Безпека і статева культура. Профілактика захворювань, що передаються статевим шляхом.

Про матеріал
Дана презентація може бути використана на уроці біології в 11класі. Тема 6. Біологічні основи здорового способу житті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Безпека і статева культура. Профілактика захворювань, що передаються статевим шляхом.

Номер слайду 2

Історичний факт. Епідемія сифілісу в Європі виникла на початку XVI століття. До появи антибіотиків надійного методу лікування цього захворювання не існувало. Певний лікувальний ефект мали препарати на основі сполук Меркурію. Але самі ці препарати були дуже токсичними, і пацієнт мав великі шанси померти скоріше від лікування, ніж від захворювання.

Номер слайду 3

Що таке статева культура? Назвіть основні чинники формування статевої культури. Статева культура — це сукупність знань, умінь, навичок, цінностей, норм поведінки, що визначають взаємовідносини між індивідами. Найважливішими виявами статевої культури є: статева диференціація; гендерна ідентифікація і гендерні ролі; сексуальна орієнтація; еротика; інтимна насолода; біологічна репродукція.

Номер слайду 4

Обрядове закріплення статіУ давніх українських сім'ях обрядове закріплення статі дитини засвідчувалось загортанням хлопчика в сорочку батька, а дівчинки - в материну. Ця сорочка мала бути старою, оскільки старі, ношені речі втілювали передачу цінностей від одного покоління до іншого. Своєрідністю відзначалось і перше, обрядове за суттю, купання дитини. Зазвичай у купіль дівчинки клали ромашку («щоб рум'яна була»),калину («щоб гарна була»), материнку («аби хвороб не знала»). У купіль хлопчикам додавали гілочкудуба («щоб був міцний»), листя любистку («щоб любили»).

Номер слайду 5

Що таке репродуктивне здоров'я?Репродуктивне здоров’я — це стан фізичного, розумового і соціального благополуччя. Він характеризує здатність до:зачаття і народження дітей;можливості сексуальних стосунків без загрози захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ);безпечної вагітності, пологів, виживання і здоров’я дитини;благополуччя матері;можливості планування наступних вагітностей, зокрема попередження небажаної вагітності.

Номер слайду 6

Захворювання, що передаються статевим шляхом. Збудники. Збудники вірусних ЗПСШ (ВІЛ та вірус герпесу)Збудники бактеріальних ЗПСШ (гонокок та бліда трепонема)Еукаріотичні одноклітинні збудники ЗПСШ (трихомонада і кандида)Еукаріотичні багатоклітинні збудники ЗПСШ (коростяний свербун і лобкова воша)

Номер слайду 7

Вірусні захворювання{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Збудник. Захворювання. ВІЛВІЛ-інфекція. Вірус герпесу. Герпес. Папіломавірус людини. Генітальна папілома. Вірус гепатиту ВВірус гепатиту ВВірус гепатиту СГепатит СВірус контагіозного молюска. Контагіозний молюск

Номер слайду 8

Бактеріальні захворювання{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Збудник. Захворювання. Гонокок. Гонорея. Бліда трепонема. Сифіліс. Хламідія. Хламідіоз. Хемофіліс. М'який шанкр. Мікоплазма. Мікоплазмоз. Уреаплазма. Уреаплазмоз

Номер слайду 9

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) сформулювала правила безпечної статевої поведінки• правильне і регулярне використання презервативів;• правильне застосування місцевих бактерицидних засобів;• періодичне обстеження в спеціалізованих лабораторіях;• спеціальне лікування в разі діагностування захворювання;• обов'язкове інформування статевих партнерів (у випадку наявності інфекції);• вакцинація проти збудників, для яких створено вакцини (гепатит В, папіломовірус);• статева стриманість

Номер слайду 10

Отже, тепер ви знаєте1. Чому сексуальна культура населення є важливою для суспільства? 2. Що таке ЗПСШ? 3. Наведіть приклади вірусних і бактеріальних ЗПСШ. 4. Чи можуть гриби бути причиною ЗПСШ? 5 . Які фактори можуть перешкоджати боротьбі з поширенням ЗПСШ?

Номер слайду 11

Запитання та завдання1. Обґрунтуйте правила безпечної статевої поведінки, які запропонувала ВООЗ. 2. Один штам гриба, який є збудником кандидозу, може викликати класичну клінічну картину цього захворювання в однієї людини і ніяк не проявити себе в організмі іншої. З чим це може бути пов'язано? 3. Кількість захворювань, що передаються статевим шляхом, постійно зростає. Так, вірус імунодефіциту людини проник у людську популяцію та опанував такий спосіб свого поширення тільки на початку ХХ століття. Які переваги перед іншими способами передачі інфекцій має статевий шлях?Домашне завдання§ 18

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
11 листопада 2023
Переглядів
688
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку