Безпека життя Цивільний Захист

Про матеріал

Мета: Поглибити знання учнів щодо надзвичайних ситуацій, їх типів, причин виникнення. Ознайомити з правилами поводження під час надзвичайних ситуацій та способами захисту від надзвичайних ситуацій.

Розвивати логічне мислення, образну уяву. Виховувати дисциплінованість, відповідальність за свої дії, організованість.

Обладнання: таблиці «Надзвичайні ситуації»; ілюстрації з теми ЦЗ; засоби захисту людини (протигаз, ватно-марлева пов'язка, респіратор); аптечка, малюнки дітей .

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Безпека життя Уникай небезпеки

Номер слайду 2

Надзвичайна ситуація  — порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об’єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом або іншою небезпечною ситуацією, що призвела або може призвести до загибелі людей та (або) матеріальних втрат.

Номер слайду 3

Безпека вдома Ніколи не соромся запитати, хто дзвонить у двері, обов’язково подивись у вічко. Не відчиняй двері незнайомій та малознайомій людині, що б вона не просила. Не поспішай відчиняти, якщо у вічко бачиш незнайомого хлопчика чи дівчинку. Подзвони сусідам, бабусі, батькам на роботу. Щоб уникнути небезпечних ситУАЦІЙ

Номер слайду 4

 Якими мають бути твої дії, якщо незнайомець намагається відчинити двері Не панікуй. позвони старшим, при цьому говори голосно. Якщо повернувся додому, а двері відчинені – ніколи не заходь туди без дорослих Так зловмисники виманюють з помешкання не лише дітей, а й дорослих Не відчиняй двері й тоді, коли намагання потрапити до оселі припинились Якщо немає телефону,клич на допомогу через вікно.

Номер слайду 5

НЕБЕЗПЕЧНО! У розмовах по телефону з незнайомими дітьми повідомляти їм номер телефону, адресу, відомості про батьків У присутності сторонніх згадувати про доходи сім’ї, про від’їзд батьків, хвалитися цінностями і дорогою апаратурою, які є вдома

Номер слайду 6

Безпека в побуті Електрика Перед включенням електроприладу оглянь, чи немає пошкоджень. Не чіпай їх вологи ми руками. Не залишай їх без нагляду на довгий час.

Номер слайду 7

Безпека під час користування газом Щоб запалити газову плиту, запали сірник, піднеси до запальника, а потім відкривай кран до відповідної конфорки. Після використан- ня газу перекрий всі вентилі.

Номер слайду 8

БЕЗПЕКА КОРИСТУВАННЯ ПІЧНИМ ОПАЛЕННЯМ Не запалюй пічку самостійно, без дорослих. Підкладай дрова, лише впевнившись у тому, що жарини не випадуть на підлогу.

Номер слайду 9

Пожежа – це стихійне лихо, під час якого вогонь виходить з-під контролю! Причини пожеж у побуті Пустощі дітей з вогнем Несправність газових та електро - приладів Необережне поводження з вогнем Від блискавки, самозагоран-ня легкозай- мистих речовин

Номер слайду 10

Не панікувати, не ховатись у шафу чи під ліжко. Повідомити по телефону батьків, пожежників, сусідів про ситуацію. Голосно клич на допомогу дорослих. Намагайся вибратися з кімнати через двері. Якщо це неможливо, вибирайся через вікно. Якщо диму в кімнаті багато, треба закрити ніс і рот мокрим рушником, лягти на підлогу і чекати на допомогу. Правила поведінки у разі пожежі

Номер слайду 11

Правила безпечної поведінки на воді

Номер слайду 12

Основні правила поведінки на воді Не заходити у воду без дозволу і нагляду батьків; Не купатись в незнайомих місцях; Не намагатись плавати як можна довго під водою; Слідкувати за молодшими братами та сестрами;

Номер слайду 13

Землетрусом називають колихання земної поверхні які виникають у разі розриву земної кори.

Номер слайду 14

Правила поведінки під час землетрусу Якщо землетрус застав вас у будинку, найкраще протягом 15-20 секунд вибігти на відкриту місцевість. Не можна стояти поблизу будівель, високих стін; не користуйтесь ліфтом. Якщо неможливо вибігти на вулицю сховайтесь під стіл, в шафу або відчиніть двері і станьте у дверний отвір. Обличчя закрийте руками, щоб не поранитися склом. Тримайтесь подалі від вікон та скляних перегородок. Якщо підземні поштовхи застали вас на вулиці – відійдіть далі від будівлі, ліній електропередач. Не торкайтесь обірваного дроту – він може бути під напругою. В автобусі не треба зчиняти паніку, бити вікна, рватися до дверей. Водій зупинить автобус і відкриє двері.

Номер слайду 15

Пам’ятки про правила поведінки у разі сигналу « Увага! Говорить штаб цивільної оборони. Громадяни! Хімічна тривога!» Щоб уникнути проникнення шкідливих речовин в організм , закрий рот і ніс рушником, ватно-марлевою пов'язкою чи спеціальними засобами захисту. Вимкни джерела електроенергії, візьми з собою необхідні речі, продукти харчування і воду. Сховайся в найближчому сховищі. Якщо немає сховища, залишайся у приміщенні, щільно закрий вікна, двері, вентиляційні люки, використовуючи ковдру чи інші щільні тканини. Слухай по радіо вказівки служби надзвичайних ситуацій.

Номер слайду 16

Тест. - Як ти дізнаєшся про те, що сталася надзвичайна ситуація? а) по книзі; б) по телевізору; в) почуявши сирену; г) з газети. - У випадку надзвичайної ситуації ти будеш діяти згідно: а) поради друзів; б) вказівкам штабу ЦО; в) нікого не буду слухати. - У разі землетрусу ти: а) будеш дивитися у вікно; б) вийдеш на відкриту місцевість; в) зайдеш у ліфт і спустишся вниз. - У випадку пожежі ти: а) залишиш приміщення; б) сховаєшся у шафі. - Які засоби захисту тобі відомі? а) гарний одяг; б) протигаз; в) солодощі; г) ватно-марлева пов’язка. - Що необхідно взяти з собою у випадку надзвичайної ситуації? а) іграшки; б документи; в) одяг;

Номер слайду 17

В Б Б А Б,Г Б,В Перевірка тесту.

Номер слайду 18

Дякую за роботу!

ppt
Додано
16 січня 2018
Переглядів
2021
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку