Бесіда "Чистота рук- запорука здоров’я» Для учнів початкових класів

Про матеріал
Бесіда для учнів початкових класів "Чистота рук-запорука здоров’я" є актуальною особливо в наш час. Вчитель в бесіді звертає увагу на правильне миття рук, як часто мити руки, чим витирати, наводяться факти про брудні руки.
Перегляд файлу

Бесіда «Чистота рук-запорука здоров’я»

Для учнів початкових класів

Чистота рук — тема, яка завжди обговорюється, але від цього не менш актуальна. Багато інфекційних захворювань потрапляють в організм через не надто чисті руки. Хвороба брудних рук у середньовіччі викликала місцеві епідемії холери, гепатиту, дизентерії та інших кишкових розладів. Сьогодні впоратися із хворобами легше, але навіщо чекати на захворювання, коли багатьох із них можна уникнути просто помивши руки. Як відомо, чистота – запорука здоров'я.

Брудні руки є фактором передачі цілого спектру інфекційних і паразитарних захворювань. Серед них: дизентерія, гепатит А, черевний тиф, норо- і ротавірусні інфекції, глистяні інвазії. Зараження відбувається як прямо, так і через різні поверхні, як-от м'які іграшки та побутові речі.

Факти про брудні руки

1. Як виявилось у недавньому дослідженні, людина торкається до свого обличчя у середньому 23 рази на годину, і навіть не помічає цього. Якщо при цьому ваші руки будуть брудними, то мікроби з рук потраплять у рот, ніс, очі і призведуть до різних захворювань.

2. Найбрудніші речі, до яких ми торкаємося щодня, це клавіатура комп'ютера, дверні ручки, гроші, кнопки у ліфті і мобільний телефон. На них можуть перебувати численні мікроорганізми, у тому числі стафілококи, стрептококи, кишкові палички, збудники застуди і грипу, тому дуже важливо не забувати про гігієну рук.

3. У світі щоденно понад 1,8 мільйонів дітей у віці до п'яти років вмирають від кишкових інфекцій та запалення легень. Багато хто з них міг не захворіти, якби дотримувались гігієни рук.

Змалечку дитині потрібно пояснювати, що руками людина бере різні предмети — олівці, ручки, книги, зошити, м’ячі, іграшки, — гладить тварин, береться за ручки дверей, торкається різних предметів у туалетних кімнатах. На всіх цих предметах є бруд, часто невидимий для ока, який залишається на шкірі пальців. Якщо брати немитими руками продукти харчування або торкатися обличчя, то цей бруд через рот може потрапити в організм. Саме через брудні руки передається значна кількість різних хвороб від хворої людини до здорової. Дорослі й діти повинні мити руки з милом перед кожним прийомом їжі, після повернення з громадських місць, після ігор, гімнастичних вправ, роботи (прибирання кімнати, робота на городі), після кожного відвідування туалету й перед сном. Для цього можна використовувати звичайне мило без додавання антибактеріальних компонентів (наприклад, триклозану або трикарбану), бо ці речовини спроможні викликати порушення нормальної мікрофлори шкіри та призводити до розладу функціонування ендокринної системи.

Треба  навчити дитину правильно мити руки, бо саме ця навичка є основою профілактики інфекційних хвороб.

Як правильно мити руки?

 Відкрити кран, намилити долоні, ретельно потерти внутрішню і тильну сторони, змити мило і закрити кран. У громадському місці краще відкривати і закривати кран за допомогою паперового рушника. 

Не забувайте деякі нескладні правила, перетворіть їх на звичку — і ваші руки завжди будуть чистими, а ви — здоровими:

1 Якщо намочити руки, але не відмити їх — мікроорганізми тільки радітимуть, розмножуючись ще активніше у вологому й теплому середовищі.

Тверде мило має зберігатися в сухому стані, тому користуйтеся мильницею, в якій мило не розмокатиме.

 Намилюйте руки так, щоб утворювалася піна: що більше піни, то менше залишиться мікробів.

Якомога частіше змінюйте рушник для рук: він завжди має бути сухим і чистим.


Як довго мити руки?

Намилювати руки потрібно хоча б 20 секунд – це дуже важливо. Загалом процедура миття рук має тривати близько хвилини. Лікарям або людям, що постійно контактують з іншими, мити руки варто довше та ретельніше.

Чим витирати руки?

Не варто користуватись бавовняними рушниками у публічних місцях. Найкраще – це одноразові рушники або серветки. Автоматичних сушарок у громадських туалетах краще уникати. Закручувати кран варто не щойно помитою, чистою рукою, а рушником.

Як часто мити руки?

Мити руки потрібно хоча б п’ять разів на день, але кількість залежить від сфери діяльності людини та її звичок. Робити це варто перед кожним прийомом їжі, перед та після походу в туалет, перед контактом з обличчям, після привітання за руку та після прогулянок. Це базові правила гігієни, які не залежать від того, введений у країні карантин чи ні.

 

Чи потрібно дезінфікувати телефон?

Так, потрібно. Для цього використовують спиртові антисептики: побризкати на серветку та протерти всі поверхні. Оптимально проводити таку процедуру раз на день.

 

docx
Додано
8 січня 2021
Переглядів
2332
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку