Презентація "Особливості репродукції людини у зв’язку з її біосоціальною сутністю".

Про матеріал
Презентація містить наочні матеріли для організації та проведення уроку за темою "Особливості репродукції людини у зв’язку з її біосоціальною сутністю". за підручником Біологія і екологія Соболь В.І.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Побажання

Номер слайду 2

аразббзьтіітеддезйоомкнгиидуа. Бмил«Будинок з дітьми – базар, без дітей – могила. ». Доведи!Ключ: читати за рухом годинника через 1 букву, починаючи з виділеної. Шифрограма-колограма

Номер слайду 3

Знайомтеся!Яйцеклітину під мікроскопом першим побачив Карл Бер (1792—1876). Сталося це в далекому 1827 р. За наукові заслуги був нагороджений золотою медаллю, на якій викарбувано латинський вислів: Оrsus ab оvo hominem homini ostendit («Почавши з яйця, він показав людині людину»). Пригадайте! Що таке розмноження? Хто такий Homo sapiens?

Номер слайду 4

Особливості репродукції людини у зв’язку з її біосоціальною сутністю. Репродуктивне здоров’я. Сучасні можливості та перспективи репродуктивної медицини.

Номер слайду 5

Репродуктивна медицина — це стан повного фізичного, психічного й соціального благополуччя, а не просто відсутність захворювань, що стосуються репродуктивної системи, її функцій і процесів.— це галузь медицини, яка займається відновленням репродуктивного здоров’я та вирішенням проблем народження дітей і планування сім'ї.

Номер слайду 6

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Прояв. Біологічне. Соціальне. Статеве розмноження. Біологічна потреба. Соціальна потреба. Стать. Чоловіча, жіноча. Гендерна. Статева поведінка. Статева зрілість. Соціальна зрілість. Запліднення. Зачаття. Ознака готовності створення сім’ї Вагітність. Виношування плоду. Декретна відпустка. Пологи. Тривають до 20 годин. РЕПРОДУКЦІЯ ЛЮДИНИ — біологічна здатність людини відтворювати собі подібних, що відбувається із визначальним впливом соціальних умов. Звіт групи 1

Номер слайду 7

Репродуктивне здоров’я — це стан повного фізичного, психічного й соціального благополуччя, а не просто відсутність захворювань, що стосуються репродуктивної системи, її функцій і процесів. Звіт групи 2

Номер слайду 8

Екстракорпоральне запліднення вперше в історії людства було проведено в 1978 р. Засновником екстракорпорального запліднення вважається Р. Едвардс, який був нагороджений у 2010 р. Нобелівською премією з фізіології і медицини

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Методика екстракорпорального запліднення(ЕКЗ, «штучне запліднення», «запліднення в пробірці»). Це методика, згідно з якою яйцеклітини жінки запліднюються поза її організмом і через кілька діб вводяться в порожнину матки з метою розвитку вагітності.

Номер слайду 12

На початку 2017 р. репродуктологи клініки «Надія» виступили із заявою про народження в Україні першої у світі дитини після застосування методики пронуклеарного перенесення («дитини від трьох батьків»). Суть методики пронуклеарного перенесення полягає в тому, що пацієнтці вводять донорську яйцеклітину, з якої видалено власне ядро та введені гаплоїдні ядра чоловіка й жінки, які стануть генетичними батьками дитини. В результаті цієї маніпуляції було отримано «реконструйовану» яйцеклітину, що мала генетичний набір ядерної ДНК від матері і батька і цитоплазматичної ДНК від донора, тобто дитина має «трьох батьків».

Номер слайду 13

Репродуктивна медицина в УкраїніІнститут репродуктивної медицини в Києві – це вже міжнародний медичний центр з лікування як жіночого, так і чоловічого безпліддя. Центр має власні відділення ембріології, репродуктології, власний кріобанк.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Самостійна робота. Тест 1. Оберіть декілька відповідей. Донорство яйцеклітини та сперминеобхідно в тих випадках, коли: А) батьки мають бажання, щоб у дитини були певні морфологічніознаки, відсутні у них;Б) при абсолютній безплідності одного з батьків;В) при неможливості продукуванні власних яйцеклітин у жінки абосперматозоїдів у чоловіка;Г) при небажанні одного з батьків мати дитину. 2. Оберіть декілька відповідей. Для профілактики захворювань, щопередаються статевим шляхом потрібно: А) уникати випадкових статевих контактів;Б) використовувати презервативи;В) використовувати гормональні засоби контрацепції;Г) дотримуватись гігієни статевих органів.

Номер слайду 16

3. Оберіть з переліку варіантів той, де перераховані лише хвороби, щостановлять загрозу для репродуктивного здоров'я, та передаютьсяпід час статевого контакту: А) віруси (ВІЛ, герпесвірус), бактерії (гонокок, бліда спірохета,хламідії), гриби (кандиди), найпростіші (трихомонади);Б) віруси (ВІЛ, вірус грипу), бактерії (гонокок, бліда спірохета,холерний вібріон, паличка Коха), гриби (кандиди), найпростіші(трихомонади);В) віруси (ВІЛ, коронавірус), бактерії (гонокок, бліда спірохета,хламідії), гриби (кандиди, пеніцил), найпростіші (трихомонади,амеби).4. Який з розділів біології є основою для холодової консервації клітинта методики заморожування ембріонів?А) радіобіологія;Б) етологія;Б) кріобіологія;Г) бріологія.

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Ознайомитися з матеріалом § 63;Усно відповісти на запитання № 7 (стор.246).

Номер слайду 18

pptx
Додано
9 грудня 2022
Переглядів
586
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку