Біологічний диктант з теми Екологічна ніша 11клас

Про матеріал
Біологічний диктант дозволить швидко визначити рівень засвоєння дітьми матеріалу з теми. Можна здійснити самоперевірку чи взаємоперевірку та обговорити результати, систематизувати матеріал.
Перегляд файлу

Біологічний диктант          

Тема “Екологічна ніша. Екологічно пластичні і непластичні види”

 (11 клас)

 

1.  Взаємодія організмів, що виявляється у взаємному пригніченні один одного і виникає через те, що їм потрібен один і той же ресурс,  називається... (конкуренція)

 

2. Положення виду в екосистемі, яке характеризується його біологічними зв’язками й вимогами до абіотичних чинників навколишнього середовища називається... (екологічна ніша)

 

3. Два види з однаковими потребами не можуть існувати разом, один з них обов’язково витіснить інший — це принцип... (Гаузе)

 

4. Кожен вид характеризується певною екологічною нішею, усі екологічні ніші екосистеми повинні бути заповнені, це правило...(обов’язкового заповнення екологічної ніші)

 

5. Організми, що характеризуються низькою смертністю, високою тривалістю життя та великими розмірами відносять до стратегії, що називається... (К-стратегія)

 

6. Ступінь пристосувальних можливостей виду в мінливих умовах навколишнього середовища називається...(адаптивний потенціал виду)

 

7. Гризуни, комахи це представники стратегії адаптації, що називається... (r-стратегія)

 

8. Комплекс екологічних чинників, необхідних для певного виду за відсутності конкуренції називається... (фундаментальна екологічна ніша)

 

9. Використання різними видами за сумісного існування тих самих ресурсів є параметром екологічної ніші, що має назву...(перекривання екологічної ніші)

 

10. Види, які мають високий адаптивний потенціал і можуть виживати в широкому діапазоні змін умов існування називаються...( екологічно пластичними)

 

11. Відносний параметр, який оцінюють шляхом порівняння екологічної ніші одного виду з екологічними нішами інших видів називається...(ширина екологічної ніші)

 

12. Наведіть два приклади видів, що є екологічно непластичними...

docx
Додано
26 грудня 2023
Переглядів
158
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку