"Боротьба зі шкідливими звичками - боротьба за здоров'я"

Про матеріал
Ми будемо говорити про здоров’я: як ми до нього ставимося? Яку роль воно відіграє в нашому житті? Чи є перешкоди для його збереження і як їх можна подолати? Також в розробці запропоновані міні-змагання щоб дізнатись, чи правильні висновки ви зробили, щоб бути здоровими
Перегляд файлу

Лена: Добрий день! Дякуємо, що завітали до нас на виховну годину з теми: «Боротьба зі шкідливими звичками – боротьба за здоров’я»

Лара: Доброго всім здоров’я! Сьогодні ми будемо говорити про здоров’я: як ми до нього ставимося? Яку роль воно відіграє в нашому житті? Чи є перешкоди для його збереження і як їх можно подолати? Адже з давніх-давен український народ найбільшою цінністю у житті вважав здоров’я. навіть вітаючись і прощаючись, люди бажали один одному здоров’я: «Здраствуйте!», «Здоровенькі були!», «Дай Боже здоров’я»

Лена: Коли ми промовляємо свої вітання один одному, то тим самим бажали здоров’я, тобто чогось дуже важливого у нашому житті. Що таке здоров’я? Здоровий спосіб життя? Які думки, асоціації виникають у вас із цим словом?

На дошці (ватмані) маркером записуємо синоніми

  1. не курити
  2. не вживати алкоголь
  3. займатися спортом
  4. духовний розвиток (відвідування театру, бібліотеки, виставок)
  5. психологічний розвиток (душевна рівновага, дружні стосунки з батьками, товаришами, вчителями)
  6. знайти заняття по інтересам (хоббі)
  7. постійно усміхатися
  8. доброзичливе ставлення до оточуючих
  9. знайти своє місце в житті (закінчити ВУЗ, мати сім’ю, достаток))

Лена: Здоров’я – це стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб або фізичних вад.

Лара: Сьогодні особливо гостро стоїть проблема виховання здорової молоді. Ми добре знаємо, що здоров’я – найбільша людська цінність, яку, на жаль, багато людей починають цінувати та берегти, вже втративши значну частину цього скарбу, відпущеного нам природою. Без здоров’я немає щастя. Іноді люди навмисно все роблять для того, щоб загубити своє здоров’я. Вони набувають поганих звичок, які негативно впливають на них і яких потім не можуть позбутися, але спочатку вони про це не думають і хизуються перед друзями. Та тільки чим? Не дуже приємно і навіть шкода дивитися на таких людей, знаючи, що через деякий час вони почнуть хворіти і втрачатимуть своє здоров’я.

Лена: - Які ви знаєте погані звички, що їх люди самі набувають? (куріння, алкоголь, наркоманія)

- А що таке звичка? (Звичка – це форма поведінки людей, що виникає під час навчання і багаторазового повторення у різних життєвих ситуаціях).

Відповіді дітей

Лена: Шкідливі звички навпаки, дезорганізовують людину, послаблюють її волю, знижують працездатність, порушують здоров’я і скорочують тривалість життя. Ці звички завдають безліч страждань людині. Люди котрі курять, перш за все не впевнені в собі, не вміють протистояти тиску оточуючих. Підлітки починають курити саме для того, щоб відчувати себе дорослими, самостійними людьми.

Лена: Пропонуємо вам прослухати повідомлення, які підготували учні

Повідомлення про алкоголь (гр. № ___)

Повідомлення про куріння (гр. № ___)

Лара: А зараз пропонуємо вам подивитися невеликий фільм, який наочно демонструє, що в курця залишається в легенях після того, як він викурює цигарку. Допомогла підготувати цей фільм Плигун Т.К.

Фільм

Лена: А зараз послухаємо казки про куріння та алкоголь.

 

Казка про Куріння

Є така казка. У далекому минулому, коли тютюн тільки завезли у Вірменію, біля підніжжя Арарату жив добрий і дуже мудрий старий. Він відразу не злюбив це зілля і намагався переконати людей не вживати його.

Одного разу він побачив, як купці розкладали свій отруйний товар. Вони кричали:

  • Божественне листя! Божественне листя! У ньому засіб від усіх хвороб!

Навколо них зібралося багато народу. Підійшов і старий:

- Це «божественне листя» приносить людям користь: у будинок курця не зайде лиходій, його не вкусить собака, він ніколи не постаріє.

Купці з подивом подивились на старого:

- Ти правий, мудрий діду, - сказали вони

- Але звідкіля ти знаєш про такі чудові властивості «божественного листя»?

Старий усміхнувся і пояснив:

- Лиходій не зайде в будинок курці, оскільки у того, хто віддає багато грошей за тютюн і стає бідним, нічого красти. Крім того, від куріння він буде кашляти всю ніч, а злодій не заходить у будинок людини, що не спить. Через кілька років куріння людина ослабне, в неї почнуть боліти ноги, вона ходитиме з паличкою. А який же собака вкусить людину із ціпком у руці? І нарешті, курець ніколи не постаріє, тому що помре замолоду.

Відійшли люди від купців.

Якби всі прислухалися в наш час до порад мудрого старого!

 

Казка про Алкоголь

Вино було винайдене людством раніше, ніж спирт. Розкопки археологів свідчать про те, що його виробляли ще в Давньому Єгипті, Давній Греції.

У давній Спарті один із засобів виховання молодих спартанців був такий: юнаків саджали за стіл разом із молодими рабами й починали останніх споювати, щоб спартанці отримали наочний урок, який вигляд і поведінку має п’яна людина.

На Русі вживали переважно брагу, медовуху. Міцність цих напоїв не перевищувала 10-130. Спиртне пили зазвичай на свята, на честь перемоги над ворогом чи на поминках.

Перші згадки про боротьбу із пияцтвом припадають на часи царювання Петра І, який заснував спеціальну медаль «За пияцтво». Вона мала форму восьмикутної зірки завбільшки з тацю, була відлита з чавуну і важила 5 кг. За допомогою ланцюга медаль прикріплювали до роз’ємного обруча, який одягали на шию п’яниці незалежно від звання і соціального стану. «Удостоєний» цієї «нагороди» мав протягом тижня носити медаль на шиї.

В Україні народ здавна зневажав п’яниць, розповідав про них смішні історії. По базарах водили ведмедя, який показував, «як п’яний чоловік іде додому».

Вершиною національного фізичного виховання, самовдосконалення тіла й духу стала епоха Запорозької Січі. Тут загартування у повсякденному житті і військових справах відбувалося в постійних іграх, забавах, танцях, змаганнях, справах.

 

Лара: - Чи зробили ви для себе правильний вибір? Чи правильний обрали шлях?

Лена: Зараз ми це перевіримо – проведемо міні-змагання між групами. Запрошуємо по 6 чол. з кожної групи.

Лара: Для підбиття підсумків у нас сьогодні присутнє журі:

1. ________________________________________________________________

2. ________________________________________________________________

3. ________________________________________________________________

Лена: І конкурс «Правильна відповідь».

Вам пропонується відповісти на запитання. Якщо група дає неправильну відповідь – відповідає друга група. За кожну правильну відповідь -1 бал.


Запитання:

1. Хто і звідки  завіз тютюн у Європу?

(Христофор Колумб з Америки 1492 р.)

2. Який російський цар був запеклим курцем і дозволив торгівлю тютюном і куріння?                                                                                                    (Петро І)

3. Основна сировина сигарет?                                                                  (тютюн)

4. Які хвороби викликає куріння?                                                      (рак легенів)

5. Що шкодить  здоров’ю?                        (куріння, алкоголь… шкідливі звички)

6. Яким повинен бути вміст алкоголю в крові, що може призвести до смерті?

                                             (0,6-0,7%)

7. Який стан наз. алкогольною тупістю                          (алкоголю в крові 0,3%)

8. Через який проміжок часу алкоголь потрапляє в кров?                 (2 хвилини)

9. Яка система страждає найбільше при вживанні алкоголю?

(нервова система)

10. Смертельна доза нікотину для людини складає … (1 міліграм на 1 кг тіла)

11. Якщо людина викурює в день 10-19 сигарет, то вона скорочує життя       на …                                                                                                          (5,5 років)

12. Скільки складових містить сигаретний дим?    (приблизно 3000 елементів)

 

Лара: Результати конкурсу оголосить журі.

Слово журі

Лара: ІІ конкурс. «10 кроків». Щоб побачити, що є здоровим способом життя, в яких діях і поведінці воно виявляється, проведемо такий конкурс-тренінг.

Кожній групі пропонується зобразити на папері свої кроки (дії та приклади поведінки) (наприклад сліди, сходинки, ноти…) у напрямку свого вибору способу життя. На виконання завдання – 5 хвилин. Потім кожна група презентує свої «10 кроків» до здорового способу життя.

Лена: А в цей час, поки групи готуються, я пропоную послухати уважно легенду і в кінці дати відповіді на запитання.

Лара:                  

Легенда «Все в твоїх руках»

Колись у давньому Китаї жив дуже розумний, але пихатий мандарин. Весь день він приміряв одяг та теревенив зі слугами про свій розум, згадував давню зустріч з імператором. Так минали дні, роки… Аж ось пішла по всій країні чутка, що неподалік кордону з’явився мудрець, розумніший від усіх на світі. Дійшло це і до нашого мандарина. Дуже розлютився він: «Хто може називати якогось там ченця найрозумнішою людиною у світі?» Але вигляду нікому не подав, а запросив мудреця до себе у палац. Сам надумав обдурити ченця: «Я візьму в руки метелика, сховаю його за спиною і запитаю, що в мене в руках: живе чи мертве. І якщо чернець скаже, що живе – я роздушу метелика, а якщо мертве – я випущу його…» І ось день зустрічі. У пишній залі зібралося багато людей, усім хотілося подивитися на двобій найрозумніших людей світу. Мандарин сидів на високому троні, тримав за спиною метелика і нетерпляче чекав ченця. Аж ось двері відчинилися і до зали увійшов невисокий худорлявий чоловік. Він прямував до мандарина і сказав, що готовий відповісти на будь-яке його запитання. І тоді, криво посміхаючись, мандарин промовив: «Скажи-но мені, що я тримаю у руках: живе чи мертве?» Мудрець трохи подумав, усміхнувся і відповів: «Усе в твоїх руках!». Збентежений мандарин випустив метелика, і той полетів, радісно тріпочучи своїми яскравими крильцями.

Чи так само у вашому житті все залежить від вас?

Сьогодні медики стверджують:

∙ здоров’я людини на 10% залежить від спадковості,

∙ на 5 % - від роботи медиків,

∙ інші 85 % - у руках самої людини

І тільки від вас залежить, чи буде ваше життя багатогранним, цікавим, щасливим, а значить здоровим. Тільки вам в житті потрібно буде зробити цей вибір.


Лена: А зараз надаємо слово першій групі

Лара: Дякуємо. До слова запрошуємо другу групу

Лена: ІІІ конкурс «За» і «проти».

Щоб усвідомити позитивні і негативні сторони шкідливих звичок, підготуватися до відповідального вибору способу життя ми проведемо такий тренінг.

Коли ми збираємося щось почати, ми спершу зважуємо всі «за» і «проти», так? Зараз кожна група по черзі називатиме аргумент «за» і «проти» куріння і вживання алкоголю. Переможе той, у кого більше аргументів.

9 група – аргумент «за» куріння

18 група – аргумент «проти» куріння

18 група – аргумент «за» вживання спиртного

9 група – аргумент «проти» вживання спиртного

Лара: - Які аргументи були для вас вагомішими «за» чи «проти»?

- Що ви обрали для себе?

- Що допомогло зробити вибір? (інформація, почуте, побачене)

Лара: Попросимо журі оголосити результати останнього конкурсу, а також результати гри.

Слово журі. Нагородження.

 

Лена: Давайте разом зробимо висновок.

- Що ж потрібно, щоб ми були здоровими, щоб наші мрії здійснилися? (вести здоровий спосіб життя, знати, чого хочеш, не лінуватися).

- А що потрібно, щоб це реалізувати? (не тільки говорити, а й діяти)

- То від кого ж або від чого залежить наше здоров’я? (наше здоров’я у наших руках)

Лара: А ще сьогодні учні для нас підготували постанову.

«Сказка о вреде курения и о том, как инопланетяне не смогли дышать загрязненным воздухом Земли»

 

Лена: Наш захід добігає до кінця, тому роблячи висновок, хочу, щоб ви прочитали цитату

На мультимедійний дошці

«Кожна людина має свободу вибору. Кожен сам вирішує,

курити чи не курити, зміцнювати своє здоров’я фізичними вправами чи рости хирлявим слабаком. Проте правильний вибір може зробити тільки той, хто вже здатний відповідати за свою поведінку, за своє здоров’я та за своє майбутнє взагалі.»

 

А що таке здоров’я? Здоров’я – найбільше багатство. Погляньте на це прислів’я:

«Бережи одяг, доки новий, а здоров’я – доки молодий».

Лара: правильно робить той, хто розумно виконує правила поведінки, за якими слід жити в суспільстві бо, поки ти молодий і в тебе здорове тіло, цей дар природи треба берегти. Втратити ж все легко, тільки повернути іноді важко, а то й неможливо. Люди кажуть: «Є каяття, та нема вороття». Пам’ятайте, що рости здоровими і сильними вам допоможуть уроки фізкультури, заняття у спортивних секціях, ігри на свіжому повітрі, а найбільше – здоровий спосіб життя.

Лена: Давайте всі піднімемось, візьмемось за руки і побажаємо здоров’я один одному.

Лара: Дякуємо за увагу учасникам, присутнім, журі. До зустрічі!

 

 

 



 

 

Виховна година

«Боротьба зі шкідливими звичками боротьба –

боротьба за здоров’я»

 

Назва конкурсів

Оцінювання

Група № 9

Група № 18

«Правильна відповідь»

За кожну правильну відповідь – 1 бал

 

 

Тренінг «10 кроків»

10 балів

 

 

«За « і «проти»

10 балів

 

 

Підсумки

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додав(-ла)
Шмакова Олена
Додано
4 квітня 2019
Переглядів
957
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку