Бесіда "Лавини в українських Карпатах".

Про матеріал
Розширити знання дітей про українські Карпати, причини виникнення лавин та правил безпечної поведінки в засніжених горах.
Перегляд файлу

ТЕМА: Лавини

МЕТА: Розширити знання дітей про українські Карпати, причини виникнення лавин та правил безпечної поведінки в засніжених горах.

Обладнання: таблиці, плакати, картинки.

У нашій країні є мальовничі гори Карпати з казковими краєвидами та милими очам пейзажами. Особливо привабливі гори взимку. Красу пейзажам додає сніговий покрив. І хоч гори нашої країни порівнянно не високі до 2000 метрів висотою, але і тут взимку сходять лавини. Особливо небеспечні вони для туристів, які приїздять на відпочинок у засніжені Карпати.

- Хто скаже, що таке лавини?

(Це товщина снігу від кількох до десятків метрів, що спустилась з гір в долину)

- Які причини виникнення лавин?

(Коли в горах потепління, сніг починає танути. Якщо після потепління настають морози, вони утворюють льодяну кірку.

На ній дуже важко утриматись наступним шарам снігу, що випадає. А тому круті схили, м’який, пухнастий, товстий сніг не втримається. Люди які рухаються, шумлять чи спускаються створюють додаткові фактори ризику сходження лавин.)

- Скільки часу людина залишається під снігом живою?

(Через 15 хв. – 50% надії, що людина жива. Через 30хв. Живих лише 15% людей. Через 35 хв. Живих практично не буває.)

- Як треба ходити у гори?

(У гори треба ходити декількома групами по 2-3 людини в групі. Відстань між окремими групами повинна бути не меншою за 50 метрів.)

- Чому?

(Щоб була надія, що не всі групи будуть знаходитись на шляху сходження лавини і знайдуться люди які зможуть швидко прийти на допомогу. Люди кожної групи під час руху в горах повинні уважно спостерігати лише за навколишнім середовищем, а й за групами, що рухаються в полі зору.)

- Як шукають людей?

(Дерев’яні палиці-щупи які заганяють у сніг. Є прилад – схожий на мобільний телефон, з ним ходять гірські лижники. Цей прилад подає сигнал по якому можна знайти людину під снігом за допомогою іншого пристрою.)

 

Зараз виробляють пристрій під назвою ЗОРГ. Це шар, який розкривається навколо людини за 4 секунди, і лавина перекочує його, або у людини є повітря, що дає їй шанс вижити. Люди які йдуть у гори і мають ЗОРГ, мають більше шансів залишитись живими під час сходження лавини.

docx
Додано
23 березня 2019
Переглядів
539
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку