Біологічний диктант до теми «Різноманітність ссавців: яйцекладні, сумчасті, комахоїдні, рукокрилі»

Про матеріал
Біологічний диктант до теми «Різноманітність ссавців: яйцекладні, сумчасті, комахоїдні, рукокрилі» для використання на уроках узагальнення і систематизації знань.
Перегляд файлу

Біологія

7 клас

Біологічний диктант до теми

«Різноманітність ссавців: яйцекладні, сумчасті,  комахоїдні, рукокрилі»

 

Назвіть тварину за описом:

1. Невелика група ссавців, поширених в Австралії та на розташованих поблизу неї островах (Тасманія, Нова Гвінея). Подібно до плазунів розмножуються, відкладаючи яйця. У них немає плаценти. Численні дрібні протоки молочних залоз відкриваються прямо на поверхню тіла тварини. Дитинчата злизують молоко, що виступає на шкірі.     

                                                                                                     (Першозвірі)

2. Веде напівводний спосіб життя, поширений в  Австралії та Тасманії. Його тіло вкрите густим жорстким хутром, яке майже не намокає у воді. Має сплющений хвіст. Пальці кінцівок з’єднані плавальною перетинкою, завдяки цьому тварина добре плаває.  На щелепах розташовані рогові чохли, що нагадують дзьоб гусеподібних. Живиться безхребетними тваринами, яких добуває  з дна водойми. Відкладає та висиджує здебільшого два яйця.

                                                                                                        (Качкодзьоб)

3.Наземні тварини, які живуть у норах. Зовні вони нагадують їжаків, оскільки їхнє тіло вкрите волосками, Під голками росте шерсть. Передня частина морди видовжена у своєрідний хоботок. Живляться  безхребетними, яких добувають  за допомогою довгого клейкого язика  з товщі  ґрунту, під камінням, у мурашниках тощо. Самка відкладає одне яйце, яке виношує в шкірній сумці на черевному боці. 

                                                                                                             (Єхидни)

4. Ці тварини – мешканці лісів. Мають довгий цупкий хвіст, який використовують під час лазіння по деревах. Живляться гризунами, дрібними птахами та їх яйцями, комахами, рештками тварин, грибами, рослинами. Активні переважно уночі.

                                                                                                           (Опосуми)    

5.Травоїдні    тварини, здатні пересуватися стрибками до 1,5 м завдовжки. Їхні передні кінцівки короткі, проте задні кінцівки та хвіст розвинені добре. Здатні розвивати швидкість до 50 км за годину. Від ворогів захищаються, спираючись на хвіст і завдаючи сильних ударів задніми кінцівками.

                                                                                                            (Кенгуру)

6. Ця тварина мешкає у Південній Австралії і зовні нагадує іграшку. Активні уночі, живляться листками та молодими пагонами певних видів евкаліпту. На початку минулого сторіччя цей вид перебував на межі зникнення, і лише завдяки енергійним заходам уряду та громадськості Австралії його вдалося врятувати.                                                                                              (Коала) 

 

7.Тіло цих тварин вкрите голками – видозміненими волосками. У разі небезпеки вони згортаються в колючий клубок завдяки добре розвиненим підшкірним м’язам. Активні вночі. Узимку впадають у сплячку.   В Україні поширені два види: європейський та вухатий.

                                                                                                                (Їжаки)   

8.Тварини – типові мешканці   ґрунту, пристосовані до життя в норах. У зв’язку з риючим способом життя вони мають компактну форму тіла, копальні передні кінцівки у формі широких коротеньких лопаток, щільне хутро. Органи зору розвинені слабо, часто сховані під складками шкіри. Проте нюх і слух дуже тонкі.

                                                                                                                  (Кріт)

9.Рідкісний звір, якого занесено до Червоної книги України та Міжнародної Червоної книги. В Україні зрідка трапляється на території Сумської та Луганської областей. Веде напівводний спосіб життя, має між пальцями плавальні перетинки.

                                                                                                   (Хохуля звичайна)

 

10. Єдина серед ссавців група, пристосована до активного польоту. У них від верхівки до другого пальця передніх кінцівок до хвоста вздовж тулуба тягнеться складка шкіри, що слугує крилом. Пальці передньої кінцівки значно видовжені. Подібно до  птахів, у цих тварин є кіль та добре розвинені грудні м’язи, які забезпечують рухи крил. Тварини ведуть здебільшого нічний спосіб життя. Зір у них  розвинений погано, проте слух дуже тонкий.

                                                                                                        (Рукокрилі)

11.  До цієї групи тварин в Україні належать підковоноси, вечірниці, нічниці, нетопирі, довгокрил звичаний.

                                                                                                        (Рукокрилі)

12. Назвіть явище, притаманне групі рукокрилих.

Здатність виробляти звукові сигнали високої частоти і сприймати звуки, відбиті від перешкод.

                                                                                                      (Ехолокація)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використані   джерела

 

    1. Біологія: підручник 7-го класу закладів загальної середньої освіти/ Л.І.Остапченко, П.Г.Балан, В.В.Серебряков, Н.Ю.Матяш, В.А.Горобчишин-  2-ге видання; перероблене - Київ: Генеза.2020.-208с.

 

 

   

 

 

docx
Додано
4 березня 2021
Переглядів
1056
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку