"Батьківські збори без стресів"

Про матеріал

Рекомендації класному керівникові до проведення батьківських зборів. Дані рекомендації допоможуть класному керівникові швидко підготуватися до батьківських зборів та подати достовірну інформацію батькам особисто. Батьки почнуть частіше відвідувати батьківські збори.

Перегляд файлу

                                Батьківські збори без стресів

    Дуже часто, якщо не сказати завжди, батьківські збори є стресовою подією в житті батьків, класного керівника, інколи, учнів, а деколи усіх зазначених категорій разом. Батьки не хочуть чути негативну інформацію про своїх дітей та ще й в присутності всього батьківського колективу. Класний керівник повинен донести реальну ситуацію до батьків. Та ще й вчителі вимагають повідомити батьків того чи іншого учня про неналежну підготовку до уроків чи незадовільну поведінку учнів у школі. Отже, класний керівник є зв'язуючим ланцюжком між батьками та вчителями. А як відомо, той, хто приносить погану звістку, і є об'єктом незадоволень. Як же бути класному керівнику?

      З особистого досвіду можу сказати, що саме класний керівник приймає найбільше негативної енергії. На класного керівника після батьківських зборів, як правило, ображаються і батьки, і учні. На жаль, в сільських школах класний керівник не має змоги повідомити батьків про досягнення чи невдачі дітей за допомогою особистих кабінетів, бо вдома у дітей не у кожного є комп'ютер, не кажучи про Інтернет. От і доводиться класному керівнику вигадувати різні методи, щоб не образити ні учнів, ні батьків. Особисто я застосовувала багато методів проведення батьківських зборів: «Батьківська кав'ярня», «Круглий стіл», «Бюро довіри» тощо. Навіть запрошувала вчителів, щоб вони особисто розповідали про учнів їхнім батькам. Але жоден з цих методів не дав позитивного результату. І тоді я вигадала метод «Особиста інформація».

      На окремих аркушах роздрукувала «Особисті картки» учнів. Перед батьківськими зборами роздаю ці картки вчителям, вони їх заповнюють, а потім на батьківських зборах просто даю батькам картки з інформацією про дітей для ознайомлення. І так на кожні батьківські збори. А в кінці року взагалі віддаю ці картки батькам. Саме цей метод дав позитивний результат. По-перше, збільшився відсоток відвідування батьками зборів, бо вони перестали боятися почути погане про свою дитину. По-друге, у батьків з'явилася можливість спостерігати динаміку змін ставлення дитини до навчання з кожного предмета. По-третє, такий метод суттєво економить час і класного керівника, і батьків. По-четверте, учні знають, що лише їхні батьки отримають інформацію про них. І, нарешті, останнє: вчителі теж несуть відповідальність за подану інформацію, а не лише класний керівник.

    Звичайно, не обійшлося без мінусів. Вчителі спочатку не хотіли заповнювати картки, посилаючись на зайнятість. Але я їх запевнила, що ця робота не займе багато часу, зате батьки знатимуть все, що ви  хочете до них донести. Після першого разу застосування методу ця проблема зникла, бо дійсно багато часу ця робота не зайняла. Деякі вчителі не хотіли особисто повідомляти батькам про неналежну поведінку дітей. Одна справа жалітися класному керівнику і вимагати від нього результативності, а інша справа особисто повідомляти інформацію. Але й з цією проблемою ми справилися досить швидко. Тож можу поділитися позитивним досвідом з бажаючими полегшити свою роботу. Тим більше, що кожен класний керівник може на свій розсуд змінити дану форму.

Особиста картка ___________________________________(ПІБ)

Батьківські збори №1

Батьківські збори №2

Батьківські збори №3

Батьківські збори №4

Предмет

Пропозиції

Предмет

Пропозиції

Предмет

Пропозиції

Предмет

Пропозиції

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Можна додати поради класного керівника. Головне, що в колонці «Пропозиції» слід писати не лише зауваження, а й досягнення.

     Шановні класні керівники, я бажаю Вам, щоб батьківські збори проходили завжди в атмосфері взаєморозуміння, взаємоповаги та усвідомлення того, що Ви разом з батьками робите спільну справу. Успіхів Вам!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Демченко Оксана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
8 січня 2019
Переглядів
2873
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку