Батьківські збори .Родина – школа любові. Позитивні і негативні емоції.

Про матеріал

В даній розробці вміщені анкети для батьків, рекомендації щодо порозуміння з дітьми, їх підтримки і допомоги. Батьківський тренінг на даний час актуальний вид роботи.Перегляду відеоролику "Щаслива родина" дала можливість поглянути на стосунки в своїй сім'ї з іншого боку.

Перегляд файлу

       Батьківські збори

Тема. Родина – школа любові.

                                         Позитивні і негативні емоції.

Мета: розширити уявлення батьків про родину як   головну загальнолюдську  цінність; познайомити батьків з результатами досліджень щодо впливу родинної  атмосфери на розвиток моральних якостей підлітка; ознайомитися із самооцінкою учнів класу;  визначити причини переваги негативних чи позитивних емоцій в учнів; спонукати батьків до розмірковувань про особливості виховання  дитини в родині.

Хід зборів

I. Вступне слово педагога .

Шановні мами й татка! У нас сьогодні батьківські збори, які ми проводимо у формі сімейної ради. Сімейна рада збирається тоді, коли справа не терпить зволікань і вимагає всебічного аналізу. Перш ніж ми перейдемо до ради за оголошеною проблемою, послухайте, будь ласка, магнітофонний запис відповідей дітей на запитання: який я? (Наприклад, я - добрий, красивий, розумний і т. д.).

Після прослуховування запису батьки повинні відповісти на запитання про мотиви вибору дитиною прикметників, що позначають позитивні та негативні якості. Відбувається обмін думками.

Сьогодні ми поговоримо про людські емоції. Мені хотілося звернути вашу увагу на ті емоції, що стимулюють розвиток неврозів, руйнують здоров'я дитини. Це емоції руйнування - гнів, злість, агресія та емоції страждання - біль, страх, образа. Спостерігаючи за дітьми, доводиться констатувати, що емоції страждання, руйнування їм ближче, ніж емоції радості й добра.

Все це починається з родини. Родина – це школа любові  для дорослих і дітей. У родині люди стають особистостями, унікальними і неповторними.

Колись у старовину існувала традиція: уся родина збиралась за столом. В основі цього звичаю покладено прагнення об’єднати всіх членів родини, щоб не втрачати духовний зв’язок поколінь. Отже, не пожалійте і ви, шановні батьки,  сил і часу для того, щоб зібратися із дітьми і поспілкуватися.  Слід зібратися разом, щоб очі бачили. А серце відчувало: це рідне для усіх вас родинне коло, ваша відрада й опора.

Дитина – дзеркало батьків

Психологи та соціологи не раз задавалися проблемою порівняння характерів та особливостей родинних стосунків з рівнем моральної вихованості, і неодмінно виявлялося, що між першим та другим існує чіткий зв’язок. Можна навіть визначити різні групи родин і відповідно різні типи поведінки підлітків. Ось два головні признаки, що характеризують родину:

  1. гармонійність відносин у родині;
  2. особливості виховних зусиль батьків.

Проведені дослідження дозволили визначити кілька груп родин.

У родинах першої групи взаємовідносини між батьками і дітьми будуються на взаємній повазі, піклуванні одне про одного, доброзичливості.

Друга група родин.  Тут також спостерігається узгодженість родинних відносин, але, на відміну від першої групи, ставлення до виховання підлітків  біль пасивне.

Третя група родин. Найбільш характерна риса – конфлікти.

Четверта група родин. Це родини, у яких нікого не хвилює внутрішній світ дитини. Їх головне правило: «Щоб навчався відмінно і поводився пристойно».

Отже, шановні батьки, ви маєте завжди пам’ятати, що моральне обличчя дитини – її погляди, ставлення до людей – головним чином залежать від того, яким підліток бачить своїх батьків удома, у родині. Дитина – це дзеркало, у якому його батьки можуть побачити самих себе.

Перегляд відеоролику щаслива родина.

Обговорення побаченого. Аналіз відносин в родині.

Коли діти самотні, непотрібні, в сім’ї присутня агресія і призводить до негативних  емоцій.

II. Батьківський тренінг.

Наведіть приклади ситуацій із вашого життя, з життя родини або ситуацій, що спостерігаються, пов'язані з негативними та позитивними емоціями.

Чи можете ви сказати, що у відповідях дітей на магнітофонній стрічці ви почули відзвуки негативних емоцій? (На думку психологів, позитивні емоції з'являються в людини тоді, коли її люблять, розуміють, визнають, приймають, а негативні - при незадоволенні потреб.) Як формувати позитивні емоції? Із чого починати?

Перед вами лежать аркушики паперу. Запишіть на них висловлювання, заборонені у спілкуванні з дитиною у вашій родині, а також висловлювання, що рекомендуються й бажані.

Висновок. При спілкуванні з дітьми не слід уживати такі, висловлювання:

Я тисячу разів казав тобі, що...

Скільки разів треба повторювати...

Про що ти тільки думаєш...

Невже тобі важко запам'ятати, що...

Ти стаєш...

Ти такий же, як...

Відчепись, ніколи мені...

Чому Олена (Настя, Ліля і т. д.) така, а ти - ні...

При спілкуванні з дітьми бажане вживання таких висловлювань:

Ти в мене найрозумніший (красивий і т. д.).

Як добре, що в мене є ти.

Ти в мене молодець.

Я тебе дуже люблю.

Як ти добре це зробив, навчи й мене.

Дякую тобі, я тобі дуже вдячна.

Якби не ти, я б ніколи з цим не справився.

Постарайтесь використовувати перераховані бажані висловлювання якнайчастіше.

III. Рекомендації батькам:

1) Безумовно приймайте свою дитину.

2) Активно слухайте її переживання, думки.

3) Якнайчастіше спілкуйтеся з нею, займайтеся, читайте, грайте, пишіть один одному листи та записки.

4) Не втручайтесь у її заняття, що їй по плечу.

5) Допомагайте, коли просить.

6) Підтримуйте та відзначайте її успіхи.

7) Розповідайте про свої проблеми, діліться своїми почуттями.

8) Вирішуйте конфлікти мирно.

9) Використовуйте у спілкуванні фрази, що викликають позитивні емоції.

10) Обіймайте та цілуйте один одного не менше чотирьох разів на день.

Анкета для батьків

1. Чи стимулюєте ви прояв позитивних емоцій у своєї дитини? Як ви це робите?

2. Чи виявляє ваша дитина негативні емоції? Чому, на ваш погляд, вони виникають?

3. Як ви розвиваєте позитивні емоції своєї дитини? Наведіть приклади.

   IV Батькам пропонується обговорити ситуації.

 С и т у а ц і я  1

Син привів додому великого дворового собаку. Ваші дії?

 С и т у а ц і я  2.

Ви дізналися, що дитина приховує від Вас , якусь таємницю? Ваша реакція? 

V Підсумки зборів

Світло у вікні будинку…  Які почуття воно  викликає у наших дітей? Радість, що на тебе чекають? Щасливе зітхання: «Ну от я і вдома»; роздратування: «Ну чого їм не спиться, що їм треба від мене!», побоювання «Як пройти тихенько, щоб обійшлось без скандалу та галасу»? Яка із цих думок виникне у вашої дитини. Коли вона стане на поріг рідної домівки, –  залежить саме від вас, батьки, від вашого вміння знайти компроміс у відносинах із нею, допомогти порадою і зарадити у біді. 

 

 

 

docx
Додано
20 серпня 2018
Переглядів
1110
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку