Бесіда "Шкідливі звички чи життя в задоволення"

Про матеріал
«Шкідливі звички, чи життя в задоволення» Мета: довести до свідомості учнів, що шкідливі звички є основною причиною порушення здоров’я; формувати в учнів негативне ставлення до шкідливих звичок (паління, вживання алкогольних напоїв, наркотиків); розвивати зв’язне мовлення та слухове сприймання, корегувати вимову; виховувати дбайливе ставлення до власного здоров’я.
Перегляд файлу

Бесіда

«Шкідливі звички, чи життя в задоволення»

 

Мета:  довести до свідомості учнів, що шкідливі звички є основною причиною порушення здоров’я;  формувати в учнів негативне ставлення до шкідливих звичок (паління, вживання алкогольних напоїв, наркотиків);

розвивати зв’язне мовлення та слухове сприймання, корегувати вимову; виховувати дбайливе ставлення до власного здоров’я.

Хід бесіди 

І. Орг. момент

Е – Сідайте той, хто…

Е – Хто народився взимку?

Е – Чиє прізвище починається на черговий звук?

Е – У кого гарний настрій?

Е – Кому цікаво про, що бесіда?

ІІ. Мовна зарядка

Е – Які сьогодні чергові звуки? [з]-[ж]

Читання вірша

Нема нічого кращого на світі,

Ніж дивне щастя жити на Землі

В здоров’ї , кожній квіточці радіти

І посміхатись навіть уві сні.

Безцінний скарб, що ми здоров’ям звемо,

З юних літ нам треба берегти.

ІІІ. Слухова зарядка

Е – Про що цей вірш? (Про щастя жити на Землі)

Е – Що є найціннішим у житті? (Здоров’я)

Вправа з елементами творчості «Квітка здоров’я»

-Я хочу порівняти ваше здоров’я із прекрасною квіткою (приклеюю аркуш паперу на якому намальована квітка). Напишіть на пелюстках ті слова, які асоціюються у вас зі словом здоров’я (радість, бадьорість, хороший настрій, спокій, веселий, щасливий)

А тепер давайте розірвемо наш аркуш із квіткою, а потім спробуємо склеїти його назад. Важко це зробити? Яка квітка гарніша? Та чи легко відновити своє здоров’я, після того, як йому була нанесена шкода?

ІV. Повідомлення теми заняття

Сьогодні ми поговоримо про згубну дію шкідливих звичок на здоров’я людини і вирішимо, що краще обрати. «Шкідливі звички, чи життя в задоволення»

V. Сприйняття матеріалу

 В кожного з вас є якась звичка. Наприклад в ранці ми чистимо зуби, прибираємо ліжко, робимо ранкову зарядку, і всі ці справи ми робимо автоматично, майже не замислюючись; можна сказати що у нас сформувались певні звички.

Що таке звички?

Звичка – це дія яку людина виконує постійно.

  • Які бувають звички? (Корисні і шкідливі)
  • Чому звички називають корисними? (тому що вони приносять людям користь)
  • Чому звички називають шкідливими? (тому що вони приносять людям шкоду)

Розповідь вихователя

-Шкідливі звички назвали так тому, що вони небезпечні для здоров’я, наприклад, деякі діти мають погану звичку смоктати і гризти дрібні предмети, пальці й нігті. Не можна брати до рота невідомі, дикоростучі рослини чи рідини, бо серед них бувають отруйні. Не гарно човгати ногами. Шкідливою також є звичка горбитись, адже при цьому викривляється хребет, що погіршує роботу органів. Та найбільше зашкоджують здоров’ю людей: паління, вживання, алкогольних напоїв та наркотичних речовин.

Часто людина що палить чи вживає алкоголь, починає вживати погіршення здоров’я і страшне те, що людина стає залежною від них.

Шкідливі звички пригнічують людину, послаблюють її волю, знижують працездатність, порушують здоров’я і скорочують тривалість життя. Ці звички завдають безліч бід і страждань.

В 1997 році ООН визнала Україну як вимираючою державою: народжуваність падає, знижується тривалість життя з 85 років у 1913 році до 64 років у 2016 році, зростає рівень захворюваності і знижується якість життя. Над Україною нависає загроза вимирання.

На кожних 10 дітей 7 хворих. Здоров’я кожної людини залежить від багатьох факторів. Але на 51% здоров’я залежить від поведінки самої людини, її способу життя.

Формула здоров’я — це бажання бути здоровим помножене на силу волі. Здоров’я — саме велике багатство, ми сприймаємо його як данність, не бережемо, не покращуємо, і  б’ємо тривогу лише тоді, коли повністю або частково втрачаємо його.

Англійський філософ Томас Пен вважав, що у людства є три вороги, які забирають більше життів і приносять більше лиха, ніж усі війни разом узяті.

  1. ПАЛІННЯ.
  2. АЛКОГОЛІЗМ.
  3. НАРКОМАНІЯ.

Ці шкідливі звички з давніх-давен називають викрадачами розуму та здоров’я.

Розповідь

1.Паління  дуже шкідлива звичка, а підлітки не сприймають її всерйоз, і даремно. Чадний газ, що утворюється під час горіння, у крові вступає в хімічну взаємодію з гемоглобіном, що переносить кисень. Вміст кисню в крові курця різко падає, а значить, погіршується кровопостачання головного мозку. Саме тому в курців-початківців паморочиться голова. Після «набуття досвіду» неприємні відчуття слабшають і згодом зникають, але негативний вплив тютюнового диму залишається.

Повідомлення учня

Нікотин руйнує діяльність нервової системи, серця, легень, печінки, органів травлення, знижує гостроту зору та слуху. Тютюн  убивця вітамінів в організмі. Одна викурена цигарка нейтралізує в ньому двадцять п'ять міліграмів вітамінів (стільки їх міститься в одному апельсині). Кожна викурена цигарка коштує курцям від 5 до 15 хвилин життя. У середньому ж курці живуть менше, ніж люди, які не курять, на 6  8 років.


Отже, коли вам запропонують цигарку, запитайте себе: "Що я роблю? Для чого мені отруювати свій організм?.." Не бійтесь того, що, відмовившись від куріння, ви втратите повагу. Навпаки, цим ви докажете, що ви особистість, у вас є своя позиція, свої погляди, і ви не збираєтесь нікого наслідувати.

Розповідь вихователя:

2. Алкоголізм  - це важка недуга. На неї захворіють ті, хто часто вживає спиртні напої. Алкоголь - це отрута, яка найбільше вражає головний мозок. Особливо згубно алкоголь діє на організм підлітка, в якого ще не завершився процес формування деяких відділів головного мозку, а також і інших важливих органів: серце, легень, шлунка, печінки, нирок. Токсична дія алкоголю на організм підлітка у кілька разів сильніша, ніж на організм дорослого, тому, що у цьому віці тканини дуже насичені водою і швидко вбирають і розповсюджують алкоголь по всьому тілу, При концентрації алкоголю в крові 0,5-0,6% /це відповідно 0,5 л. горілки/ у підлітка може наступити смерть.

Пристрасть до спиртного скорочує вік людини на 15-20 років.

Запамятайте:

  • Алкоголізм – це важка недуга, її слід лікувати.
  • Найкращий спосіб не стати алкоголіком – не вживати спиртного.
  • П’яна людина небезпечна для інших, бо вона не контролює своїх вчинків. Уникай п’яниць.

Слово вчителя

3. Уявіть собі: ви розмовляєте з другом або робите домашнє завдання. І раптом вам захотілося пити, та так сильно, що в очах темніє, усе тіло ломить і в голові наморочиться. Ви відчуваєте: якщо не вип'єте склянки води  просто помрете...
Щось схоже, тільки в сотні разів сильніше, відчуває наркоман.

Наркоманія ― це вживання наркотичних речовин. Наркоманія ― важка хвороба, яка викликає серйозні зміни у здоров’ї, стає причиною інвалідності або смерті у молодому віці. Наркомани живуть на 20-25 років менше, ніж нормальні люди.

Інколи підліткам хочеться відчути себе дорослими. Цікавість, недостатність знань про шкідливість наркотиків, пустощі приводять до рабської залежності від наркотиків.

При цьому з’являється занепад сил, безсоння, втрата апетиту, схуднення. Шкіра стає жовтувато-сірою. Обличчя вкривається зморшками. Слабшають розумові здібності. Звужується коло інтересів, знижується працездатність, погіршується пам’ять, зникає почуття відповідальності. Наркоман починає обманювати, красти.

В Україні 700 тисяч дітей віком 12-18 років ― наркомани.

Нажаль, ситуація така, що на всій нашій планеті вже мільярд наркоманів. Людей, які ніколи вже не будуть мати здорових дітей, які вже ніколи не допоможуть ближньому, людей, не здатних творити. Ця цифра збільшується ... .

VІ. Закріплення

Е – Яка найвища цінність людини?

Е – Що погіршує здоров’я?

Е – Які фактори зміцнюють здоров’я?

Е - Яке місце в світі займає Україна по вживанню алкоголю?

Е – На скільки хвилин вкорочує життя цигарка?

Е – Чи залежить наше здоров’я від нашого вибору?

 

docx
Додано
10 квітня 2023
Переглядів
417
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку