Часу ми не гаємо, права дитини вивчаємо!

Про матеріал
Виховна година «Часу ми не гаємо, права дитини вивчаємо!» Ознайомити учнів з їхніми основними правами, навчати дітей вмінню захищати себе при порушенні прав дитини, виховувати дисциплінованість, збагачувати словниковий запас, виховувати позитивне ставлення до товаришів, спонукати до взаємодопомоги.
Перегляд файлу

Виховна година «Часу ми не гаємо, права дитини вивчаємо!»

Ознайомити учнів з їхніми основними правами,  навчати дітей вмінню захищати себе при порушенні прав дитини, виховувати дисциплінованість, збагачувати словниковий запас, виховувати позитивне ставлення до товаришів, спонукати до взаємодопомоги.

Хід заняття:

  1. Перегляд мультфільму «Права дитини з Рубі і Джеком»
  2. Розповідь вчителя

У  1946 році було створено ЮНІСЕФ - міжнародну організацію , яка діє під егідою ООН. Головна мета ЮНІСЕФ полягає в допомозі дітям, що проживають  у всіх країнах світу.

Основними міжнародними документами ЮНІСЕФ щодо прав дітей є:

«Декларація прав дитини» (1959 р.), Конвенція ООН «Про права дитини» (1989 р.), Всесвітня декларація про забезпечення виживання, захисту і розвитку дітей (1990 р.).

Базовим документом, спрямованим на захист дітей, є Конвенція «Про права дитини».

В 1989 р. всі прогресивні країни світу, в тому числі й наша, підписали Конвенцію прав дитини.

Дитиною вважається людина віком до 18 років. Якщо тобі не виповнилося 18 років, ти вважаєшся дитиною. Ти ще ростеш, ходиш до школи, формуєшся фізично й духовно.

Кожна дитина має право на життя. Життя кожної дитини є найціннішим не тільки для батьків. Кожна країна має забезпечувати виживання та здоровий розвиток дітей – своїх маленьких громадян.

Всі діти мають право на медичну допомогу. Діти мають право на медичну допомогу за найвищими стандартами, які реально може забезпечити держава. Жодна дитина не може бути позбавлена доступу до ефективної охорони здоров`я.

Всі діти мають право на освіту. Дитина має право на освіту, і обов'язок держави – забезпечити доступну для кожної дитини безкоштовну обов'язкову початкову   освіту та заохотити її до отримання середньої освіти.

Всі діти мають право на інформацію. Держава забезпечує доступ дітей до всебічної інформації. Заохочується розповсюдження засобами масової інформації матеріалів, що стосуються соціальних, культурних питань розвитку дитини.

Всі діти мають право на відпочинок. Діти мають право на відпочинок, дозвілля та участь у культурному та творчому житті.

Всі діти мають право на любов та піклування. Дитина має право на піклування батьків, родичів, громади та держави. Інтереси дітей є першочерговими.

Всі діти мають право на повноцінне харчування. Кожна дитина має право на рівень життя, необхідний для її фізичного, розумового, духовного розвитку, батьки несуть відповідальність за забезпечення необхідного рівня життя дитини. Держава ж створює відповідні умови для реалізації цієї  відповідальності.

Особлива турбота дітям з інвалідністю. Дитина з інвалідністю має право на особливе піклування та умови життя, які забезпечують її гідність та участь у житті суспільства.

Діти не повинні залучатися до примусової праці. Дитина має право на захист у тих випадках, коли їй доручається робота, яка може нести загрозу її здоров'ю. Держава встановлює мінімальний вік для прийому на роботу і визначає вимоги до умов праці неповнолітніх.

Діти не повинні ставати жертвами насильства. Держава захищає дітей від брутального поводження з боку батьків або інших осіб, жодна дитина не може бути піддана катуванню, знущанню, незаконному арешту або позбавленню волі.

Всі діти є рівними у своїх правах. Всі діти не залежно від походження, кольору шкіри, національності, мови, є рівними у своїх правах.

Такі самі права, як і ти, має кожна людина. Реалізуючи свої права, треба намагатися поважати права інших, вміти поставити себе на їхнє місце.

  1. Пантоміма

Одна дитина показує, інші відгадують (право на освіту; право на медичну допомогу; право на любов та піклування).

  1. Гра «Так чи ні»

Повторили всі права,

Тож тепер почнеться гра.

Якщо право є в законі,

Дружно плеснемо в долоні.

А якщо ж його нема,

В класі буде тишина.

1. Кожна дитина має право на життя.

2. Всі діти мають право їсти лише хот-доги та запивати їх газованими напоями.

3. Діти мають право на любов і піклування своїх батьків.

5. Діти мають право на навчання в школі.

6. Всі діти мають право говорити образливі слова.

7. Дитиною вважають людину до 21 року.

8. Особлива турбота надається дітям з інвалідністю.

9. Діти мають право на отримання інформації.

10. Дитина може розвивати свої таланти.

 

  1. Групова робота

Назвати, які права дитини зображено на ілюстраціях.

  1. Підсумок заняття
docx
Додано
6 березня
Переглядів
48
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку