М е т а :
Дидактична - вивчити народногосподарське значення, морфологічні ознаки та біологічні особливості культур групи капусти.
Розвивальна – розвивати логічне мислення, і професійні знання.
Виховна – виховання почуття відповідальності та любов до обраної професії.
Капуста (Brassica) - рід рослин з родини капустяних (Brassicaceae).
До роду входять дикорослі види і культурні форми капусти, деякі коренеплоди (ріпа, бруква); олійні та пряні культури (ріпак, гірчиця).
Рід відомий тим, що містить найбільше важливих сільськогосподарських та садових культур, ніж будьякий інший рід.
Також містить бур'яни, включаючи 30 диких видів і гібридів. Переважно це однорічні або дворічні рослини.
Походження
Рід походить у дикому виді із Західної
Європи, Середземномор'я та регіонів Азії з помірним кліматом, які вирощують по всьому світі.
Деякі дикі види ростуть у вигляді бур'янів, особливо в Північній Америці, Південній Америці та Австралії. Майже всі частини тих чи інших видів були пристосовані до вживання у їжу, включаючи коріння (бруква, ріпа), стебла (кольрабі), листя (капуста білоголова, капуста червоноголова, брюсельська капуста), квіти (капуста цвітна, брокколі) та насіння (серед інших - гірчиця і ріпак).
Деякі форми, з білими або пурпуровими квітами, вирощують у декоративних цілях.
Види капусти
Brassica assyriaca Mouterde Brassica aucheri Boiss.
Brassica barrelieri (L.) Janka Brassica brachyloma Boiss. & Reut.
Brassica cadmea Heldr. ex O.E.Schulz Brassica carinata A.Braun Brassica cretica Lam.
Brassica deserti Danin & Hedge
Brassica desnottesii Emb. & Maire Brassica dimorpha Coss. & Durieu Brassica elongata Ehrh.
Brassica fruticulosa Cirillo Brassica gallicum O.E. Schulz Brassica gravinae Ten. Brassica hilarionis Post Brassica incana Ten.
Brassica iranica Rech.f., Aellen & Esfand Brassica juncea (L.) Czern. — Гірчиця салатна
Brassica macrocarpa Guss. Brassica montana Pourr.
Brassica nigra (L.) K.Koch — Гірчиця чорна Brassica nivalis Boiss. & Heldr.
Brassica oleracea L. — Капуста городня Brassica oxyrrhina Coss.
Brassica procumbens (Poir.) O.E.Schulz Brassica rapa L. (syn B. campestris) — Ріпа Brassica repanda (Willd.) DC.
Brassica somalensis Hedge & A.G.Mill.
Brassica taurica (Tzvelev) Tzvelev
Brassica tyrrhena Giotta, Piccitto & Arrigoni . Brassica villosa Biv.
Савойська капуста
Червоноголова капуста
1.
1994.с.71-84.
2. Лихацький В.І., Баргарт Ю.Є. Овочівництво:
Практикум. – К.: «Вища школа» 1994. с.134-142.
3. Сучасні технології в овочівництві /За ред..
К.І.Яковенка. – Харків: ІОБ УААН, 2001. с.41-44.
4. Технологія виробництва овочів і плодів /За ред.
О.Ю.Барабаша. – К.: – Вища школа., 2004. с.75-85.
5. https://www.youtube.com/watch?v=2CMM_LQAZWA
6. https://www.youtube.com/watch?v=jLQzWiH51aY
v4 листки салату
v булочки для хот-догу
v1 ст.ложка рослинної олії
v4 сосиски
Начинка з капусти:
100г червоноголової капусти,
100г білоголової капусти,
1 пучок зеленої цибулі,
100г майонезу,
1ст. ложка гірчиці.
Надрізати кожну сосиску в декількох місцях по діагоналі. Жарити на грилі 5-7хв. Дрібно нарізану капусту і зелену цибулю змішати з майонезом і гірчицею. Розрізати булочку вздовж, вкласти на неї листки салату капустяну начинку, а зверху – сосиску.