Бактерії, їх характеристика

Про матеріал
В данній презентації розглянуто означення бактерій, форму, види, класифікацію, вміст в напівфабрикатах, готових хлібобулочних та борошняно-кондитерських виробах, види шкідливих та корисних бактерій, будову та їх функції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бактерії, їх характеристика

Номер слайду 2

Бактерії – це одна з найбільш поширених і добре вивчених груп мікроорганізмів. Залежно від форми їх поділяють на кулясті, паличкоподібні й звивисті

Номер слайду 3

Кулясті бактерії – це коки, диплококи, тетракоки, стрептококи, стафілококи і сарцини. Паличкоподібні – це бацили, клостридії, псевдомонади. Звивисті – вібріони, спірилли і спірохети.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Величина бактерії вимірюється в мікрометрах (мкм). Кулясті бактерії мають розміри від 0,5 до 2,5 мкм, паличкоподібні й звивисті – від 1 до 5 мкм. Бактерії поділяються на родини, роди, види. В основі поділу на родини – форма бактерій, на роди – морфологічні ознаки: сполучення клітин, ступінь звивистості бактерій і здатності їх до спороутворення.

Номер слайду 6

Класифікація бактерій. Родина дуже звивистих бактерій. Родина нитчастих бактерій. Родина кулястих бактерій. Родина паличко-подібних бактерій. Родина звивистих бактерій. Coccacae. Bacteriaceae. Bacteriaceae. Роди Стрептококи(Streptococcus)Сарцини(Sarcina)Мікрококи(Micrococcus)Роди Паличкоподібні, не здатні до спороутворення(Bacterium)Бацили – спороутворюючі палички (Bacilius)Роди Вібріони, зігнуті у вигляді коми (Vibrion)Спіралі з одним або декількома завитками(Spirillum)

Номер слайду 7

В опарі, тісті, готових хлібобулочних і борошняних кондитерських виробах можуть бути такі бактерії: Ешерихія колі кишкова паличка, Сальмонела, золотистий стафілокок, Бацилус цереус, Бацилус субтіліс, Клостридіум ботулінум.

Номер слайду 8

Усі ці мікроорганізми є шкідливими. До корисних належать молочнокислі бактерії роду Лактобацилус плантарум. Картопляна паличка – Бацилус мезенрікус і сінна – Бацилус субтіліс здатні спричинити псування хліба та булочних виробів. Вони утворюють спори, які легко переносять кип’ятіння і висушування, а гинуть при температурі +130°С.

Номер слайду 9

Бактерії поділяють на чотири класи: Актиноміцети. МіксобактеріїСправжні бактеріїСпірохети

Номер слайду 10

Будова:1- капсула2 – клітинна стінка3 – цитоплазматична мембрана4 – цитоплазма5 – мезосоми6 – рибосоми7 – ядерна речовина8 – полісахаридні гранули9 – включення сірки10 – жирові краплі11 – поліфосфатні гранули12 – внутрішньоплазматичні мембранні утворення13 – базальне тільце14 - джгутики

Номер слайду 11

Кожен з елементів клітини виконує певну функцію. Капсула і оболонка – зберігають клітинну форму, захищають її від механічних пошкоджень, негативних факторів зовнішнього середовища, беруть участь в обмінних процесах, тобто через капсулу і оболонку проходять поживні речовини і виділяються продукти життєдіяльності. Цитоплазма – це в’язка колоїдна маса жовтувато-зеленого кольору. Вона також бере участь в обміні речовин.

Номер слайду 12

Ядро є центром керування клітиною. За його участю проходять всі життєві процеси. Рибосоми мають круглу форму, маленькі розміри, їх можна побачити тільки під електронним мікроскопом. Основна функція – синтез білка. Мезосоми за формою овальні. Мезосоми причетні до утворення і перетворення енергії. У вакуолях зосереджені запасні речовини. Джгутики є засобом пересування бактерій.

Номер слайду 13

Бактерії розмножуються двома способами: в сприятливих умовах – простим поділом, а у несприятливих – спороутворенням.

pptx
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
763
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку