Контрольна робота з теми «Обмін речовин і перетворення енергії»
Варіант 1 1. До полімерів належить: а) целюлоза, б) глюкоза, в) холестерол, г) віск. 2.На який вітамін багаті яйця, риб`ячий жир, печінка, ікра? а) D, б)А, в) В1, г) С. 3.За нестачі йоду в їжі у людини виникає : а) базедова хвороба, б) цинга, в) флюо-роз, г) ендемічний зоб. 4.У повноцінному раціоні оптимальним вважають співвідношення білків, жирів і вуглеводів як: а) 1:4:1, б) 4:1:1, в) 1:4:4, г) 1:1:4. 5.Спільна ознака між ферментами та каталізаторами неорганічної природи: а) змі-щують хімічну рівновагу, б) містяться у складі кінцевих продуктів, в) використо-вуються під час реакцій, г) не використовуються під час реакцій та не входять до складу кінцевих продуктів. 6. Під час реакцій пластичного обміну утворюються: а) СО2, б) СО2 та О2, в) АТФ і білки, г) вуглеводи та білки. 7. Назвіть зображені структури клітини та функції , які вони виконують, використовуючи слова: вакуоля, синтез ліпідів та вуглеводів, мітохондрія, синтез АТФ, рибосома, зберігає клітинний сік, синтез білків, ЕПС.
8. Установіть відповідність між назвою ендокринної залози та дією її гормонів 9.Укажіть правильні ознаки щодо вітамінів, вибравши по одному варіанту відповідей із кожного стовпчика:
10.Поясніть важливість раціонального харчування для збереження здоров`я 11.Порівняйте фотосинтез і внутрішньоклітинне дихання за ознаками: а) органели клітини, б) вихідні речовини, в) кінцеві речовини, г) енергія, д) значення. 12.Розв`яжіть задачу: Визначте продукти, які утворюються внаслідок транскрипції і наступної трансляції ділянки ДНК: ЦАТ-ААЦ-ТАГ-ГГЦ-ЦГГ…
|
Варіант 2 1.До біополімерів належить: а) гліцерол, б) віск, в) глікоген, д) прогестерон. 2. На який вітамін багаті смородина, шипшина, червоний перець: а)D, б)А, в)В1, г)С. 3. У разі нестачі якого хімічного елемента виникає анемія? а) Са, б) К, в) Fе, г)Мg. 4. Важливим принципом раціонального харчування є: а) дотримання дієти, б)дотри-мання енергетичного балансу організму, в) максимальне вживання жирів як най-ефективнішого джерела енергії, г) споживання страв, що подобаються. 5. Яка органічна речовина утворюється в результаті гліколізу? а) вуглекислий газ, б) глюкоза, в) молочна кислота, г) щавлевооцтова кислота. 6. Спільна ознака між ферментами та каталізаторами неорганічної природи: а) вико- ристовуються під час реакції, б) не зміщують хімічної рівноваги, а лише прискорю-ють її настання, в) містяться у складі кінцевих пролодуктів, г) зміщують хімічну рівновагу в бік утворення продукту. 7. Назвіть зображені структури клітини та функції , які вони виконують, використо-вуючи слова: хлоропласт, накопичення речовин та синтез складних речовин, лізосо-ми, транскрипція, внутрішньоклітинне травлення ,фотосинтез, ядро, апарат Гольджі
8. Установіть відповідність між назвою залози та хворобою, викликаною гіпо- або гіперфункцією гормонів цієї залози:
А. Гіпофіз; 1) бронзова ( Аддисонова) хвороба; 9.Укажіть правильні ознаки щодо ферментів, вибравши по одному варіанту відповідей із кожного стовпчика:
10.Обгрунтуйте проблеми якості питної води вашої місцевості для здоров`я людини 11.Порівняйте фотосинтез та хемосинтез за планом: а) організми, в яких відбува-ється, б) складова клітини, в якій відбувається, в)джерело енергії, г) участь хлоро-філу, д) значення. 12.Розв`яжіть задачу: Визначте продукти, які утворюються внаслідок транс-крипції і наступної трансляції ділянки ДНК: ГЦТ-ТАГ-АГЦ-ЦАЦ-ГГА…
|