Бесіда "У чому небезпека замерзаючих водойм."

Про матеріал
Пояснити учням загрозу для здоров’я та життя людини перебування на першому тонкому і підступному льоду, ходіння по кризі в нічний час, або в незнайомих місцях та в тих місцях де появилась течія, чи снігом прикрита рослинність.
Перегляд файлу

ТЕМА: У чому небезпека замерзаючих водойм.

МЕТА: Пояснити учням загрозу для здоровя та життя людини перебування на першому тонкому і підступному льоду, ходіння по кризі в нічний час, або в незнайомих місцях та в тих місцях де появилась течія, чи снігом прикрита рослинність.

ОБЛАДНАННЯ: Картинки-слайди із зображенням зимових пейзажів.

Прийшла зима. Майже всі ви залюбки катаєтеся на льоду на ковзанах і санчатах, захоплюєтеся рибалкою та різними іграми. Це весело і корисно, але не слід забувати про обережність.

Річки, озера, ставки замерзають не завжди  рівномірно, молодий лід –не міцний, тонкий. Крига над проточною водою особливо не надійна.

Та нещастя  можна уникнути, якщо суворо додержуватись правил поведінки на льоду. Запамятайте їх!

Не виходьте на першу кригу навіть при 10-12 градусів морозу. Слід зачекати з тиждень доки шар криги не досягне 7-8 сантиметрів.

Відстань між вами, якщо йдете групою, повинна бути не менше 5-6 кроків.

Уникайте місць, де є замерзла трава, гілки, дошки. Тут лід часто не витримує навіть однієї людини.

Обходьте місця занесені снігом. Під ними можуть бути ополонки.

Ковзанку найкраще влаштовувати в затоці, на ставку чи озері. Крига на ковзанці має бути однакової товщини(20-25 сантиметрів), без тріщин і ополонок.

Ковзанку і доріжку до неї старанно відгородіть сніговими валками. Небезпечно зїжджати на санях, або лижах з крутих берегів, не оглянувши перед тим кригу.

Знайомте своїх друзів, молодших братів і сестер з цими правилами і будьте обережні на льоду.

Якщо ж людина провалилась під лід то треба бути особливо обачним при поданні допомоги. Обережно підповзти до потерпілого, слід подати йому дошки, мотузки, драбини, гілки дерев звязаний між собою одяг. Влаштовують також ланцюги із людей.

Якщо хтось провалився під кригу і нікого нема? Тоді головне –хвилюватися, спокійно розкинути руки, перенісши вагу тіла на більшу поверхню криги. Від так, лежачи на животі, або спині з розкинутими руками посуватися до берега тією стороною звідки ви прийшли, адже саме там крига була міцнішою. Не забувайте кликати на допомогу!

  • Коли зляється перший лід?
  • Чому люди називають його небезпечним?
  • Чи може бути небезпечним товстий лід?
  • Як допомогти людині під яякою проламалась крига?
  • Яка загроза таїться у водоймі припорошенні снігом?
  • Яких правил слід дотримуватись виходячи на лід?
  • Які висновки ви зробили із сьогоднішньої розмови?
docx
Додано
23 березня 2019
Переглядів
910
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку