Характеристика вітамінів

Про матеріал
Вітаміни - це важливі речовини, необхідні для нормального функціонування організму людини. Щоб отримувати достатню кількість вітамінів, важливо дотримуватися збалансованого раціону харчування. У цій презентації ви дізнаєтеся про те, що таке вітаміни, як вони класифікуються, де їх можна знайти в продуктах харчування та як вони впливають на наше здоров'я. В данній презентації роглянуто: - означення вітамінів, - класифікація вітамінів за розчинністю у воді та жирах, - вміст вітамінів в продуктах харчування, - значення вітамінів для організму людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітаміни

Номер слайду 2

Вітаміни це органічні сполуки різної хімічної структури, що регулюють процеси обміну речовин у живих організмах, беруть участь в утворення ферментів і тканин, підтримують захисні властивості організму в боротьбі з інфекціями.

Номер слайду 3

Залежно від розчинності вітаміни поділяють на водо- (С, групи В, РР і Р) і жиророзчинні (А, D, Е, К). До вітаміноподібних речовин належать вітаміни Р і U.

Номер слайду 4

Водорозчинні вітаміни: До них належать вітаміни C, В1, В2, В6, В9, В12, В15, Р, РР, холін, вітамін Н.

Номер слайду 5

Вітамін с (АСКОРБІНОВА КИСЛОТА)Антицинготний. Він бере участь в обміні речовин і потрібний для загального розвитку людини. Особливо багато вітаміну С у шпинаті, зелених волоських горіхах, смородині, лимонах, мандаринах, апельсинах, солодкому перці, суницях, капусті, томатах.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Вітамін в1(тіамін) Сприяє повному засвоєнню вуглеводів організмом. Цього вітаміну багато в оболонках і зародку зернових культур, в житньому та пшеничному хлібі, дріжджах, печінці тварин, овочах і фруктах.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

ВІТАМІН В2(РИБОФЛАВІН) Входить до складу ферментів, які беруть участь у вуглеводному і білковому обміну. Особливо багаті на вітамін В2 печінка яловичини, нирки тварин, дріжджі.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

ВІТАМІН В6(ПІРИДОКСИН) Бере участь в обміні речовин. Містяться у м’ясі, рибі, печінці, квасолі, горосі, пшениці, дріжджах.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Вітамін в9(фолієва кислота) Забезпечує нормальне кровотворення в організмі людини і бере участь обміні речовин. Багато вітаміну у зелених листках салату, шпинату, петрушки, зеленій цибулі.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Вітамін в12(ціанкобаламін) Міститься у печінці, нирках, молочних продуктах, яєчному жовтку та інших. Бере участь у процесі синтезу білків.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Вітамін в15(пангамова кислота) Бере участь в окислювальних процесах організму. Міститься вітамін у висівках рису, дріжджах , печінці й крові тварин.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Вітамін р(цитрин) Сприяє зміцненню тонких кровоносних судин. Він міститься в рослинах, багатих на вітамін С.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ВІТАМІН РР(НІКОТИНОВА КИСЛОТА) Є складовою частиною деяких ферментів. Містяться в картоплі, моркві, гречаних і вівсяних крупах, печінці яловичій, хлібі.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

холін. Впливає на білковий і жировий обмін, знешкоджує шкідливі для організму речовини. Міститься в печінці, м’ясі, яєчному жовтку, молоці, зерні.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Вітамін н(біотин)Регулює діяльність нервової системи. Міститься в печінці, м’ясі, молоці, картоплі та інші.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

ЖИРОРОЗЧИННІ ВІТАМІНИДо них належать вітаміни А, D, E, K.

Номер слайду 28

ВІТАМИН А(РЕТИНОЛ) Впливає на ріст і нормальний розвиток скелета, зір,стан шкіри і слизової оболонки. Містяться в риб’ячому жирі, печінці, жовтках яєць, молоці, м’ясі.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

ВІТАМІН d(КАЛЬЦЕФЕРОЛ)Бере участь в утворенні кісткової тканини, сприяє утриманню в ній солей кальцію та фосфору, стимулює ріст. Міститься в печінці тріски, палтусі, оселедці, печінці яловичій, вершковому маслі, яйцях, молоці та інші.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Вітамін Е(токоферол) Впливає на процеси розмноження. Містяться в олії і зародках злаків.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Вітамін к(філохінон) Бере участь у процесі зсідання крові. Міститься у зелених листках салату, капусти, шпинату, кропиви.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Вітаміноподібні речовини. До них належать вітаміни F і U.

Номер слайду 37

Вітамін F і UБере участь у жировому і холестериновому обміні. Нормалізує секреторну функцію травних залоз.

Номер слайду 38

pptx
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
550
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку