Бюлетень "Шкільний булінг"

Про матеріал
Бюлетень "Шкільний булінг" знайомить учнів з поняттям "булінг", його ознаками та стратегією поведінки в разі потрапляння в зону ризику. Даний випуск є першим в серії бюлетенів з даної проблеми.
Перегляд файлу

 Навчально-виховнии  комплекс № __ 02.10.2018 випуск 1 

Булінг.

Як не стати жертвою насилля?

Що таке булінг

Булінг – це відносно новий термін для пересічного громадянина, зміст якого кожен із нас не просто знає, а в більшості випадків стикався з цим явищем у дитинстві. Під терміном "булінг" розуміють агресивну поведінку щодо окремої особи або групи з метою приниження, домінування, фізичного чи психологічного самоствердження.

Булінг може проявлятись у вигляді психологічного тиску (образи, приниження, погрози, ігнорування тощо) та фізичних знущань (удари, поштовхи, принизливий фізичний контакт, побиття та інше). Нерідко фізичний і психологічний

тиск об’єднуються.

Існують певні ознаки,  за якими можна розпізнати булінг

• когось затискають в кутку приміщення; • дітей, вони замовкають, розбігаються, різко змінюють діяльність (можуть обійняти «жертву», начебто все в порядку); •

ізоляції); • весь клас сміється над одним і тим же учнем;

зливі; • по обличчю одного з учнів: блідий, червоний (у плямах , в сльозах, наляканий, ознаки насильства на тілі; •

школярі після уроків не розходяться, когось чекають бі

 

коли дорослий підходить до групки

один з учнів не обирається іншими (в • прізвиська дуже обра-

молодші школярі бояться зайти в туалет; • ля школи. 

Мотивацією до булінгу стають заздрість, помста, відчуття неприязні, прагнення відновити справедливість; боротьба за владу; потреба підпорядкування лідерові, нейтралізації суперника, самоствердження тощо аж до задоволення садистських потреб окремих осіб.

 

 

У цьому випуску

Що таке булінг .......................... 1

Ознаки, за якими можна розпізнати

булінг ........................................ 1

Що робити? Стратегія поведінки

дитини ...................................... 2

Як впоратися з ситуацією само-

стійно ........................................ 2

Зверніть увагу

    Багато учнів соромляться розповідати дорослим, що вони є жертвами булінґу. 

    67% дітей в Україні у віці від 11 до 17 років стикалися з проблемою булінгу

(цькування) протягом останніх трьох місяців. 24% дітей стали жертвами булінгу і 48% з них нікому не розповідали про ці випадки. 

    44% із тих, хто спостерігав, як знущаються над їхніми однолітками, не реагували на такі факти через острах піддатися аналогічному знущанню. 

 

 

Верховній раді України пропонують прийняти законопроект №8584, який визначає поняття булінгу та передбачає адміністративну відповідальність за нього.  

Якщо насильство було вчинене проти учня школи, то кривдникові доведеться заплатити штраф - від 340 до 850 грн.

Якщо правопорушення скоїть дитина (до 16 років), штраф у розмірі 340 - 850 грн мають виплатити його батьки.

За повторне цькування або за особливо жорстокий булінг штраф складе від 1700 до 3400 грн. Якщо ж факт насильства був прихований вчителями школи або директором, на них чекає штраф - від 850 до 1700 грн.

Що робити? Стратегія поведінки дитини

Дітям не варто намагатися вирішити ситуацію самотужки, адже з булером не завжди можна порозумітися. Краще звернутися до батьків, вчителів або старших, яким дитина довіряє.

Як впоратися з ситуацією самостіи но

Ігноруйте кривдника. Якщо є можливість, намагайтесь уникнути сварки, зробіть вигляд, що вам байдуже і йдіть геть. Така поведінка не говорить про боягузтво, адже навпаки, іноді зробити це набагато складніше, ніж дати волю емоціям.


Якщо ситуація не дозволяє вам піти, зберігаючи самовладання, використайте гумор. Цим ви можете спантеличити кривдника/кривдників, відволікти його/їх від наміру дошкулити вам.

Стримуйте гнів і злість. Адже це - саме те, чого домагається кривдник. Говоріть спокійно і впевнено, покажіть силу духу.

Не вступайте в бійку. Кривдник тільки і чекає приводу, щоб застосувати силу. Чим агресивніше ви реагуєте, тим більше шансів опинитися в загрозливій для вашої безпеки і здоров'я ситуації.

Не соромтеся обговорювати такі загрозливі ситуації з людьми, яким ви довіряєте. Це допоможе вибудувати правильну лінію поведінки і припинити насилля.

Однак варто пам’ятати, що не можна закривати очі навіть на найменший прояв цькування, адже розібратися з ситуацією можна лише спільними зусиллями і тільки, якщо вчасно звернути на неї увагу.

pdf
Додано
25 липня 2019
Переглядів
1154
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку