеціаліст вищої категорії» та які зокрема:

Номер слайду 14

Педагогічні працівники, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження. Необхідною умовою при цьому є підвищення кваліфікації з навчальних предметів (інтегрованих курсів), що обов’язкові для вивчення відповідно до річного навчального плану закладу освіти. Якщо в міжатестаційний період педагогічного працівника довантажено годинами з інших предметів (інтегрованих курсів), то присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження до чергової атестації. (Розділ І, п. 12)Успішне проходження сертифікації зараховується як проходження атестації педагогічним працівником, а також є підставою для присвоєння йому відповідної кваліфікаційної категорії та/або педагогічного звання. (Розділ І, п. 13)

Номер слайду 15

Подача документів на атестацію. Пунктом 5 розділу ІІІ Положення № 805 передбачено, що педагогічний працівник, який атестується, може подати до відповідної атестаційної комісії документи в паперовій або електронній формі. Електронний варіант документів (формат РВЕ, кожен документ в окремому файлі) надсилається на адресу електронної пошти для подання педагогічними працівниками документів в електронній формі з підтвердженням про отримання. Тобто електронний варіант подання документів – це технічне питання, яке вирішується атестаційною комісією. Можливе також подання документів у паперовій формі.

Номер слайду 16

Порядок проведення атестаціїДо 20 вересня створюється атестаційна комісія. До 10 жовтня скласти і затвердити список педагогічних працівників, які підлягають черговій атестації в наступному календарному році, строки проведення їх атестації та графік проведення засідань атестаційної комісіїПротягом 5 днів оприлюднити на сайті списки, графік засідань атестаційної комісії, строк та адресу електронної пошти для подання педагогічними працівниками документів. Протягом наступних 5 днів приймаються документи та реєструються секретарем. До 20 грудня до атестаційної комісії подаються заяви на позачергову атестацію, затверджується список на позачергову атестацію. Протягом 5 днів оприлюднити на сайті списки, зміни до графіка засідань атестаційної комісіїАтестаційна комісія розглядає документи педагогічних працівників, які атестуються, може прийняти рішення про вивчення практичного досвіду їх роботи

Номер слайду 17

Порядок проведення атестаціїНе пізніше п’яти робочих днів до дня проведення засідання вручається запрошення на засідання атестаційної комісії До 1 квітня приймається рішення про результати атестації педагогічних працівників Упродовж трьох робочих днів з дати прийняття відповідного рішення атестаційної комісії перший примірник атестаційного листа видається педагогічному працівнику під підпис та/або надсилається у сканованому вигляді на його електронну адресу, другий - додається до його особової справи. Не пізніше трьох робочих днів з дня отримання рішення атестаційної комісії видається відповідний наказ, упродовж трьох робочих днів із дня його прийняття має бути поданий до бухгалтерії Педагогічні працівники повинні бути ознайомлені з наказом упродовж трьох робочих днів із дати його видання під підпис. Оплата праці з урахуванням результатів атестації проводиться з дати видання наказу за результатами атестації.

Номер слайду 18

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тринадцятко Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Презентації
Додано
21 вересня 2023
Переглядів
25744
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку