Виховний захід "Героїв країна - моя Україна"

Про матеріал

Сценарій містить історичний, поетичний, документальний матеріал щодо захисників України. Історія битви під Крутами, легенда про меч Арея, місцевий матеріал про події АТО - допоможуть класним керівникам сформувати патріотичний заход.

Перегляд файлу

Відкритий захід до Дня захисника Вітчизни

Героїв  країна – моя  Україна

Ведуча 1

 Шановні гості і всі присутні, ми розпочинаємо відкрите засідання гуртка «Нащадки Перемоги». Дозвольте привітати вас із  Днем захисника України.

Ведуча 2

 День захисника́ Украї́ни — свято, що відзначається в нашій державі 14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва.

 

Ведуча 1

 Президент України Петро Порошенко у своєму виступі під час військового параду в Києві 24 серпня 2014 року відзначив:

«Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої!»

 

Ведуча 2

 Свято встановлено 14 жовтня 2014 указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і мужністі Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості.

 

Ведуча 1

 Сьогоднішнє свято - це данина любові та поваги до захисника Батьківщини.

В сиву-сиву давнину

 Козаки йшли на війну,

Бо на рідну Україну

Сунулися без упину

 Ляхи, турки та татари,

Москалі та яничари.

 Щоб палить сади і хати,

 Щоб людей в неволю гнати.

 

Ведуча 2

Пропонуємо інформацію:  «У чому ж сила українського воїна?»

«У чому ж сила українського воїна»

1 учень

Україна з початку свого існування змушена була боротися із зовнішніми та внутрішніми ворогами за свою територію та незалежність. Починаючи з Київської  Русі  і аж до сьогодні,  українцям доводиться  зі зброєю в руках відстоювати свою землю. Так існує легенда про меч Арея, який завжди допомагає хоробрим  воїнам захищати свою святу землю.

2 учень

Арей – бог війни і бог миру. Він навчив людей виготовляти зброю та володіти нею, боронити землю предків від загарбників. У своїх руках його тримали Тур і Святослав, лицарі, гетьмани, князі. Цей меч окропила Свята Покрова.  А зараз цей меч у руці українського воїна – визволителя, захисника.

3 учень

Вороги розкопали могилу кошового Івана Сірка, шукали меч, але їм і на думку не приходило, що сила українського козацтва у Єдності та товаристві.

У 2011 році у річці Дніпро біля острова Хортиця знайдено меч Х століття, який належав князю Святославу.  Зараз  ця реліквія знаходиться у музеї острова Хортиця.

Символічний меч Арея – це віра в перемогу над заклятими ворогами.

(Кліп «Тінь сонця»  Меч Арея)

 

ВІДКРИТИЙ  МІКРОФОН

1 учень

Шановні гості, запрошуємо вас прийняти участь у відкритому мікрофоні на тему: «Невеличкий історично-побутовий калейдоскоп  КОЗАЦТВО»

Увага! Запитання.

2 учень

Як називали козака Запоріжської Січі (січовик)

Українська ріка з кам’яними порогами (Дніпро)

3 учень

Старовинний музичний інструмент (кобза)

Козацька зброя (шабля)

2 учень

Острів, козацька вольниця за порогами Дніпра (Хортиця)

Як називали ватажка козацтва (гетьман)

3 учень

Яке слово містить символ тризуба (Воля)

Символ військових сил: складається з держака та полотнища (прапор)

 

Ведуча 1

Страшно  зустріти  смерть.

Страшно  -  не  будьмо  лукаві,

В  славі  там  чи  в  неславі  -

Страшно  зустріти  смерть.

Ведуча 2

 

Страшно  безсило-малим

Чути  себе  перед  смертю.

Але  страшніше, коли

Ні  за  що  вмерти.

 

Ведуча 1

Передаємо слово інформаційній групі, яка підготувала матеріал:

Юні захисники України  «Від Крут до Майдана»

 

 

Учень 1

Історія має унікальну можливість повторюватись знов і знов. У 2014 році першими вийшли на Майдан мирні студенти, які прагнули кращої долі для свого народу, для України. Молоді хлопці та дівчата стояли на головній площі країни за свій Європейський вибір, за майбутнє. Пролилася невинна кров, це була боротьба за вибір України.

Учень 2

У 1918 році студенти Київського університету Святого Володимира вийшли на захист проголошеної Української республіки, їх було 300 чоловік проти 3000 озброєних солдатів червоної армії. На станції  Крути захищали Україну юні герої, їм було від 14 до 25 років.

Учень 3

 Більшість прийняли смерть. Полонених страшно катували.   «Що ти захищав?» - питали кати. «Я захищав Україну», - сміло казали юнаки і приймали смерть. Україна була, є  і буде завжди!» - казали перед смертю справжні сини Вітчизни.

Учень 4

Сьогодні на Аскольдовій Могилі у Києві знаходяться могили юних Захисників України, які загинули під Крутами.

А там українські стрільці січові — 
Палкі «Ісуси» — юнацтво безусе... 
Франкові сини, його мрії живі... 
Прости нам за них, милосердний Ісусе...

(Кліп «Крути»)

 

Ведуча 2

 Героями, захисниками України ми називаємо  і тих, хто піднявся на захист рідної землі від фашистських окупантів у роки Другої Світової війни.

 

Ведуча 1

Наша історія –  це історія мужнього народу,  що поборов фашистів за волю, щастя, свідками чого є високі в степу могили, обеліски та прекрасна на весь світ народна пам'ять.

 

Ведуча 2

Кожна друга сім’я втратила батька, сина, чоловіка. Материнська печаль сльозами омила землю і відродила її до життя. Наш поет-земляк, учасник Другої світової війни Микола Рибалко молодим хлопцем втратив зір від осколків гармати, але очима серця писав про події війни.

Пропонуємо до вашої уваги вірш «Я шел с войны» Н. Рыбалко.

 

Ведуча 1

Вшануємо пам'ять загиблих захисників Вітчизни хвилиною мовчання.

(Запалюємо свічки, звучить кліп «Степом…»)

 

 

Ведуча 2

Для України настав тяжкий і відповідальний час. Після Майдану, побачивши, що Україна обрала собі європейський шлях, наш «старший брат», відчувши загрозу, що демократія з України перекинеться на Росію, розпочав проти нас війну. Українці зрозуміли, хто у всі віки нас принижував, забрав у нас історичну правду, нищив нашу мову, а зараз хоче забрати і волю, і європейство. Завдяки агресії путінської Росії в українців пробудилося вічне прагнення до волі та незалежності.

 

Ведуча 1

Маріуполь пам’ятає страшні дні 2014 року, коли вирішувалась доля нашого міста, яке було форпостом захисту нашої України від підлої зради сепаратистів. До вашої уваги розповідь про героїчних прикордонників, захисників Маріуполя. (Документальний фільм).

 

Ведуча 2

День Захисника Вітчизни, День українського козацтва, день Святої Покрови – це Свято нашої єдності в боротьбі за мир  на Україні!

 

Фінальна пісня «Українці, браття!»

docx
Додано
23 березня 2019
Переглядів
806
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку