Батьківські збори з елементами тренінгу «Здоров’я дитини – багатство родини»

Про матеріал

Батьківські збори з елементами тренінгу «Здоров'я дитини – багатство родини» - оптимістична форма роботи з батьками, яка переконує батьків у необхідності активної спільної роботи на користь дитини. Завдання вчителя (тренера) полягає в тому, щоб за допомогою сучасних методів навчання допомогти батькам виробити навички, які необхідні у формуванні здорового способу життя дитини. Спільна робота з батьками скерована на зміну системи цінностей, цільових установок, здатності до переживань, а також поведінки й способу життя батьків.

Перегляд файлу

 

 

 

 

Батьківські збори з елементами тренінгу

«Здоровя дитини – багатство родини»

Мета: залучити батьків до партнерства з шкільним закладом, ознайомити з мето­дами досягнення позитивних результатів у формуванні здорового спо­собу життя дітей і безпечної поведінки, викликати бажання взаємодіяти та співпрацювати з психологом та педагогами.

Матеріали: аркуші білого паперу А4, фломастери, ват­ман, розрізаний малюнок сонечка, хмаринки, роздатковий матеріал, кольорові папірці.

Хід зборів

1. Вступне слово

Вплив батьків на дитину сильніший за інший. Саме домашній вогник визначає наскільки щасливою, захищеною, врівноваженою, і здоровою росте дитина, як вона почуває себе серед дорослих, однолітків, дітей іншого віку, наскільки впевнена в собі і своїх здібностях, наскільки доброзичлива чи  байдужа, як реагує на незнайому ситуацію, чи є вона психічно та фізично здоровою, звичайно дім найсильніше впливає на дитину.

Тема наших зборів «Здоров’я дитини - багатство родини»

Як ви думаєте, про що сьогодні йтиме мова? (висловлювання батьків)       

Проблема підтримки і контролю за здоров’ям дітей в процесі навчання і виховання є однією з приорітетніших в сучасному суспільстві. 

Якими б не були батьки, вони завжди з впевненістю відповідатимуть на питання: «Чи піклуєтесь ви про здоров’я своєї дитини?» А як ми піклуємося, чи вміємо виявляти турботу про здоров’я дітей. Над цим ми не замислювались. Давайте сьогодні розглянемо це питання і визначимо головні критерії здоров’я дітей.

Кожна людина прагне бути здоровою, успішною, почуватися в безпеці й досягти вершин у своєму житті. Але на шляху до цього чимало перепон: ті, які не залежать від нашої волі (спадковість, екологічні проблеми, соціальні катаклізми, епідемії), і ті, що ми створюємо собі самі.

Психологічна служба, педагоги та батьки повинні працювати над вирішенням проблеми розвитку здорової особистості на основі формування фізичного, психічного і ду­ховного здоров'я як цілісного показника нор­мального стану дитини, що відбивається  у «Моделі здорової дитини» (схема на на дошці «Модель здорової дитини»).

 

 

МОДЕЛЬ ЗДОРОВОЇ ДИТИНИ

Отже, здоровя - це стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб або фізичних вад.

 

  1.                   Вправа «Знайомство»

Мета: створити позитивну атмосферу у групі; актуалізувати тему «здоровя»

Уявіть, що сьогодні ми з вами вирішили провести  «День здоровя».

Подумайте і скажіть, що кожен з вас міг би принести для цього дня. Предмет повинен починатися з тієї літери, на яку починається ваше імя.  (Світлана: самовар, смородинове варення, Лариса - лижі, Яна - яблука т. ін.)

 

  1.                   Гра «Мозковий штурм»

Мета: показати багатогранність факторів які зберігають і руйнують здоровя.

 

 

Розділимося на дві групи: сонечко, хмаринка.

(На аркушах надруковані фактори, які шкодять здоров’ю (Хвороби, спадковість, шкідливі звички ін.) та фактори, які корисні для здоров’я (повноцінне харчування, загартовування, виконання фізичних вправ, ін.). Одна група (сонечко) вибирає фактори, які корисні для здоров’я і прикріплюють промінці до  сонечка. Інша група (хмаринка) вибирає фактори, які шкодять здоров’я і прикріплюють хмаринки на сонечко.)

 


 

 

 

Терпіння

Підтримка

Заздрість

Любов

Повага

Алкоголізм

Бійки та сварки

Жорстокість

Жадібність

Взаємодопомога

Вірність

Вміння прощати

Працелюбність.


Висновок:

В родині можуть статися різні ситуації. Але дитина для нас як сонечко. Ми повинні бути і терпимими, і люблячими; поважати особистість дитини. Але часто і самі не звертаємо уваги на те, що руйнуємо здоровя дитини власними руками.

 

3.       Вправа «Незакінчене речення»

   Для подальшої роботи пропоную вам закінчити речення, початок якого перед вами: «Здоровий спосіб життя - це …»

Ось чому в сучасних умовах необхідно навчити дитину «науки здоровя», сформувати в неї вміння і навики здорового способу життя.

Спосіб життя – той годинник здоров’я, який майже цілком залежить від нашої поведінки, він зберігає і покращує здоров’я.

Складові здорового способу життя: фізкультура, здорове харчування, особиста гігієна, загартування, режим дня.

 

4.       Вправа «Побудуй «Дерево життя».

   Всі батьки обєднуються у дві команди і отримують завдання:

1. На жовтих листочках написати фактори, які позитивно впливають на здоровя.

2.На червоних листочках написати фактори, які негативно впливають на здоровя.

 

5.       Вправа «Лист». Зворотній зв’язок.

Мета: підсумувати роботу учасників групи, налаштувати на подальшу співпрацю.

Я вам зараз пропоную обмінятися своїми думками. Але зробити це за допомогою листів.

Лист від батьків до вчителів

Шановні вчителі! Ви багато хорошого робите для наших дітей. Але ми вважаємо, що можна ще зробити …

 

Лист від вчителя до батьків;

Шановні батьки! Я впевнена, що ви прикладаєте багато зусиль для того, щоб ваша дитина була і найкращою, і найздоровішою. Але на нашу думку можна ще дещо зробити.

 

Поради В.О.Сухомлинського

 

Для багатьох батьків XXI сторіччя здоров’я дитини - одне з найскладніших питань, тому рекомендації надані видатним українським педагогом В.О.Сухомлинським майже 50 років назад допоможуть загартувати дитину, виховати її здоровою. Він рекомендував звертати увагу на такі критерії здоровя:

1. Раціональне і збалансоване харчування, здорова їжа

Відсутність апетиту – ворог здоровя, джерело хвороб. Батькам необхідно готувати смачну і здорову їжу, давати дітям більше фруктів багатих на вітаміни.

 

2. Загартування

Якщо створити будуть поступово зникати.

 3. Свіже повітря

Дитині важливо частіше перебувати на свіжому повітрі. Завдяки цьому зростає імунітет.

4. Рухова активність

Бути в русі – одна з найважливіших умов фізичного загартування. Діти полюбляють бігати, грати.

5.  Фізична праця

Фізична праця яка чергується з навчанням уявляється мені захоплюючою порожню  дитини у світ мрії та творчості.

6. Спортивні ігри

Спорт виховує і дає здоров’я тоді, коли він – улюблене заняття кожного.

7. Спілкування з природою

Якщо дитина зачарована красою полів, блиском зірок, нескінченною піснею коників та запахом польових квітів, складає пісні, значить вона знаходиться у гармонії тіла і духа.

8. Гігієна

Турбота про чистоту тіла дуже важлива.

        9. Купання

По-перше, це фізична активність, плаваючи дитина розвиває свої мязи. По-друге, це додаткове загартовування.

10. Дотримання режиму дня

гарні умови для життя дитини, в теплі місяці гуляти босоніж, приймати душ, спати на свіжому повітрі, не одягати дуже теплий одяг, то хвороби

Для дитини дуже важливі повноцінні відпочинок і сон. Якщо не дотримуватися режиму дня, то діти будуть швидко втомлюватися, частіше хворіти.

 

6. Підведення підсумків

Сьогодні ми ще ближче познайомилися, поспілкувалися. Тож сподіваюся, що враження від цієї зустрічі залишаться добрі. Ви багато почули про здоровя, фактори, які на нього впливають. Дізналися про думку кожного. Але у нас у кожного є як корисні так і шкідливі звички або звичка, якої ви б хотіли позбутися.

Давайте спробуємо.

(Кожному учаснику роздається аркуш паперу.) Напишіть свою шкідливу звичку, якої б ви хотіли позбутися. Тепер давайте станемо у коло (посередині ставиться смітничок). Тепер зробіть з нею що хочете (помніть, порвіть) і викиньте у смітник.

Сподіваюся, що  наше заняття не пройшло даремно. Дехто можливо замислиться над тим, як він відноситься до власного здоровя.

Дякую за роботу. 

Міцного вам здоровя!

doc
Додано
28 листопада 2018
Переглядів
5628
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку