Батьківські збори на тему «Комп'ютер та його вплив на здоров'я людини».

Про матеріал

Розробка допоможе при організації і проведенні батьківських зборів в школі. Необхідно усвідомити, що навчання дітей навичкам вести здоровий спосіб життя, правильно ставитися до роботи за комп'ютером - це відповідальність, яку повинні розділяти між собою учні, батьки і педагоги. У цьому випадку дається повністю розроблена програма для проведення батьківських зборів з обговоренням проблеми негативного впливу комп'ютера на здоров'я дитини.

Перегляд файлу

Потапенко І.М Батьківські збори

 

Дата_______

Тема. «Комп'ютер та його вплив на здоров'я людини».

Мета проведення батьківських зборів:

- формування потреби здорового способу життя і розуміння значення здоров'я для розвитку гармонійної особистості,

- допомогти батькам усвідомити необхідність бесіди з дитиною про небезпечний вплив комп'ютера;

- інформувати дітей і батьків про шкоду і користь комп'ютера,

- розвивати усвідомлене негативне ставлення до шкоди комп'ютера.

Форма проведення: круглий стіл.

Обладнання: комп'ютер, презентація

Епіграфи:

Ніщо так не виснажує і не руйнує людину, як тривале фізичне бездіяльність.

Аристотель

 

 У нашому світі існують три види смерті: зупинка серця, смерть мозку і вихід у Мережу.

Гай Олмес

Порядок денний

I. Вплив комп’ютера на дитину. Потапенко Ірина Миколаївна

II. Поради лікаря. Дитячий лікар Гриневич Генадій Генадійович

III. Психологічні аспекти комп’ютерної залежності. Психолог Теліус Євгенія Альбертівна

IV. Небезпека в соціальних мережах. Потапенко Ірина Миколаївна

 V. Травматизм. Потапенко Ірина Миколаївна

VI. Різне

Хід батьківських зборів

Добрий день,  шановні батьки. На батьківських зборах присутні_______ чоловік. Які будуть пропозиції? Хто за дану пропозицію прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Для ведення батьківських зборів нам потрібні голова і секретар. Які будуть пропозиції щодо голови батьківських зборів? Хто за дану пропозицію прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Прошу голову батьківських зборів зайняти своє місця. Які будуть пропозиції щодо секретаря батьківських зборів? Хто за дану пропозицію прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Прошу секретаря батьківських зборів зайняти своє місця.

I. Вступне слово класного керівника

Вчитель: Шановні, батьки, тема сьогоднішніх зборів «Комп’ютер та  його вплив на здоров’я людини». Комп'ютери вже давно і міцно проникли в усі сфери діяльності людини

Він з розкоші вже давно перетворився в одну з найбільш важливих речей у будинку практично кожної людини.

Не варто ігнорувати той факт, що незважаючи на весь той внесок, який вклала комп'ютерна техніка у розвиток цивілізації, вона також залишила "темний відбиток на здоров'я людини.”  Чи несе шкоду комп'ютера, і чим він може бути небезпечний? Дискусії з цього приводу ведуться довгий час і на сьогоднішній день відомо як  три основних види негативного впливу комп'ютера на людину та її здоров'я.

II Прес-релізи. (Повідомлення учнів)

Повідомлення №1.

Робота за комп'ютером супроводжується концентрованим увагою людини на екрані монітора протягом тривалого часу, відповідно комп'ютер може нанести серйозної шкоди зоровій системі. По-перше, розвивається кон'юнктивіт, почервоніння очей. Далі може виникнути короткозорість і можливість її прогресування. Багато хто пам'ятає інцидент, що стався в Японії, коли відбулися масові напади епілепсії у дітей, які дивилися мультиплікаційні фільми з використанням комп'ютерної графіки. Світлові спалахи на моніторі змінюють мозкові ритми в корі і здатні стати причиною таких нападів. Нерідко при тривалій роботі за комп'ютером з'являються хворобливі відчуття в очах, стає боляче моргати, ними ворушити, з'являється печіння, або погіршується чіткість зору і двоїться в очах. З подібним явищем знайомі практично всі люди, які проводять біля комп'ютера без перерви по кілька годин на день, це називається "комп'ютерний, зоровий синдром". Часом діти настільки захоплені комп'ютером, що "забувають" моргати, при цьому рогівка ока стає сухою і обвітрюється і при моргання з'являються хворобливі відчуття. Зору необхідний постійний регулярний відпочинок, а комп'ютерні ігри мають властивість затягувати.

Повідомлення №2.

Інша небезпека, пов'язана з роботою на комп'ютері виникає через малорухливого способу життя. Тривале перебування в сидячому положенні істотно позначається на опорно-руховому апараті людини, на скелеті і м'язах. Часто люди, які працюють за комп'ютером, напросто забувають про всіх фізичних навантаженнях, за непотрібністю, в результаті чого м'язи слабшають без роботи, від довгого перебування в одному положенні затікають, стають млявими і в'ялими. Часто болять кістки, особливо скаржаться на болі в спині та попереку. Постійне сидіння це навантаження на хребет, нерідко у людей, які ведуть такий спосіб життя буває викривлення хребта, витончення кісткової тканини, артрит суглобів і безліч інших, що випливають звідси захворювань.

Так само вельми поширеною проблемою є так званий "тунельний синдром зап'ястя", що виникає внаслідок ушкодження серединного нерва, який проходить між сухожиллями. Він нерідко вражає людей, чия робота пов'язана з одноманітними рухами руками, в тому числі й людей, що працюють за комп'ютером, і проявляється у частіше у людей більш старшого віку у вигляді болісних болів в руках, так само бувають разі захворювання та молодих людей і навіть дітей довгий час проводять за комп'ютером.

III. Результати анкетування

Надання інформації батькам про результати анкетування дітей.

 

Чи зможеш ти обійтись без комп’ютера?

Можу

Можу, але з трудом

Не зможу

3

8

3

 

Які почуття ти відчуваєш, коли сідаєш за комп'ютер займатися улюбленою справою

 

Радість

 

Задоволення

 

Азарт

Гарний настрій

 

Ніякого

0

7

1

4

2

 

Що ти відчуваєш, якщо не можеш скористуватися комп’ютером, коли в цьому є гостра необхідність?

Поганий настрій

 

Досада

 

Образа

 

Нервую

 

Розчарування

 

Злість

 

Ніяке

1

7

1

2

1

0

2

 

 

 

В кому чи в чому ти бачиш заміну комп'ютера?

Спілкування з другом

 

Телефон

 

Спорт

 

Вулиця

 

Телевізор

Важко відповісти

Спілкування з батьками

3

4

0

4

2

0

1

 

Таким чином, можна зробити висновок, що комп'ютер - це незамінна річ, без якої обійтися сьогодні практично неможливо. Однак комп'ютер може бути корисним і шкідливим. Вивчаючи проблему впливу комп'ютера на здоров'я людини, очевидним стає той факт, що засоби інформаційних технологій чинять негативний вплив на організм. Більш того, «спілкування» з розумною машиною вимагає чіткої установки робочого часу і розробки санітарно-гігієнічних правил щодо зменшення та профілактики такого роду впливів. Добре те, що дитина, яка з дитинства орієнтується в комп'ютері, відчуває себе більш впевнено, тому що йому відкритий доступ в світ сучасних технологій. Погано те, що при не дотриманні режиму комп'ютер перетворюється з одного на ворога. Не можна забувати про те, що все добре в міру.

ІV. Виступ лікаря.

V. Виступ психолога. Відхід від реальності

VI. У сучасному суспільстві все більшого розвитку набуває Інтернет. Незважаючи на те, що Україна за рівнем розвитку інформаційних технологій відстає від розвинутіших країн світу, Інтернет і комп'ютери все більше входять в наше повсякденне життя. Для більшості Інтернет є розважальним засобом, джерелом інформації, засобом спілкування. Ще один важливий фактор, через якого підлітки липнуть до екранів монітора цілодобово - соціальні мережі. В своїй роботі я порушила проблему  залежності молоді від соціальних мереж, оскільки нерідко чуєш від учнів прохання зайти на власну сторінку, перевірити пошту. "Ну будь-ласка, я тільки на хвильку, просто подивлюсь і все....." . І яке ж обурення викликає принципова відповідь "На уроці ніколи! Якщо після уроків тобі хтось дозволить - будь-ласка!".

Нерідко учні мене запитують чи маю я власний профіль в той,  чи іншій соціальній мережі. Відповідаю так і пояснюю їм як себе знайти. Ви запитаєте чому я це роблю, чому дозволяю учням побачити мою особисту інформацію? Відповідь проста - це можливість самій спостерігати за їх спілкуванням в мережі.

Мода на соціальні мережі торкнулася, перш за все, підростаючого покоління. Підліток живе окремим життям всередині комп’ютера: шукає нових друзів для спілкування, нові захоплення, любов.

Результати опитування.

 

 Чи можете Ви назвати себе активним учасником соціальних мереж?

Так

Ні

12

2

 

В яких з перерахованих нижче соц. мереж ви зареєстровані?

Соц. мережа

Кількість учнів

Інстаграм

14

Facebook

10

Твиттер

6

 

Скільки разів на день Ви відвідуєте власну сторінку?

Період

Кількість учнів

Один раз         

1

До 5 раз

3

До 10 раз

4

Більше десяти

6

 

Якщо підсумувати, скільки часу Ви проводите в соц. мережах за день?

Період

Кількість учнів

2 години

3

3-4 години

3

більше 5 годин

8

 

Загальна кількість віртуальних друзів в соціальних мереж, середньму на одного учня

Інстаграмі

Facebook

112 (1591)

29 (232)

 

Скільки реальних справжніх друзів ви маєте?

 

≈ 2 (29)

 

Враховуючі результати дослідження можна сміло сказати, що сучасні підлітки проводять багато часу в соціальних мережах, кількість віртуальних друзів суттєво перебільшує кількість справжніх. Небагато учнів розділяє реальних друзів від віртуальних.

 Соц. мережі - середовище для цілеспрямованих людей. Вони гарні для тих, хто знає, чого хоче. Такі люди ризикують набагато менше, ніж ті, хто заходить туди "просто так". Ясно, що більшість підлітків - з числа останніх. Їх цікавить світ дорослих та спілкування з однолітками.

 Підліток, який отримав доступ до власного профілю в соціальній мережі, отримує нові можливості, але питання в тому, наскільки ці можливості для нього корисні.

Віртуальний простір став для дітей паралельною реальністю, де вони спілкуються з друзями, знаходять нових, діляться інтересами та підлягають безкінечному потоку захопливої інформації. Ідеальним місцем для спілкування стали соціальні мережі, новини з яких так часто з круглими очима від захоплення переказує підліток.

 Та досить часто перебування у соціальній мережі захоплює дитину настільки, що переключити її на виконання домашнього завдання або привернути увагу на себе батькам досить складно. Крім того, їм не завжди відомо, з ким саме спілкується їхня дитина. Адже трапляються випадки, коли замість «друга-однолітка», якого ніхто ніколи не бачив вживу, ховається злочинець або особа з порушенням психіки.

Ситуація1. Ви побачили, що ваша дитини переписується з дорослим чоловіком. Ваші дії та реакція?

В соціальних мережах, як і в житті, можна знайти все: і гарне, і погане, результат буде залежати від запиту пошуку. При цьому можна відзначити основні особливості віртуального життя в соціальних мережах, які різні люди трактують як позитивно, так і негативно.

1. В соціальних мережах можна знайти майже будь-яку людину.

 З одного боку, це дуже добре, адже саме це і є основною функцією таких сайтів. З іншого боку, дуже багато користувачів або закривають доступ до сторінки, або реєструються під вигаданими іменами і ставлять чужі фотографії з побоювання, що особиста інформація може бути використана проти них.

2. В соціальних мережах можна бути на зв'язку з друзями.

 При наявності близьких друзів або родичів, які живуть в інших містах чи країнах, профілі в соціальних мережах - це оптимальний варіант для спілкування, обміну фотографіями та посиланнями, прекрасна можливість для того, щоб відчути любов і турботу. Але при цьому виникає небезпека, що віртуальне життя витіснить реальне.

3. В соціальних мережах люди мають можливість виражати себе, шукати однодумців, брати активну участь у політичному житті країни.

 За допомогою соціальних мереж і блогів, люди мають можливість отримувати інформацію, що не завжди збігається з офіційною, дізнаватися останні новини, відстоювати свої права і свободи.

 З іншого боку, блоги і соціальні мережі - прекрасні інструменти для маніпуляції масовою свідомістю. Молодь часто не усвідомлює, що її смаками, уподобаннями та думками досить просто керувати за допомогою Інтернету.

4. Основне призначення соціальних мереж - не знайомства і не пошук друзів.

 Як будь-яке інше комерційне підприємство, соціальні мережі задумані і втілені в життя з однією метою: приносити прибуток власникам. Крім платної реєстрації, платних аккаунтів, в соціальних мережах за віртуальні подарунки і сюрпризи в онлайнових іграх платять реальними грошима.

 Щоб інтерес до сайтів не падав, і, відповідно, щоб не падали доходи, власники соціальних мереж придумують нові розваги для мешканців своїх віртуальних мегаполісів, щоб ті як можна більше часу проводили по іншу сторону екрану.

 Залежність також викликають флеш-додатки. Особливо часто страждають люди, яким будь-які комп'ютерні ігри замінюють все інше. Проблемою у цьому випадку так само є викачка грошей. Покупка бонусних коштів, перехід на новий рівень. Охоплена азартом людина не контролює свої дії і здатна вкласти за такі бонуси кругленьку суму грошей.

 Можна сміло зазначити, що найчастіше витрачаються батьківські гроші і такі витрати здійснюються, як правило, без їх відома.

 Сюди ж можна віднести маніакальне бажання до підвищення рейтингу в мережі, щоб дарувати віртуальні подарунки, який природно зростає за платні смс-повідомлення.

Ситуація2. Ви побачили, що ваша дитини грає в ігри за гроші. Ваші дії та реакція?

5.  Позитивною рисою соціальних мереж стала можливість створення груп за інтересами.

 Кожен має змогу знайти те, що йому до душі, починаючи від офіційних груп улюблених виконавців, закінчуючи обговоренням тропічних метеликів або модних новинок. 

 Нещодавно стала свідком розмови між учнями, які коментували побачене відео в одній з мереж про звичайних хлопців, що захоплюються підтягуванням. І справді, я пригадала, що наші учні почали активно проявляти інтерес до цього виду спорту, причому без будь-якої протекції та примусу з боку вчителя фізичного виховання. Саме завдяки спортивним групам з'явився такий інтерес саме до цього виду спорту.  

  А з іншого боку багато в чому саме ця функція викликала залежність у молоді. Підліток ідентифікує себе, вступаючи в різні групи і спільноти. Він приміряє на себе різні ролі і вирішує, що саме підходить йому.

 Є безліч груп, "цікавих сторінок", де широко пропагандують насильство, безвідповідальність, суїцидальний настрій.

 Зворотний бік такого спілкування — відхід від справжнього життя, неможливість налагодити контакти з реальними людьми. І ця проблема дійсно дуже небезпечна: підліток замикається на своїх переживаннях, перестає спілкуватися з рідними і близькими, так як не знаходить належного розуміння. Підлітки втрачають навик прояву інтересу до інших людей.

6. Багато підлітків стають заручниками віртуального іміджу.

  У залежність часто потрапляють ті, хто створив свій ідеальний образ, за допомогою облікового запису. Таким чином, вони намагаються самоствердитися, особливо якщо в реальності все не так безхмарно, як на сторінках їх профілю. Як правило, вони не прагнуть зустрітися в житті, бо бояться постати перед людьми такими, як вони є насправді. Такого роду залежність загрожує психологічними розладами, замкнутістю і не бажанням виходити на контакт поза мережею.

 Чим це загрожує? Відмовою від зовнішнього світу, сприйняттям людей виключно за профілями в соціальних мережах і просто витраченим часом, який можна було провести разом з реальними друзями, дізнатися, як у них справи не по статусах, а за допомогою спілкування.

 У таких випадках необхідна допомога психолога.

Відео «Інтернет дорожче сина»

Ситуація3. Яке закінчення має цей ролик?

VII.Заключительное слово вчителя

Вчитель:

Залежність молоді від популярних соціальних мереж - бич сучасного суспільства. І слід докласти чимало зусиль, щоб подолати цю проблему. Але найбільша проблема, чому діти спілкуються більш в віртуальному мирі ніж реальному – це …….Відеоролик «Лист батькам»

Враховуючі результати дослідження можна сміло сказати, що сучасні підлітки проводять багато часу в соціальних мережах, кількість віртуальних друзів суттєво перебільшує кількість справжніх. Небагато учнів розділяє реальних друзів від віртуальних.

   Сьогодні ми з вами торкнулися важливої теми, що стосується і морального обличчя наших дітей і, насамперед їх здоров'я. А здоров'я дітей – «крихка кришталева кулька». Бережіть своїх дітей, батько і мати – найкращі вихователі, і тому вони мають вплив на своїх дітей навіть тоді, коли їх нема вдома. Пам’ятайте, що дитина – дзеркало своїх батьків. Як у краплині води відбивається сонце, так само і в дітях відбивається особистість батька та матері. Майбутнє належить тільки дітям. Робіть все, щоб дитинство і майбутнє наших дітей були прекрасними. Любові й довіри, щирості та взаєморозуміння, успіхів та щастя вам та вашим дітям!

5. Профілактика дитячого травматизму: поради батькам

  Шановні батьки!

Одне із найважливіших завдань батьків при вихованні дитини – забезпечити її здорове зростання. Дитячий травматизм – одна із найпоширеніших причин звернень до медиків, каліцтва дитини, що може залишитися на все життя, а той летальних випадків – і все це через необачність дорослих, несвоєчасне нагадування дітям елементарних правил безпеки.

1. Побутовий, або домашній травматизм. До структури побутового травматизму входять такі причини, як опіки, самогубства, різні травми опорно-рухового апарату (включаючи випадання з вікон, падіння в сходові прольоти, з даху, з балконів), отруєння, асфіксія, укуси тварин і утоплення.

2. Вуличний травматизм. Найбільш частою причиною вуличних травм у дітей є падіння з висоти; на рівному місці, з гірки, з гойдалкиі у відкриті люки.

3. Транспортний травматизм. Причиною транспортної травми є раптова поява дитини на проїжджій частині перед транспортом, гра на проїжджій частині дороги, випадання з рухомого транспорту.

4. Дорожньо-транспортні пригоди (ДТП). Перехід дитини в недозволеному місці, гра на залізничному полотні, катання.

6. Різне.

Харчування, зовнішній вигляд, перегляд відео за участі дітей.

Бережіть своїх дітей

та за витівки їх не лайте.

Зло своїх невдалих днів

Ніколи на них не зривайте.

Не гнівайтесь  всерйоз,

Навіть якщо вони завинили,

Нічого немає дорожче сліз,

Що з вій рідних скотилися.

Якщо валить втома з ніг

Упоратися з нею немає змоги,

Ну а до вас підійшов  синок

Або руки простягне донька,

Обійміть міцніше їх,

І цінуйте дитячу ласку

Це щастя - коротка мить,

Бути щасливими поспішіть.

Адже розтануть, як сніг навесні,

Промайнуть дні золоті ці

І покинуть вогнище рідне

Вже дорослі ваші діти.

Гортаючи альбом

З фотографіями дитинства,

З сумом згадуватимете про минуле

Коли крихітка була поруч з вами.

Як же Ви будете хотіти

В цей час знову вернутися

Щоб їм маленьким пісню заспівати,

Щічки ніжною губами торкнутися.

І поки в домі дитячий сміх,

Від іграшок нікуди дітися,

Ви на світі щасливіше всіх,

Бережіть, будь ласка, дитинство!

 

docx
Додано
16 квітня 2018
Переглядів
3121
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку