Біорізноманіття грибів

Про матеріал
Перевірка д.з. 1. Сформулюйте означення тваринного організму. 2. Які тканини тваринного організму вам відомі? 3. Схарактеризуйте системи органів тварин на прикладі хребетної тварини. 4. Які основні еволюційні зміни тваринного світу? 5. Яка роль тварин у природі та значення в житті людини? Біорізноманіття грибів Цікаво знати Досить багато видів грибів є хижаками. Вони мають спеціальні пристосування (нарости) для ловлі комах. Є види, які розпорошуючи свої спори і потрапляючи в жертву, проростають в ній. Найдорожчий сорт грибів – трюфель, 2500 $ за 1 кг грибів. Грибів плазмодій, він вміє пересуватися зі швидкістю близько метра за кілька днів. Найперший у світі антибіотик (пеніцилін), був виведений з гриба. До якої групи належать гриби? група еукаріотичних організмів, що відрізняється і від тварин, і від рослин, але в її представників є риси подібності з представниками обох груп організмів, – гриби Особливості будови та життєдіяльності грибів гетеротрофні організми, поміж яких є сапротрофи та паразити. Особливості будови та життєдіяльності грибів Деякі гриби утворюють мікоризу з коренями рослин, тобто є симбіонтами У цитоплазмі немає клітинного центру. У складі клітинних стінок часто є хітин. Резервною речовиною, як і у тварин, є глікоген, в процесі метаболізму утворюється сечовина Для грибів характерний необмежений ріст, що є спільною ознакою з рослинами. Справжніх тканин у грибів немає. У них може бути як статеве, так і нестатеве розмноження. Деякі гриби втратили можливість роз- множуватися спорами й перейшли до вегетативного розмноження.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перевірка д.з.1. Сформулюйте означення тваринного організму.2. Які тканини тваринного організму вам відомі?3. Схарактеризуйте системи органів тварин на прикладі хребетної тварини.4. Які основні еволюційні зміни тваринного світу?5. Яка роль тварин у природі та значення в житті людини?

Номер слайду 2

Біорізноманіття грибів. Урок за підручником О. А. Андерсон

Номер слайду 3

Цікаво знати. Досить багато видів грибів є хижаками. Вони мають спеціальні пристосування (нарости) для ловлі комах. Є види, які розпорошуючи свої спори і потрапляючи в жертву, проростають в ній. Найдорожчий сорт грибів – трюфель, 2500 $ за 1 кг грибів. Грибів плазмодій, він вміє пересуватися зі швидкістю близько метра за кілька днів. Найперший у світі антибіотик (пеніцилін), був виведений з гриба.

Номер слайду 4

До якої групи належать гриби?група еукаріотичних організмів, що відрізняється і від тварин, і відрослин, але в її представників є риси подібності з представниками обох груп організмів, – гриби

Номер слайду 5

Особливості будови та життєдіяльності грибівгетеротрофні організми, поміж яких є сапротрофи та паразити.

Номер слайду 6

Особливості будови та життєдіяльності грибів. Деякі гриби утворюють мікоризу з коренями рослин, тобто є симбіонтами.

Номер слайду 7

Особливості будови та життєдіяльності грибів. У цитоплазмі немає клітинного центру. У складі клітинних стінок часто є хітин. Резервною речовиною, як і у тварин, є глікоген, в процесі метаболізму утворюється сечовина

Номер слайду 8

Особливості будови та життєдіяльності грибів. Для грибів характерний необмежений ріст, що є спільною ознакою з рослинами. Справжніх тканин у грибів немає.

Номер слайду 9

Особливості будови та життєдіяльності грибів. У них може бути як статеве, так і нестатеве розмноження. Деякі гриби втратили можливість роз-множуватися спорами й перейшли до вегетативного розмноження.

Номер слайду 10

Учені відносять до цієї групи грибоподібні організми, наприклад слизовики та власне гриби .

Номер слайду 11

Особливості будови та життєдіяльності грибів

Номер слайду 12

Еволюція грибів. С. р. ст. 55гриби можуть бути найдавнішими еукаріотами. Викопні рештки цих організмів пролежали в породах понад мільйон років.

Номер слайду 13

Еволюція грибівприпускають, що в них були спільні предки з групи джгутикових водоростей. припускають, що в різних груп грибів можуть бути різні предки.

Номер слайду 14

Еволюція грибів. Багатоклітинні еукаріоти, у тому числі й гриби, виникли у водному середовищі й пристосувалися до життя в ньому. Вони були здатні до статевого розмноження.

Номер слайду 15

Еволюція грибів. Надалі гриби, як рослини та тварини, почали опановувати суходіл. Імовірно, саме в цей період сформувалися перші мікоризи (симбіоз грибів і коренів рослин), оскільки грибам були необхідні речовини, які вони самостійно синтезувати не могли.

Номер слайду 16

Еволюція грибів. Утворилися лишайники (симбіоз грибів і водоростей). Це дало змогу симбіонтам мешкати в таких місцях, де порізно вони ніколи б не оселилися (на бідних ґрунтах, скелях тощо).

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Роль грибів в екосистемах та значення в житті людини. С. р. ст. 56 виписати в зошит

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Гриби-паразити

Номер слайду 21

Гриби-паразити

Номер слайду 22

Гриби. Гриби

Номер слайду 23

Д. з. Чит. П.14 , підготуватися до контрольної роботи з теми «Біорізноманіття» повт. П.1 – 13 В. р. Порівняйте слизовики та гриби, використовуючи додаткову літературу та інтернет-ресурси. Створіть просвітницькі проекти:1. «Обережно: отруйні гриби!».2. «Мікози: у чому їхня небезпека?».3. «Відкриття антибіотиків – крок у подолання інфекційних захворювань»

pptx
Додано
15 листопада 2021
Переглядів
2137
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку