Будова токарного верстату СТД-120М

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Будова токарного верстату СТД-120М." Для учнів 7 класу. Настільний верстат СТД-120М призначений для виконання легких токарних робіт по дереву і в центрах, на планшайбі або в патроні, а також для виконання нескладних свердлильних робіт.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Точіння на токарному верстаті по дереву. На токарному верстаті виточують вироби, контур яких може складатися з декількох об'ємних геометричних фігур. Це фігури - куля, конус, циліндр і тор (див. Рис.). Точіння деталей на верстаті виробляють спеціальними різцями - токарськими стамесками. На відміну від звичайних столярних стамесок, вони мають подовжені рукоятки, які дозволяють надійно утримувати інструмент і легше керувати ним. За якістю обробки розрізняють чорнове і чистове точіння, від цього залежить і вибір інструменту. 

Номер слайду 2

Історія токарного верстатаІсторія токарного верстата сходить до 650 рр. до н. е. Верстат був двома співвісно встановлених центру, між якими зажималась заготовка з дерева, кістки або рогу. Раб або підмайстер обертав заготовку. Майстер тримав різець в руках і, притискаючи його в потрібному місці до заготівлі, знімав стружку, надаючи заготівлі необхідну форму. Пізніше для приведення заготовки в рух застосовували лук зі слабо натягнутою тятивою. Тятиву обертали навколо циліндричної частини заготовки так, щоб вона утворила петлю навколо заготовки. При русі лука то в одну, то в іншу сторону, аналогічно руху пили при розпилюванні колоди, заготівля робила кілька обертів навколо своєї осі спочатку в одну, а потім в іншу сторону.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Будова токарного верстату Токарний верстат з обробки деревини і його частини: 1 - підстава; 2 - електродвигун; 3 - станина; 4 - огорожа пасової передачі (кожух); 5 - магнітний пускач; 6 - світильник; 7 - передня бабка; 8 - шпиндель; 9 - підручник; 10 - задня бабка; 11 - захисний екран.

Номер слайду 5

У передній бабці (див.рис.) Встановлено шпиндель - вал, який одержує обертання від електродвигуна за допомогою пасової передачіКінець шпинделя має різьбу, на неї нагвинчують спеціальні пристосування для кріплення лівого кінця заготовки. Залежно від розмірів заготовки використовують різні пристосування: тризуб (див.рис. А), планшайбу (див.рис. Б), патрон (див.рис. В). 

Номер слайду 6

Задня бабка (див.рис.) Служить опорою правого кінця довгих заготовок. Задню бабку підводять до заготівлі по напрямних станини і закріплюють нерухомо болтом і гайкою. Остаточно кінець заготовки підтискають спеціальної деталлю - центром. Його переміщують обертанням маховика і закріплюють затискачем. Опорою для ріжучого інструменту служить підручник (див.рис.). Він може переміщатися як уздовж, так і поперек станини, закріплюється поворотом рукоятки.

Номер слайду 7

Техніка безпеки при роботі з токарним станком СТД-120 МВключати токарний верстат і працювати на ньому можна тільки з дозволу вчителя. Не можна класти інструменти і сторонні предмети на станину верстата. Деталі пасової передачі верстата повинні бути огороджені. При роботі оглядового екран на верстаті повинен бути опущений. Якщо на верстаті немає такого екрану, працювати треба в захисних окулярах. Ріжучий інструмент підводять до заготівлі тільки після того, як шпиндель набере повне число обертів. При увімкненому верстаті забороняється підправляти заготовку і вимірювати її розміри, переміщати вузли верстата. Після вимкнення верстата не можна гальмувати руками заготовку, патрон або планшайбу. Не можна залишати працюючий верстат без нагляду. Після закінчення роботи слід покласти інструменти на встановлені місця, змести стружку щіткою.

Номер слайду 8

Для чорнової обробки застосовують напівкруглу стамеску (див. Ріс.а), для чистового точіння, підрізання торців і відрізування деталі - косу стамеску Після 2 ... 3 хвилин роботи перевіряють надійність закріплення заготовки - підтискають її центром задньої бабки. На чистову обробку слід залишати припуск 3 ... 4 мм (по діаметру). При чорновому обточуванні заготовки (див. Ріс.а) напівкруглу стамеску пересувають по подручніку. За перший прохід знімають стружку товщиною 1 ... 2 мм серединою леза стамески (див. Рис. 6, зліва). Подальше точіння виконують бічними частинами леза при русі різця як вліво, так і вправо (див. Рис. 6, праворуч). В результаті роботи різними ділянками леза стамески поверхню деталі виходить менш хвилястою.технологія точіння деревини

Номер слайду 9

Для отримання потрібних контурів на що виготовляються деталях іноді застосовують і специфічні стамески (див.рис.).Їх іноді роблять спеціально для конкретного виробу або потрібного контуру.приклад вироба і стамесок, які використовуються для його виготовлення

pptx
Додано
26 січня 2021
Переглядів
9156
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку