Бесіди з безпеки життєдіяльності

Про матеріал
Даний матеріал містить бесіди з безпеки життєдіяльності, які може використати вчитель чи класний керівник для проведення виховної роботи в класі.
Перегляд файлу

БЕСІДИ З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

 

Бесіда «Безпечна дорога до школи»

  • Треба бути завжди на виду, не усамітнюватися навіть тоді, коли дуже хочеться побути наодинці.
  • Завжди вибирай безпечні місця, куди б не йшов. Проаналізуй, де краще йти.
  • Вибирай той шлях, де менше перешкод, де безпечніше.
  • Переходь вулицю на пішохідних переходах, у підземних переходах, на естакадах — це місток для пішоходів над дорогою, а коли встановлений світлофор — на зелене світло для пішоходів, де є відповідні знаки і дорожня розмітка.
  • Ніколи не поспішай, тим самим наражаючи себе на небезпеку. Краще вийди на п’ятнадцять хвилин раніше, щоб встигнути і мати про запас кілька вільних хвилин на непередбачені ситуації.
  • Не скорочуй шлях, а йди завжди звичною дорогою.
  • Повертаючись увечері додому, йди з друзями або дорослими, вибирай освітлені місця.
  • Якщо в під’їзді чи у переході тобі зустрілися незнайомі люди, краще зроби вигляд, що ти щось забув і вийди, щоб не наражатися на небезпеку, а сам зайди до знайомих і звідти зателефонуй батькам, щоб тебе зустріли.
  • Якщо ти затримуєшся у друзів, обов’язково повідом про це батьків, а перед тим, як будеш виходити, ще раз зателефонуй, щоб вони тебе зустріли.
  • По дорозі додому чи до школи обов’язково зверни увагу і добре запам’ятай, де знаходяться каналізаційні люки, вони можуть бути відкриті, туди випадково можна впасти, навіть коли є кришка, але неправильно лежить на отворі.

 

 

 Правила поведінки при виявленні вибухонебезпечних предметів та речовин

 

Характерні ознаки, які вказують на можливу наявність вибухових пристроїв у підозрілому предметі:

1. Підозрілі обставини появи предметів - сумок, пакетів, коробок, металевих і скляних ємностей тощо, залишених без догляду власниками в даному місці і в даний час.

2. Підозрілі       обставини       появи       щойно       поштукатурених       або свіжопофарбованих місць на стінах, свіжоскопаної ділянки землі або купи сміття на шляху проходження.

3. Наявність   у   предметів характерного   вигляду   штатних боєприпасів, учбово-імітаційних, сигнальних, освітлювальних, піротехнічних виробів.

4. Наявність очевидних деталей, які приводять вибухові пристрої (ВП) в дію (елементи живлення, тумблери, кнопки, таймери, проводи тощо).

Прослуховування    роботи    годинникового    механізму    з    підозрілого предмета.

Наявність у предмета запаху бензину, газу, розчинника, а також інших хімічних речовин.

5. Наявність електроприводів (антен, мобільних телефонів), світловоду, який мигтить або безупинно горить.

6. Наявність диму, який виходить із предмета.

7. Необґрунтовано збільшена маса предмета (наприклад - коробка із під цукерок, банка із під кави, книга, записник тощо).

8. Наявність    у    дверях    (вікнах)    будь-яких    сторонніх    предметів, закріплених до них шнуром, проводом або скотчем.

 

ДІЇ ПРИ ВИЯВЛЕННІ ВИБУХОВОГО ПРИСТРОЮ

 Будь-який предмет, знайдений на вулиці або у під"їзді, може становити небезпеку для  життя та здоров"я.

Завжди контролюйте ситуацію навколо себе, особливо коли перебуваєте на обєктах транспорту, культурно-дозвільних, спортивних і торгових центрах.

У разі виявлення Вами залишених без нагляду речей у громадському транспорті, опитайте людей, які перебувають поруч. Встановіть, кому вони належать або хто міг їх залишити. Якщо власника не встановлено, негайно повідомте про знахідку водієві (машиністові) та працівнику міліції. Не намагайтеся заглянути усередину підозрілого пакета, коробки, іншого предмету.

Не підбирайте кинутих речей, якими б привабливими вони не були, у них можуть бути закамуфльовані вибухові пристрої (у банках з-під пива, стільникових телефонах тощо). На вулиці не бийте ногами предмети, що лежать на землі.

Якщо Ви виявили невідомий предмет, який викликає Вашу підозру, негайно повідомте про знахідку адміністрації установи та охороні.

При виявленні невідомого підозрілого предмету у підїзді свого будинку, опитайте сусідів. Можливо, він належить комусь із них. Якщо власника не встановлено - негайно повідомте про знахідку у підрозділ МВС України за телефоном 102.

 

 

Правила поведінки в надзвичайних  ситуаціях

1. При загрозі ураження стрілецькою зброєю.

- Закрийте штори або жалюзі (заклейте вікна паперовою стрічкою) для зниження ураження осколками скла.

- Вимкніть світло, закрийте вікна та двері.

- Займіть місце на підлозі в приміщенні, що не має вікон на вулицю (комора, ванна, передпокій).

- Інформуйте можливими засобами про небезпеку близьких і знайомих.

2.При загрозі бойових дій.

- Закрийте штори або жалюзі (заклейте вікна паперовою стрічкою) для зниження ураження осколками скла. Вимкніть джерело живлення, закрийте воду і газ, загасіть пічне опалення.

- Візьміть документи, гроші і продукти, предмети першої необхідності, медичну аптечку.

- Негайно покиньте житлове приміщення, сховайтесь в підготовленому підвалі або найближчому укритті.

- Попередьте про небезпеку сусідів. Надайте допомогу старим і дітям.

- Без крайньої необхідності не залишайте безпечного місця перебування.

- Проявляйте крайню обережність, не піддавайтеся паніці.

2. Якщо стався вибух.

- Переконайтеся в тому, що ви не отримали значних травм.

- Заспокойтеся і уважно озирніться навколо, чи не існує загрози подальших обвалів і вибухів, які не звисає чи з руїн розбите скло, не потрібна комусь ваша допомога.

- Якщо є можливість – спокійно вийдіть з місця події. Якщо ви опинилися в завалі – періодично подавайте звукові сигнали. Пам'ятайте, що при низькій активності людина може протриматися без води п'ять діб.

- Виконуйте всі розпорядження рятувальника.

3. При повітряній небезпеці.

- Вимкніть джерело живлення, закрийте воду і газ.

- Погасіть пічне опалення.

- Візьміть документи, гроші і продукти, предмети першої необхідності, медичну аптечку.

- Попередьте про небезпеку сусідів і при необхідності надайте допомогу старим і хворим.

- Якнайшвидше дійдіть до захисної споруди або сховайтеся на місцевості. Дотримуйтесь спокою і порядку. Без крайньої необхідності не залишайте безпечного місця перебування. Слідкуйте за офіційними повідомленнями.

4.При загрозі масових заворушень.

- Зберігайте спокій і розсудливість.

- При перебуванні на вулиці негайно покиньте місця масового скупчення людей, уникайте агресивно налаштованих осіб.

- Не піддавайтеся на провокації.

- Надійно закрийте двері. Не підходьте до вікон і не виходьте на балкон. Без крайньої необхідності не покидайте приміщення.

5. Якщо вас захопили злочинці як заручника і вашому життю і здоров'ю загрожує небезпека.

- Намагайтеся запам'ятовувати будь-яку інформацію (вік, зріст, голос, манеру розмовляти, звички і т.п.) про злочинців, що надалі може допомогти встановити їх місцезнаходження.

- При першій можливості намагайтеся повідомити про місце свого перебування рідним чи в міліцію.

- Намагайтеся бути розважливими, спокійними, по можливості миролюбними, оберігайте себе від непотрібного ризику.

- Якщо злочинці перебувають у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, то намагайтеся максимально обмежити себе від спілкування з ними, так як їх дії можуть бути непередбачувані.

- Чи не підсилюйте агресивність злочинців непокорою, сваркою, зайвим опором.

- Виконуйте вимоги терористів, не створюючи конфліктних ситуацій, запитуйте дозволу переміщатися, сходити в туалет, відкрити сумочку і т.д.

- Уникайте будь-яких дискусій, особливо політичних, зі злочинцями, будьте, насамперед, уважними слухачами.

- Зберігайте свою честь і нічого не просіть, намагайтеся з'їдати все, що дають, незважаючи на те, що їжа може бути непривабливою.

- Якщо ви тривалий час перебуваєте поруч із злочинцями, постарайтеся встановити з ними контакт, викликати гуманні почуття і почати розмову, не наводячи їх до думки про те, що ви хочете щось вивідати.

- Не дозволяйте собі падати духом, використовуйте будь-яку можливість поговорити з самим собою про свої надії, проблеми, які трапляються в житті, постарайтеся заспокоїтися і розслабитися за допомогою медитації, читайте різні тексти, постарайтеся згадати вірші.

- Уважно стежте за поведінкою злочинців та їх намірами, будьте готові до втечі, якщо ви абсолютно впевнені в безпеці такої спроби.

- Постарайтеся знайти найбільш безпечне місце в приміщенні, де вас тримають і де можна було б захиститися під час штурму терористів (приміщення, стіни і вікна яких не виходять на вулицю – ванна кімната або комора), у разі відсутності такого місця падайте на підлогу при будь-якому шумі або стрілянині.

- При застосуванні спеціальними підрозділами сльозоточивого газу дихайте через мокру тканину, швидко і часто моргайте, викликаючи сльози.

- Під час штурму ні в якому разі не беріть в руки зброю терористів, щоб не постраждати від штурмуючих, які стріляють по озброєним людям.

- При звільненні виходьте швидше, речі залишайте там, де вони лежать, оскільки можливі вибухи або пожежа, беззаперечно виконуйте команди групи захоплення.

6. При проведенні тимчасової евакуації цивільного населення з небезпечного району.

- Візьміть документи, гроші і продукти, необхідні речі, медикаменти.

- По можливості надайте допомогу громадянам похилого віку, людям з фізичними вадами.

- Дітям дошкільного віку вкладається в кишеню або пришивається до одягу записка, де вказується прізвище, ім'я, по батькові, домашня адреса, а також ім'я та по батькові матері і батька.

- Дотримуйтесь вказаного маршруту. При необхідності зверніться за допомогою до правоохоронців та медичних працівників

 

 

Профілактика отруєння грибами

Симптоми грибного отруєння різні:

  1. Характерні ознаки отруєння - нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла - з'являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв з сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.

  2. Симптоми отруєння - галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності - з'являються через півгодини  - дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.

  3. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг - все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

Отруєння цими неїстівними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов'язково треба мити руки після дотику з грибами. Немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.

         Щоб запобігти отруєнь грибами необхідно запам’ятати та виконувати основні правила:

   1. Ніколи не збирайте та не їжте незнайомих грибів, якими б привабливими та красивими (і на Вашу думку їстівними) вони не були.

   2. Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак.

   3. Не збирайте гриби на місцях звалищ, полігонів, уздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, бо навіть їстівні гриби набувають токсичних властивостей в таких місцях.

 

   4. Не купуйте і не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук.

    5. Не збирайте гриби перезрілі, дряблі, ослизлі. Кулінарну обробку грибів необхідно проводити в цей же день, коли збирали гриби, при цьому їх необхідно вдруге оглянути на предмет виявлення випадково зірваного отруйного гриба.

         6. Якщо ви збираєте та вживаєте в їжу строчки та сморчки (так звані ранні або умовно-їстівні) то пам’ятайте, що їх необхідно двічі проварювати в воді протягом 15-20 хвилин і кожного разу (тобто 2 рази) зливати воду-відвар в якій варились гриби.

 

  Якщо у вас є хоч найменша підозра на отруєння грибами, запам’ятайте важливі моменти:

Ви повинні:

  • негайно викликати швидку медичну допомогу, бо втрата часу та несвоєчасне надходження хворого до спеціалізованого відділення приводять до важких наслідків;
  • до прибуття або при прибутті бригади швидкої допомоги треба промити шлунок великою кількістю води кімнатної температури до якої додають кухонної солі та марганцівки (блідно-рожевий колір);
  • фахівцями швидкої допомоги вводяться препарати для стимуляції серцевої діяльності яка різко пригнічується (тони серця глухі) внаслідок інтоксикації;
  • хворому дають міцний холодний чай;
  • хворого обов’язково госпіталізують;
  • вживають заходи щодо попередження вживання підозрілих грибів іншими членами родини, особливо дітьми. Госпіталізації підлягають всі члени сім’ї, що вживали гриби, навіть якщо на момент прибуття бригади швидкої допомоги вони не мають ознак і симптомів отруєння (можуть виникнути через 2-3 доби)

 

 

Небезпека спалювання сухої трави   КОММЕНТИРОВАТЬ

Щороку навесні, як тільки встановлюється тепла погода, починається справжній «пекельний» бум: горить суха трава на господарських угіддях, уздовж транспортних магістралей та залізничних колій і навіть на узбіччях вулиць.

Через часті випадки спалювання сухостою зростає небезпека виникнення пожеж у лісових масивах, дачних будиночках та будь-яких інших будівлях та спорудах, поблизу яких проводиться бездумне випалювання. 
Додаткова проблема також полягає ще й в тому, що з листям часто горить і безліч усілякого сміття, що істотно підсилює забруднення атмосфери. Так, наприклад, при згоранні поліетиленового пакета в повітря вивільнюється десятки хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, що викликають респіраторні захворювання. Відповідно, підпали є особливо небезпечними для здоров’я дітей, а також для тих, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти.
Окрім безпосередньої загрози для здоров’я людини, спалювання листя і сухої трави призводить до такої екологічної шкоди як руйнація ґрунтового шару, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки. Гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. За нормальних умов, коли листя перегниває, речовини, необхідні для розвитку рослин, повертаються в грунт. При згоранні ж утворюється зола.
Щоб не допускати загибелі людей та матеріальних збитків нагадуємо основні вимоги безпеки на дачах, садибах, в лісі та полях:
— якщо ви раптом побачите хмари диму над найближчим лісом, полем, садом негайно дзвоніть по номеру 101 (пожежну частину);
— до прибуття пожежників, якщо вогонь ще несильний, підійшовши до крайки території, що горить, закопуйте полум’я підручними засобами (лопатами, покривалами та іншим);
— покидаючи садибу, дачу вимкніть електропостачання і максимально залийте територію, де зможете, водою;
— намагайтеся, щоб в садибах, дачних ділянках не було багато сміття: купи скошеної з газону трави, спиляних та сухих гілок, краще зразу відтягнути на смітник;
— згідно правил пожежної безпеки в садибі, на дачі обов’язково повинна бути діжка з водою (ємність 200 літрів), а ще краще декілька;
— якщо вогонь застав вас прямо в будиночку, хватайте мокру вовняну або бавовняну ганчірку, притисніть до органів дихання та поповзом (їдкий дим при пожежі піднімається доверху) пробирайтеся до дверей, не відчиняйте вікон, щоб притік кисню не посилював вогонь, намагайтеся ізолювати кімнати, що горять, поливаючи двері водою;
— при отруєнні димом чи чадним газом людина спочатку почуває головну біль, починається запаморочення, загальна слабість, нудота, блювота. Є великий ризик одержати важкі опіки дихальних шляхів. У першу чергу постраждалого треба винести на свіже повітря (покладіть на обличчя людини змочену водою хустку та відтягніть в небезпечне місце). До приїзду лікаря надайте першу допомогу: штучне диханн), понюхати нашатирного спирту. Пити давати не можна! Можна тільки змочити обличчя та вуста.

 


ПАМ’ЯТКА З БЕЗПЕЧНОЇ ПОВЕДІНКИ ДЛЯ УЧНІВ  ПІД ЧАС ОСІННІХ КАНІКУЛ

1. Пам’ятайте і виконуйте правила переходу вулиць і доріг.

2. Не грайтесь на тротуарі, біля доріг.

3. Дотримуйтесь правил посадки в трамвай, тролейбус, автобус.

4. На зупинці не стійте близько біля дороги.

5. Не беріть в руки вибухонебезпечні предмети, а у випадку їх виявлення, необхідно повідомити дорослих.

6. Не можна розпалювати вогнища і кидати в вогонь карбід, солярку, бензин тощо.

7. Не підходьте до ліній електромереж, якщо провід обірваний, повідомте дорослих.

8. Не грайтесь біля залізничного полотна, не кладіть на рейки предмети, не кидайте нічого у вікна потягу.

9. Не лазьте по ярках і на будівельних майданчиках.

10. Обережно користуйтесь побутовими електричними приладами: телевізором, праскою, холодильником.

11. Не відходьте далеко від будинку і не впускайте в квартиру незнайомих людей у відсутності дорослих.

12. Не грайтеся з бродячими собаками і кішками. Мийте руки після ігор перед обідом.

13. У вільний час грайтесь у дворі на дитячому майданчику.

14. Дотримуйтесь відповідних правил поведінки в громадських місцях.

15. Не використовуй піротехнічні засоби - це небезпечно!

16. Не використовуй відкритий вогонь (свічки, бенгальські вогні тощо) у приміщеннях біля новорічної ялинки – це може призвести до пожежі!

17. Для прогулянки вдягайся зручно і тепло, щоб не застудитися. 

 Увага! Під час канікул відповідальність за життя та здоров’я дітей несуть батьки!


ПАМ’ЯТКА БЕЗПЕЧНОГО КОРИСТУВАННЯ ГАЗОМ В ПОБУТІ

Користування газовим обладнанням при додержанні правил та інструкцій – безпечно, дешево, зручно. Неправильна експлуатація газових приладів та поганий

догляд за ними можуть привести не тільки до вибухів і пожеж, а й до смертельних отруєнь.

Перед користуванням газовими приладами неодмінно провентилюйте приміщення.

Перевіряйте тягу до включення та під час роботи газових приладів з відведенням продуктів згорання газу в димоходи.

При відсутності або слабкій тязі в димоході не користуйтеся газовими приладами – це смертельно небезпечно. Подальше користування газом в цих

випадках можливе тільки після перевірки димоходів трубочисними майстрами.

Вмикайте в роботу газові прилади тільки після того, якщо ви переконані, що всі крани на приладах і перед ними закриті.

При закритому крані риска на пробці крану повинна знаходитися впоперек, а при відкритому крані – риска встановлюється уздовж труби.

Не відкривайте кран на газовому приладі, не маючи в руках запаленого сірника, заздалегідь піднесеного до пальника приладу.

Не допускайте заливання працюючих пальників.

В газифікованих приміщеннях вентиляційні канали повинні бути постійно відкриті, а при користуванні газовими приладами необхідно відчиняти і кватирки.

По закінченні користування газом закрийте крани на газових приладах і перед ними. 

У разі виникнення запаху газу негайно припиніть користування газовими приладами, перекрийте крани пальників газової апаратури, відкрийте

кватирки /вікна,  фрамуги, тощо/ для провітрювання приміщення, не запалюйте вогонь, не вмикайте і не вимикайте електроприлади, викличте аварійну службу за телефоном «104»

 

 

Основні правила користування електроприладами

При пошкодженні електромережі або коли обірвався чи оголився електричний провід, зламався електровимикач або розетка – не торкайтеся оголених місць. Це може призвести до травми.

Використання електричних приладів не за призначенням або невміле користування ними, може призвести до пожежі.

Щоб не допустити пожежі, не залишайте без нагляду і не забувайте своєчасно вимикати електроприлади.

Якщо перегляду телепередач екран телевізора згас або став миготіти, у жодному разі не можна по ньому стукати. Телевізор може загорітися або навіть вибухнути. Його треба негайно вимкнути.

Якщо щось потрапило до телевізора, радіоприймача та інших електроприладів у процесі їх роботи, треба їх негайно вимкнути, а вже  потім діставати сторонній предмет. У жодному разі не можна намагатися дістати його, коли електроприлад увімкнений.

Небезпечно наближатися до обірваного електричного проводу. Якщо провід не покрито ізоляцією, то він становить загрозу для життя людини. Доторкнувшись до нього, можна отримати ураження внутрішніх органів. Відкинути провід можна лише за допомогою сухої деревини чи гуми.

 

Правила безпечної поведінки під час зимових канікул

Поведінка на дорозі

Взимку дороги особливо небезпечні, оскільки випадає сніг і засипає їх. Від морозу сніг замерзає і дорога робиться особливо слизькою, як каток. Тому їх треба посипати піском, щоб відбувалося зчеплення коліс з дорогою, тобто тертя. Але дорогу посипали, а сніг іде й іде, дорога знову робиться слизькою. Машинам треба їхати, їх заносить на поворотах так сильно, що може крутити навколо своєї осі, як карусель. У таких випадках найчастіше трапляються ДТП з важкими наслідками. Водієві важко впоратися з керуванням. Тому взимку треба бути особливо обережним. А це означає, що не можна ковзатися на тротуарі, а тим більш на проїжджій частині дороги. Машину на слизькій дорозі зупинити неможливо. Гальмівний шлях транспортного засобу на слизькій дорозі збільшується у два - три рази. Хоч на колеса одягають зимову гуму з шипами, яка поліпшує зчеплення з дорогою, але це мало допомагає, коли дороги слизькі. Ви - пішоходи. Тому подумаймо разом, як вберегти себе від ДТП. Взимку треба бути особливо уважними на дорозі.

Правила поведінки на вулицях і дорогах у зимовий період

• Коли ви рухаєтеся по тротуару, то не поспішайте, не біжіть, бо можете посковзнутися і впасти.
• Ніколи не ковзайтеся, щоб не збити інших людей, які рухаються поруч, а ще тому, щоб не виїхати на проїжджу частину, бо це дуже небезпечно.
• Не ходіть близько біля краю тротуару, щоб вас не зачепила машина, яка випадково втратила керування
• При переході дороги будьте особливо пильні. Переходьте її лише на переході й уважно придивляйтеся, щоб не було поблизу машини. Або тоді, коли транспортні засоби вже зупинилися.
• Ніколи не перебігайте дорогу навіть коли немає транспортних засобів, бо по слизькій дорозі бігти небезпечно.
• Не катайтеся на ковзанах по тротуару чи дорозі - це небезпечно.
• Ніколи не чіпляйтеся до транспортних засобів, щоб прокататися. Це приведе до тяжких трагічних наслідків.
• Ніколи не спускайтеся з гірки на санчатах або лижах з тієї гірки, що веде на дорогу.
• Залізниці взимку також небезпечні, адже скрізь слизько. Якщо виникає потреба перейти залізничну колію, то будьте уважні.
• Не грайтеся в рухливі ігри поблизу проїжджої частини. Не штовхайтеся, щоб не потрапити під колеса автомобіля.
• Коли чекаєте на зупинці громадський транспорт, ніколи не ставайте на край тротуару, тому що можете посковзнутися самі або ненароком хтось може штовхнути вас, і ви потрапите під колеса.
• Поводьтеся на вулиці та зупинці культурно, чемно, адже соромно бути невихованим.
• Обходьте транспортні засоби дуже уважно, коли обмежена чи недостатня видимість.

.

 

docx
Додано
5 жовтня
Переглядів
1
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку