Букові праліси Карпат - у списку Світової природної спадщини ЮНЕСКО!

Про матеріал

Букові праліси Карпат – перший і наразі єдиний природний об'єкт України, внесений у 2007 році до списку Світової природної спадщини ЮНЕСКО.

Визнані людством унікальними букові праліси Карпат та буферна зона навколо них є неоціненним скарбом, гордістю і джерелом високого престижу українців та України. Адже це справжній музей природи, генетична скарбниця майбутніх лісів! Та екологи б'ють тривогу: якщо масові вирубки дерев у Карпатах (селянами – на дрова, лісгоспами – на продаж) не припинити, у найближчі 10-15 років незаймані ліси істотно порідшають і пишатися нам тоді буде вже нічим!


Перегляд файлу

БУКОВІ  ПРАЛІСИ  КАРПАТ

 

Петряєва Т.С., методист КНМУ «П’ятихатський РМК»

 

Українські Карпати – справжня перлина серед природних прикрас нашої країни. Їх гірські схили вкриті зеленим оксамитом смерекових, букових та мішаних лісів. І це 20% лісового скарбу держави!

Колись широколистяні ліси, сформовані у післяльодовиковий період, займали 40% території Європи, а бук був однією з найважливіших їх складових. Не дивно, що європейська топоніміка сповнена географічних назв, що походять від назви дерева:

  •    Буковина (історичний регіон, що включав окремі території сучасних України та Румунії);
  •    Буковець (декілька десятків населених пунктів на території України, Болгарії, Чехії, Хорватії, Словаччини, Угорщини та Румунії, а також окремі природні об’єкти – гора та гірський масив у Словаччині, два озера в Польщі, Буковецька полонина в українських Карпатах тощо);
  •                   C:\Documents and Settings\Petryaeva\Мои документы\прадавні ліси.JPG
    понад 700 географічних об’єктів у Швейцарії, близько 1500 – у Німеччині, по декілька – в Австрії, Франції, Іспанії, Данії.

 

 Бук – листопадне дерево висотою до 40 м і діаметром до 1,5 м, що живе до 500 років. Колоноподібний стовбур, покритий гладенькою сріблясто-сірою корою, увінчується зеленою кроною, серед густого листя якої ховаються невеликі, трохи більші за зернятка соняшника, горішки. Тож це справжнє олійне дерево. А ще бук дає цінну деревину, з якої виготовляють якісні меблі, добувають дьоготь та ліки. В результаті господарської діяльності європейці знищили букові ліси на більшій частині займаної ними території. На рівнинах їх вирубували під угіддя та забудову, у горах – під випаси худоби. На сьогоднішній день найбільші масиви величних, древніх і незайманих, букових лісів збереглися на малодоступних схилах Карпат на висоті 250-1400 м над рівнем моря.

Букові праліси Карпат перший і наразі єдиний природний об’єкт України, внесений у 2007 році до списку Світової природної спадщини ЮНЕСКО, в якому станом на 2018 рік представлені 209 природних об’єкти.

 

http://cbr.nature.org.ua/whc/map_spad.jpg

Заповідне ядро українсько-словацько-німецького об’єкту «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» (німецька складова додана у 2011 р.) – транснаціональний кластер із 33670,1 га лісу, майже 70% якого (23512,5 га) знаходиться в Україні. Це території Карпатського біосферного заповідника та Ужанського національного природного парку – найстарішого резервату бука європейського, або лісового.

 

C:\Documents and Settings\Petryaeva\Мои документы\tabl_sp.jpg

 

Природним комплексам прадавніх букових лісів притаманна  специфічна флора і фауна. Флора представлена сотнями видів судинних рослин, лишайників, мохоподібних, водоростей, грибів, серед яких багато ендеміків. Тваринний світ є типовим для Східних Карпат: тут мешкають олень карпатський, козуля, кабан дикий, борсук, ласка, куниця лісова, заєць-русак, лисиця, сокіл-сапсан, сова сіра, довгохвоста, бородата, дятли, крутоголівка та ін. Рідко зустрічаються бурозубка альпійська, підковоніс малий, кіт лісовий, рись звичайна, ведмідь бурий, тритони гірський та карпатський, ропуха сіра, жаба гостроморда, балканська, полоз лісовий, гадюка звичайна, саламандра, лелека чорний, беркут. І тут все ще можна побачити декілька десятків рослин і тварин, занесених до Міжнародного та Європейського Червоного списків.

Визнані людством унікальними букові праліси Карпат та буферна зона навколо них є неоціненним скарбом, гордістю і джерелом високого престижу українців та України. Адже це справжній музей природи, генетична скарбниця майбутніх лісів! Чарівні ландшафти, мальовничі гірські долини, відносно м’який клімат, традиційний побут населення, дерев’яна сакральна архітектура зумовлюють потужний рекреаційно-туристичний потенціал Карпат. На любителів мандрів чекають облаштовані науково-пізнавальні туристичні маршрути та екологічні стежини, бази відпочинку, гірсько-лижні бази та підйомники, санаторії та пансіонати… Та екологи б’ють тривогу: якщо масові вирубки дерев у Карпатах (селянами – на дрова, лісгоспами – на продаж) не припинити, у найближчі 10-15 років незаймані ліси істотно порідшають і пишатися нам тоді буде вже нічим!

docx
Пов’язані теми
Географія, Інші матеріали
Додано
14 вересня 2018
Переглядів
2018
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку