Презентація "Методика навчання нумерації чисел в межах 10"

Про матеріал

В презентації за допомогою структурно-тематичних схем та анімації розкрито методику навчання Нумерації чисел першого десятку. Презентація буде корисною для студентів спеціальності "Початкова освіта".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методика вивчення нумерації чиселпершого десятку

Номер слайду 2

ОСОБЛИВОСТІ ПОБУДОВИПОЧАТКОВОГО КУРСУ МАТЕМАТИКИПрограмовий матеріал вивчаєтьсяза концентрично-лінійним принципом. Арифметичний матеріал є стрижневим, а елементи алгебри та геометрії органічно поєднуються з ним. Питання теорії та питання практики пов'язані між собою, багато теоретичних питань вводяться індуктивно, а на їх основі розкриваються питання практичного характеру. Математичні поняття, властивості, закономірності розкриваються в курсі у їх взаємозв'язку. Весь курс побудовано з урахуванням подальшого висвітлення кожного математичного поняття. Програма побудована так, що є можливість відразу виділяти спільне і різне в споріднених або взаємозв'язаних питаннях, і це дає змогу запобігати помилкам, які допускають учні.

Номер слайду 3

Розподіл концентрів по класах1 клас – числа в межах 100 – двоцифрові числа2 клас – числа в межах 100 – двоцифрові числа3 клас – числа в межах 1000 – трицифрові числа4 клас – багатоцифрові числа – найбільше число 1 000 000

Номер слайду 4

У курсі математики 1-го класу перед вивченням нумерації чисел в концентрі „Десяток” виділяється дочисловий період.

Номер слайду 5

Методика навчання молодших школярів у дочисловий період. Наочні посібники та дидактичний матеріал. Демонстраційнідошка, що розлінована в клітинку; набірне полотно для роботи з предметними картинками, картками з цифрами; яскраві сюжетні картинки з окремими зображеннями предметів (наприклад: галявина – на ній прорізи для грибів, дерева – на них прорізи для пташок, білочок; або тарілки з прорізами для яблук, груш, апельсинів тощо), набори предметних картинок, геометричних фігур різного розміру і кольору; набори лічильних паличок (10 одного кольору, 10 іншого кольору); набори об'ємних фігур (кубики тощо); рахівниця; презентації.Індивідуальнінабори геометричних фігур різного кольору і розміру; лічильні палички; арифметичні "штанги"; набір "Числа й кружечки"; трафарети пластмасові з різними геометричними фігурами; набірне полотно.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

На уроках підготовчого періоду треба систематизувати і поглибити знання, уміння і навички, що мають діти, та сформувати основу для вивчення нумерації чисел

Номер слайду 8

Форма. Колір. Розмір. Довжина. Маса. Кругла, трикутна, чотирикутна, п’ятикутна. Червоний, жовтий, зелений, потім – білий, чорний, синій, коричневий –без відтінків. Великий, малий. Довгий- короткий, широкий- вузький, високий- низький. Важкий- легкий. Властивості предметів

Номер слайду 9

Однорідні властивості предметів входять до певної ознаки предмета. Предмети навколишнього світу характеризуються комплексом ознак - властивостей: формою, кольором, розміром й тощо. Під ознаками розуміють усе те, в чому предмети схожі один з одним або що їх відрізняє одне від одного.

Номер слайду 10

За формою предмети діляться на трикутні, чотирикутні, п’ятикутні, шестикутні, круглі тощо. Тому в наборі першокласника мають бути геометричні фігури по 10 штук кожного виду. За розміром предмети діляться на великі і малі. Тому всі перелічені геометричні фігури мають бути двох розмірів.

Номер слайду 11

Колір. Учнів необхідно познайомити з 7-ма кольорами веселки: червоним, помаранчевим, жовтим, зеленим, блакитним, синім, фіолетовим. Спочатку учні знайомляться з трьома кольорами світлофору: червоним, жовтим, зеленим, потім – з кольорами урочистих подій: чорним та білим, а далі – з рештою кольорів. Таким чином, в наборі геометричних фігур мають бути фігури зазначених кольорів.

Номер слайду 12

Величина. У першому класі учні знайомляться з трьома величинами: довжиною, масою та об’ємом (місткістю). Тому в наборі геометричних фігур мають бути чотирикутникивеликі й маленькі; вузькі, широкі й однакові за шириною; довгі, короткі й однакові за довжиною. Учитель та діти користуються однорідними предметами, що відрізняються величиною: олівці (довгі, короткі, однакові за довжиною), риски (широкі, вузькі, однакові за шириною), предметні картинки з зображенням дерев тощо (високі , низькі, однакові за висотою).

Номер слайду 13

Вивчаючи взаємне розташування предметів у просторі, необхідно: домогтися осмислення понять: над, під, на, за, поруч, зверху, знизу, між, ліворуч, праворуч, поза, усередині, навколо; ввести ці поняття в активний словник дітей; уточнити і розвинути вміння орієнтуватися в просторі; визначати просторове розміщення предметів від самого себе, відносно іншого; уточнити і розвинути уміння орієнтуватися на площині: на столі, на парті, у зошиті (середина, центр; зверху, знизу; праворуч, ліворуч, усередині); визначати розміщення предметів за двома координатами – назвою рядка і стовпчика.

Номер слайду 14

1. Поставте точку в центрі клітинки. Поставте точки в центрі чотирьох клітинок. Поставте по дві точки. Поставте по три точки й так далі.2. Поставте точку на перетині двох ліній. Поставте кілька точок на перетині кількох ліній.3. Проведіть горизонтальну лінію довжиною в 1 клітинку, 2 клітинки, 3 клітинки... Проведіть лінію в 1 клітинку праворуч, З клітинки ліворуч.4. Проведіть вертикальну лінію довжиною в 1 клітинку, 2 клітинки,3 клітинки. Проведіть лінію в 1 клітинку вниз, З клітинки вверх. Завдання для зорових диктантів

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Істотні ознаки – під істотними (суттєвими) ознаками розуміють такі спільні властивості, які є невід'ємними від певного кола предметів і які однозначно відрізняють предмет від будь-яких інших предметів. Якщо змінити істотні ознаки, предмет стає іншим. Неістотні ознаки – це ознаки, що змінюються (колір, матеріал, розмір, призначення тощо). Якщо змінити неістотні ознаки, предмет все одно буде відноситися до даного поняття. Ознаки предметів

Номер слайду 17

Лічба предметівкількісна (запитання "Скільки?)порядкова (запитання "Який за лічбою?")прямаобернена

Номер слайду 18

Вимоги до проведення лічби1. Вправи доцільно добирати від простої до складної: вправи на торкання (перелічуючи, торкаємося до об'єктів рукою); вправи на зорове перелічування (не торкаючись до об'єктів); вправи на слух (учні не бачать предметів, які слід перерахувати).2. Здійснювати перерахунок предметів, по-різному розміщених на площині: на одній прямій; по колу; хаотично.3. Здійснювати лічбу в різних напрямках: зліва направо або справа наліво. Тут учні мають усвідомити, що предмети можна лічити в будь-якому порядку, але обов'язково дотримуючись правил лічби.

Номер слайду 19

Правила лічби. Предмети можна лічити в будь-якому порядку; від цього результат лічби не зміниться (зліва направо і, навпаки, справа наліво тощо). Не можна пропускати предмети або двічі називати один і той самий предмет. Слово "числівник", яке називають у процесі лічби останнім, є відповіддю на запитання "Скільки?", тобто характеризує кількість предметів певної множини. 

Номер слайду 20

Для вправ з лічби можна застосовувати арифметичні штанги (штанги „набрані” з певної кількості червоних та синіх рисок; 1 – одна червона, 2 – червона та синя ...; діти викладають їх за довжиною: від найкоротшої до найдовшої; перелічивши риски, вони мають покласти поряд із штангою картку з відповідним числом); дидактичний матеріал „Числа та кружечки” (кружечки учень викладає відповідно картці із числом від 1 до 10); „Веретенця” (дерев’яні палички дитина викладає в певних відділеннях ящика, на яких написано числа від 0 до 10, перед цим зв’язавши їх резинкою). Від лічби предметів доцільно переходити до перерахунку об’єктів, що подані на сюжетних картинках, звуків, слів (використовуємо віршовані завдання на перелічування), рухів тощо.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Методика навчання нумерації чисел від 1 – 10 та число 0 Підходи до вивчення чисел. Підхід, за якого кожне число вводиться окремо. Послідовне ознайомлення з числами від 1 до 10 має сенс для менш підготовлених до школи учнів. Підхід, за якого вивчення чисел подається групами: від 1 до 5 і від 6 до 10; доцільно використовувати в разі, якщо учні прийшли до школи більш підготовленими.

Номер слайду 26

№Система завдань щодо формування поняття про кожне окреме число добирається за планом1)формування поняття про число як кількісну характеристику класу кінцевих еквівалентних множин;2)утворення числа з попереднього;3)позначення числа цифрою: друкована та прописна цифра;4)навчання написання цифри;5)співвіднесення числа та кількості предметів і навпаки;6)лічба в прямому та оберненому порядку в межах даного числа;7)порівняння чисел;8)склад числа.

Номер слайду 27

Формування поняття про число як кількісну характеристику класу кінцевих еквівалентних множин1.

Номер слайду 28

123454+1=5 Утворення числа з попереднього2.

Номер слайду 29

Потім вийшла погулять На папері цифра П'ЯТЬ, Руки вправо простягнула, Ніжку бубличком загнула. Позначення числа цифрою: друкована та прописна цифра3.

Номер слайду 30

Інструкції до написання цифри 5.1. Цифра 5 складається з трьох елементів; малої палички правого півовалу і хвилястої лінії.2. Цифра пишеться відривно.3. Спочатку пишеться невеличка паличка, потім півовал і нарешті хвиляста лінія.4. Паличку починають писати трохи правіше середини верхньої сторони клітинки і ведуть її похило до середини клітинки.5. Пишемо правий півовал, дотикаючи в його середині до правої сторони клітинки.6. Відірвавши ручку від паперу від маленької палички вправо пишуть хвилясту лінію, яку доводять до правого верхнього кута клітинки. Навчання написання цифри4.

Номер слайду 31

12345 Співвіднесення числа та кількості предметів і навпаки5.

Номер слайду 32

Співвіднесення числа та кількості предметів і навпаки43255.

Номер слайду 33

Лічба в прямому та оберненому порядку в межах даного числа6.

Номер слайду 34

Порівняння чисел7.

Номер слайду 35

543214132 Склад числа8.

Номер слайду 36

Назва. Пояснення. Спосіб утворення пар. Наприклад, треба порівняти числа 3 і 4. Діти викладають на парті стільки кружечків (3<4), скільки вказує цифра "З"; під кружечками викладають стільки трикутників, скільки вказує цифра "4"; складають пари з кружечків і трикутників; з'ясовують, які фігури лишилися без пари – їх більше; яких фігур не вистачило для утворення пар – їх менше. Запис нерівності діти читають двома способами: три менше чотирьох. Чотири більше трьох. Спосіб порівняння за місцем числа внатуральному ряду5 < 7 Порівняння здійснюються на підставі застосування – правила: "Число, яке йде в лічбі раніше (пізніше) даного числа, завжди менше (більше) цього числа". Наприклад, треба порівняти числа "5" та "7": число "5" в лічбі називається раніше, ніж число "7", тому "5" менше "7";число "7" під час лічби називається пізніше, ніж "5", тому "7" більше за "5". Логічний спосіб. Міркування здійснюються на підставі знання складу чисел. Наприклад, треба порівняти числа "5" та (4 < 5) "4": число"5" – це "4" та ще "1", "4" та ще "1" більше чотирьох, тому п'ять більше чотирьох. Порівняємо числа "4" та "5": "4" – це "5" без 1-го; "5" без 1-го менше п'яти , тому "4" менше 5-ти. Способи порівняння чисел

Номер слайду 37

№Види вправ для вивчення складу чисел1. Розгляд окремих випадків складу числа2. Розгляд впорядкованої сукупності пар чисел, на які можна розкласти число

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Методика вивчення числа "нуль"Поняття про число "нуль"Наприклад:вводимо як результат від-На гілці було 2 листочки. Подув вітер, і одиннімання однакових чисел.листочок упав на землю. Скільки листочків. Спосіб отримання числазалишилося? (1); Як знайшли? (Ми від 2-х"нуль" полягає у вилученнівідняли 1, отримали 1: 2 – 1 = 1); Ще раз подувіз множини всіх їївітер, і останній листочок упав. Скількиелементів і запису дій надлисточків залишилося на гілці? (Нічого ); А якчислами.це записати? (Треба від 1 відняти 1); "Нічого" – це означає пуста множина предметів, тобто множина, в якій немає жодного елемента; в математиці численність такої множини відповідає числу "нуль". Тому запишімо: 1 – 1=0.

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Використана література: Стрілець С.І. Методика викладання математики в початкових класах у таблицях і схемах. Навчально-методичний посібник. – Чернігів: Чернігівський національний педагогічний університет імені Т. Г. Шевченка, 2012. – 104 с. Лишенко Г. П. Матем.: підруч. для 1 кл. закл. заг. сер. Освіти/ Г. П. Лишенко, С. С. Тарнавська, К. О. Лишенко. – Київ: Генеза, 2018. – 144 с.: іл. Заїка А. Математика: підручник для 1 класу закладів загальної середньої освіти/ А. Заїка. – Тернопіль: підручники і посібники, 2018. – 144с. Будна Н. О. Математика: підручник для 1 кл. закладів загальн. серед. освіти/ Н. О. Будна – Тернопіль: навчальна книга – Богдан, 2018 – 120с.: іл. Скврцова С. О. Математика: підручник для 1 кл. закладів загал. серед. освіти/ С. О. Скворцова, О. В. Онопрієнко. – Харків: Вид-во «Ранок», 2018. – 144с.: іл.