Біографія і діяльність Марії Гепперт-Маєр (Презентація)

Про матеріал

Біографія і діяльність Марії Гепперт-Маєр (1906-1972)

видатна жінка-фізик, одна з небагатьох жінок-лауреаток Нобелевскої премії з фізики (пів-премії за 1963, разом з Гансом Єнсеном «за відкриття, що стосуються оболонкової структури ядра»; другу половину премії отримав Юджин Вігнер «за вклад в теорію атомного ядра та елементарних часток, особливо за допомогою відкриття та використання фундаментальних принципів симетрії»).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біографія і діяльність Марії Гепперт-Маєр (1906-1972)

Номер слайду 2

Марія Гепперт-Маєрвидатна жінка-фізик, одна з небагатьох жінок-лауреаток Нобелевскої премії з фізики (пів-премії за 1963, разом з Гансом Єнсеном «за відкриття, що стосуються оболонкової структури ядра»; другу половину премії отримав Юджин Вігнер «за вклад в теорію атомного ядра та елементарних часток, особливо за допомогою відкриття та використання фундаментальних принципів симетрії»).

Номер слайду 3

Біографія. Марія була єдиною дитиною в сім'ї професора педіатрії Фрідріха Гепперта та вчительки мови та літератури Марії Гепперт. У 1910 р. сім'я переїхала в Геттінген, де батько став професором педіатрії в університеті. З ранніх років Марія була оточена студентами та викладачами університету, такими інтелектуалами як Енріко Фермі, Вернер Гейзенберг, Поль Дірак та Вольфганг Паулі. У 1924 р склала вступний іспит в університет (Abitur) і була прийнята туди. Слухала лекції, в тому числі і в Макса Борна, Джеймса Франка та Адольфа Отто Рейнольд-Віндхауза. У 1930 р одружилася зі співробітником Джеймса Франка — Джозефом Едвардом Маєром. Незабаром вони переїхали в США — на батьківщину Маєра.

Номер слайду 4

Наукова діяльність З 1931 по 1939 рік Гепперт-Маєр безкоштовно викладала в університеті імені Джонса Хопкінса в Балтиморі, а з 1940 по 1946 - в Колумбійському університеті. Після цього викладала в університеті Чикаго. Отримати оплачену роботу було неможливо, з одного боку через велику депресію, а з іншого — через зайнятість у тих же університетах, де її чоловік був професором, і її могли звинуватити у використанні родинних зв'язків. У 1940 р. видала спільно з чоловіком книгу «Статистична механіка».

Номер слайду 5

Після утворення Аргонської національної лабораторії в 1946 р. Гепперт-Маєр запропонували роботу на півставки старшою науковою співробітницею у відділі теоретичної фізики. Якраз у цей період вона розробила оболонкову модель ядра, за яку отримала пізніше Нобелівську премію з фізики. Модель Гепперт-Маєр пояснювала існування магічних чисел у фізиці ядра тим фактом, що елементи з атомними масами 2, 8, 20, 28, 50, 82 та 126 стабільніші за сусідів у періодичній таблиці. Природа цього пояснення полягає в спін-орбітальній взаємодії нуклонів, в результаті чого в ядрі утворювалися оболонки з можливою кількістю нуклонів 2, 6, 10 і ін. При заповненні чергової оболонки виходить надзвичайно стабільна конфігурація ядра.

Номер слайду 6

За її власним описом: Уявіть собі кімнату з парами, що вальсують. Припустимо, що вони вальсують в кімнаті колами, одні з яких лежать всередині інших. Тепер уявіть, що ви можете розмістити на одне коло дві пари, якщо одна з них буде описувати коло за годинниковою стрілкою, а друга проти годинникової стрілки. Тепер додамо таке — нехай пари, рухаючись по колу, крім того крутяться навколо своєї осі. Проте не всі пари з тих, що описують коло за годинниковою стрілкою, також обертаються за годинниковою стрілкою — деякі обертаються проти годинникової стрілки. Те ж саме протікає із парами, які описують коло проти годинникової стрілки, — деякі обертаються за годинниковою стрілкою, а інші проти годинникової

Номер слайду 7

Приблизно в той же час незалежно від неї німецький фізик Ганс Єнсен побудував таку ж теорію оболонкової моделі ядра. У 1955 році вони спільно написали книгу «Елементарна теорія оболонкової моделі ядра». Після нагородження Нобелівською премією в 1963 році Гепперт-Маєр сказала: «Зробити роботу було вдвічі цікавіше, ніж отримати приз за неї». У 1935 році Гепперт-Маєр вперше розглянула можливість подвійного бета-розпаду атомних ядер і розрахувала вірогідність цього процесу. Наприкінці 1940-х — початку 1950-х років вона виконала розрахунки з поглинання випромінювання для Едварда Теллера, які, ймовірно, використовувались при конструюванні водневої бомби.

Номер слайду 8

Після смерті Гепперт-Маєр Американське фізичне товариство затвердило нагороду в її честь, яку присуджували молодим жінкам-фізикам на початку наукової кар'єри. Жінка зі ступенем доктора філософії може отримати гроші, а також можливість виступати з лекціями на тему своїх досліджень у чотирьох провідних наукових закладах. Чиказький університет також щорічно присуджує премію видатній молодій жінці-науковцю або інженеру. Каліфорнійський університет у Сан-Дієго проводить щорічний симпозіум імені Гепперт-Маєр, який збирає жінок-дослідниць для обговорення сучасної науки

Номер слайду 9

У літературіЗгадується в романі Грегорі Бенфорда «Панорама часів»: …Гордон пригледівся й упізнав Марію Гепперт-Маєр — єдину жінку на факультеті. Вона недавно перенесла інсульт і тепер з'являлася рідко, переміщуючись коридорами ніби привид. Ліва сторона її тіла була частково паралізована, а мова стала невиразною. Шкіра на обличчі обвисла, вона здавалась дуже втомленою, проте в очах її світився незгасимий інтелект…

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 11 клас, Інші матеріали
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
30 листопада 2018
Переглядів
2643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку