Біологія як комплексна наука про біосистеми. Екологія як комплексна наука про екосистеми. Міждисциплінарні зв’язки біології та екології. Відмінності живого та неживого. Критерії

Про матеріал
презентація 10 клас профільний рівень за підручником Задорожний "Біологія і екологія" профільний рівень
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біологія як комплексна наука про біосистеми. Екологія як комплексна наука про екосистеми. Міждисциплінарні зв’язки біології та екології. Відмінності живого та неживого. Критерії та форми життя.19.09.202210 клас

Номер слайду 2

1. Біологія як наука. Термін «біологія» запропонував французький учений Жан Батист Ламарк у 1802 році. Біологія (від давньогр. bios – життя, logos – учення) – це наука про життя. Об'єктом вивчення біології є всі живі організми та різноманітні аспекти їхньої життєдіяльності.

Номер слайду 3

Галузі біологіїБотаніка – вивчає рослин. Вірусологія – віруси. Зоологія – тварин. Мікологія – гриби. Бактеріологія – бактеріїЦитологія – наука про клітини

Номер слайду 4

Альгологія — наука про водорості, розділ ботаніки. Біогеографія — наука, що вивчає закономірності географічного поширення тварин і рослин та їхніх угруповувань, а також характер фауни і флори окремих територій. Вікова анатомія — наука, що вивчає зміни в будові тіла в онтогенезі. Дендрологія — розділ ботаніки, що вивчає деревні рослини (дерева, чагарники)Етологія — польова дисципліна зоології, що вивчає поведінку тварин. Морфологія — форма та структура організму.

Номер слайду 5

Бріологія – комахи. Арахнологія – павуків. Ентомологія – комах. Мірмекологія – мурахІхтіологія – риб. Орнітологія – птахів

Номер слайду 6

Існують галузі біології, що вивчають сукупність живих організмів, їхні об'єднання, які утворюються в тих чи інших умовах. Популяційна генетика – вивчає генетичні процеси в популяціях. Біогеоценологія – досліджує біогеоценози (біогеоцено́з — ділянка земної поверхні, що характеризується певними фізико-географічними умовами (характером мікроклімату, рельєфу, геологічної будови, ґрунту та водного режиму), разом з біоценозом (угрупованням рослинних і тваринних організмів).

Номер слайду 7

2. Екологія як наука. Термін «екологія» запропонував німецький учений Е. Геккель у 1866 році. Походить від грецьких слів eikos – дім, помешкання, місце перебування та logos – наука. Екологія - наука, що вивчає організацію та функціонування надорганізмових систем різних рівнів, видів, популяцій, біоценозів і біосфери. Сучасна екологія вивчає також взаємодію людини та біосфери, суспільного виробництва з навколишнім середовищем та інші проблеми.

Номер слайду 8

3. Міждисциплінарні зв’язки біології та екологіїБіологія – це система наук, що вивчає життя в усіх його проявах й на всіх рівнях організації живого, про живу природу, про істот, що заселяють Землю чи вже вимерли, їхні функції, розвиток особин і родів, спадковість, мінливість, взаємини, систематику, поширення на Землі; про зв'язки істот та їхні зв'язки з неживою природою. Екологія – це наука про взаємозв'язки живого між собою та з навколишнім середовищем. Спільна мета біологічних і екологічних досліджень: надати загальну картину функціонування природи та визначити місце і роль людини в природних процесах.

Номер слайду 9

4. Основні критерії живого

Номер слайду 10

5. Форми життя

Номер слайду 11

1)Прокаріотичні та еукаріотичні організми. Доядерні або прокаріоти — організми без ядра (karyon) клітини, (здебільшого також без будь-яких інших мембранних органел, таких як мітохондрії чи ендоплазматичний ретикулум, але є винятки). Більшість прокаріотів — бактерії. Еукаріо́ти —одно- та багатоклітинні організми, морфологічно сформованим ядром та наявністю мембранних субклітинних органел.

Номер слайду 12

Ві́руси (Від лат. virus — отрута) — неклітинний інфекційний агент, який може відтворюватися лише всередині живих клітин. Віруси вражають всі типи організмів, від рослин і тварин до бактерій (віруси бактерій зазвичай називають бактеріофагами). Поки вірус перебуває в позаклітинному середовищі або в процесі зараження клітини, він існує у вигляді незалежної частинки. Вірусні частинки (віріони) складаються з двох чи трьох компонентів: генетичного матеріалу у вигляді ДНК або РНК (деякі, наприклад мімівіруси, мають обидва типи молекул); білкової оболонки (капсиду), що захищає ці молекули, і, в деяких випадках, — додаткових ліпідних оболонок.

Номер слайду 13

Віро́їд (від «віруси» та грец. εἶδος — форма, вид) — інфекційні агенти, які являють собою низькомолекулярну, висококомплементарну одноланцюгову молекулу РНК, замкнену в кільце, та на відміну від вірусів не мають білкової оболонки. Більшість віроїдів містить від 250 до 375 нуклеотидів — набагато менше, ніж віруси. Спричинюють хвороби рослин. Послідовності нуклеотидів віроїдів не кодують власних білків. Віроїди можуть завдавати значних збитків рослинництву. Так за останні 50 років на Філіппінах загинули мільйони кокосових пальм від хвороби каданг-каданг, яку викликає віроїд.

Номер слайду 14

Пріони (від англ. proteinaceous infectious particles — білкові заразні частинки) — особливий клас інфекційних агентів, чисто білкових (тобто таких, що не містять нуклеїнових кислот), що спричиняють тяжкі захворювання центральної нервової системи у людей і ряду вищих тварин — пріонові хвороби, що, в свою чергу, входять до групи повільних інфекцій.

Номер слайду 15

Практична робота №1 Тема. Довести наявність/відсутність критеріїв життя для їжака{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Властивість живого. Характеристика властивостіРіст. Живлення. Дихання. Адаптація

Номер слайду 16

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Властивість живого. Характеристика властивостіРістсукупність кількісних змін, завдяки яким збільшуються розміри, об'єм, маса організмів. Живленняпроцес надходження в організм поживних речовин, необхідних для його нормальної життєдіяльності. Диханняпроцес надходження в організм кисню і виділення з нього вуглекислого газу. Адаптаціяпристосування організмів до певних умов існування.

Номер слайду 17

Домашнє завдання-Заповнити таблицю-Прочитати параграф 1

pptx
Додано
30 листопада 2022
Переглядів
1899
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку