Чий був Донбас насправді.

Про матеріал
Дуже цікава презентація про Донбас. Історія+факти. Вказувати автора при використанні не треба.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чий насправді був Донбас?

Номер слайду 2

ЯК ВИНИК ТЕРМІН «ДОНБАС»Термін Донбас виник аж у XIX столітті, так інженер Ковалевський охрестив вугільний басейн. До того ці землі називали по-різному: Велика Скіфія;Рейд Готланд;Приазов'я;Кальміуська планка Війська Запорозького;Слобідська Україна.

Номер слайду 3

Донбас. Історія виникнення. Землі від Приазов'я до Дніпра в комплексі із Кам'яною Могилою були місцем сили. В середньовічній уяві Київської Русі вважали, що шлях до Трої лежить саме через Приазов'я, через Донбас. Там мешкали греки у своїх містах-колоніях і кочівники – кімерійці, потім скіфи, які залишили нам численні кургани. Навіть зараз в Донецькому музеї бережуть скульптуру кам'яного Скіфа – з довгими вусами, як у козарлюги. Далі у ті краї прикочували сарматські племена…Кам ‘яний Скіф

Номер слайду 4

Ці землі дуже вабили кочівників…Не складно зрозуміти, чому ці землі стали таки ласим шматком. Це завжди була гаряча точка, за яку змагалися різні етноси. Вже в нашу еру у тих краях створили свою державу готи. Навіть є свідчення, що у IV столітті вони прийняли там християнство. Ці землі дуже вабили кочівників через: географічне розташування між Сходом і Заходом; скарби у землі.родюча земля. Ще за багато століть до нашої ери люди розвідали там корисні копалини. Кузні були ще у кімерійців і їхніх наступників, бо гріх не скористатися покладами, які лежать просто під ногами.

Номер слайду 5

Землі донбасу ніколи не були пусткою. Згодом прийшли ще одні мандрівники – гуни і попросили готів забиратися геть. Тож насправді землі нинішнього Донбасу ніколи не були пусткою!Тим часом скажімо, російська Вікіпедія починає історію Донецької області аж із XI століття у контексті Половецької землі. І байдуже, що до того була сила-силенна різних племен і навіть держав. Для московитів "их там нет": ні хозар, ні русинів…

Номер слайду 6

Історія донбасу. Монгольська навала у XIII столітті нанесла удару тим краям і їх частину зробила своїм Кримським улусом. Більшість російських істориків переконують, що після Золотої Орди там залишилося порожнє Дике поле. Насправді і це брехня… Осіле населення поміж набігів кочівників все ж туди поверталося. Осілими русинами-українцями та переселенцями з інших наших регіонів – це й були перші козаки.

Номер слайду 7

Луганськ- це хутір «вергунівка», а слов’янськ – козацький форт…Нинішній Луганськ – це козацький хутір Вергунівка, а Слов'янськ – козацький форт «Тор»…У Торі перше поселення було досить велике – 700 осіб. Наприклад, у Києві там проживало на той час до 5 тисяч населення. А в менших містах, наприклад, у Полтаві – 2 – 3 тисячі населення«..

Номер слайду 8

російська імперія користувалася Козаками та трохи історії Донецькаросійські пропагандисти "з піною на зубах" переконують своїх зомбаків, що Донецьк починається лише у XIX столітті з металургійного заводу. Не дивно, що Кальміуська паланка і вся козацька держава дратували Росію. Варто прочитати Французький рекет чи благородні воїни: ким були легендарні мушкетери!...Імперія спочатку скористалася силою козацтва, аби притиснути турків. А потім козаки стали не потрібні і становили загрозу царській владі. Тому 1775 року Катерина ІІ ліквідовувала Запорозьку Січ і створила підконтрольне Чорноморське козацьке військо. То куди поділися козаки Кальміуської паланки?

Номер слайду 9

Регіон змінився у xix століттіРегіон кардинально змінився у середині XIX століття. Туди приїхав валлієць Джон Юз чи Г'юз, побудував там металургійний завод і назвав козацьке поселення своїм іменем – Юзівка, воно ж майбутній Донецьк…Туди поїхали робітники. Переселенці потрапили у міста, на заводи і шахти. А у селах тим часом жили українські землероби і скотарі, які не поспішали переїжджати у місто. Починається масовий наплив із центральних губерній росії…Приїжджі робітники жили у жахливих умовах. Вбивства, крадіжки, побої власних дружин там були звичною справою…Джон Юз. Та українці з цих територій не зникли у шахтарські часи. І це спростовує ще один російський міф, начебто нас, українців, там ніколи не було. Відзначимо! За переписом 1897 року, на Донбасі приблизно 57 – 58% складали українці!

Номер слайду 10

Переломний момент для етнічного складу. Переломним моментом для етнічного складу Донбасу стало XX століття. Юзівку комуністи перейменовують на Троцьке, а потім на Сталіно. Почався червоний терор над населенням…Геноцидом українців, зокрема і Донбасу, став голодомор 1932 – 1933 років. Тоді загинула третина корінних мешканців. Щоб вижити у голодні роки, українці йшли із сіл у міста. На місце загиблих комуністи заселили чужинців, які нині прагнуть "русского мира" і ностальгують за Сталіним. Але навіть після тотального і навмисного винищення українців вони залишалися найчисельнішою етнічною групою…

Номер слайду 11

висновок. Отже, прочитавши попередні слайди, можна зі сміливістю та гордістю сказати…Донбас був, є і буде Українським завдяки нашим Захисникам!

pptx
Додано
18 жовтня 2022
Переглядів
401
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку