Чоловік - як батько, господар, воїн.

Про матеріал
Мужність батька полягає у тому, щоб захищати свій край, оберігати дітей, дружину, дбати про добробут сім’ї та її авторитет.
Перегляд файлу

 

             

Чоловік - як батько, господар, воїн.

Мужність батька полягає у тому, щоб захищати свій край, оберігати дітей, дружину, дбати про добробут сім’ї та її авторитет. З цього починається місія Батька, Чоловіка, Громадянина. Кожен юнак – це, насамперед, майбутній батько. Якими будуть батьки, такою буде і Батьківщина, бо Батьківщина - від слова батько. Згідно з народною мораллю, батьківська любов має бути стриманою і врівноваженою. Кажуть: дитину треба любити так, щоб вона цього не знала.

 Слово батька повинне бути вагомим і авторитетним. Батьків приклад має особливе значення, адже сини намагаються наслідувати батька. Можливо, той приклад не завжди гідний наслідування, але діти його бачать. Недарма у народі кажуть: «Яка гребля - такий млин, який батько - такий син», «Які самі, такі й сини». Батько повинен підтримувати авторитет своєї родини.

Саме це змушувало у всі часи слідкувати за своєю поведінкою, бути зразковим прикладом, щоб увічнити у родоводі пам’ять про себе. Родовідна пам’ять – явище  унікальне. Кожна дитина повинна знати свій рід. Пам’ять про свій рід - це не данина моді. Це потреба триматися свого родовідного кореня. Людей, які цуралися свого роду, зневажали. 

Батьки намагалися передати у спадок дітям не лише навички до праці та поведінки, але й залишити добру пам’ять про самих себе. Діти ж повинні дотримуватись і розвивати родовідні звичаї. Кожна людина у своєму батькові, дідові, прадідові  бачить корінь свого буття, своєї честі, гідності. Батько, мати, інші члени роду - це найдорожчі люди для кожного з нас на цій землі. Батьки і діди передають у спадок дітям те, що знають самі. Лише  не слід нехтувати цими знаннями.

Мудрими батьками вважаються ті, які вміють виховати хороших, добрих дітей. Хороші або погані діти – це  дзеркало поведінки батьків. На батьків-зрадників дивились з презирством, особливо діти. Найтоншою мірою совісті чоловіка є його ставлення до жінки. Вміти любити свою дружину, матір своїх дітей, дбати про її здоров’я, оберігати від хвороби, втоми, несправедливості. Неповага до жінки, дівчини вважається гріхом. Гріхом є і вживання у присутності жінки поганих слів. Кожне вимовлене нецензурне слово дає повну характеристику його господаря. Абсолютно неприпустимо це у присутності коханої дівчини. Погане слово оскверняє усі хороші почуття.

Найяскравіше краса чоловіка проявляється у праці, бо батько – це  годувальник сім’ї  та господар. Недарма казали: «Не навчив батько, не навчить і дядько». Внутрішня духовна краса осяває обличчя вченого, поета, робітника, коли вони займаються улюбленою справою. Але лінивий не здатний цього побачити.  На все життя увіковічили свої імена відомі українські родини, про яких  пам’ятає народ: Хмельницьких, Дорошенків, Семиренків, Косачів тощо. Хороший чоловік є господарем не лише у своїй сім’ї, а й у державі.  

 На жаль, наша Україна втратила багато славних господарів, вчених , військових, патріотів Батьківщини. Тільки велика любов до своєї родини та рідного краю допомагає вистояти і вижити. Пишається земля  своїми синами. Кажуть, що людина живе доти, поки про неї пам’ятає хоч одна людина на землі. Ми пам’ятаємо про них. Батьківщина у нас одна, як і батько - один. Її не вибирають. Батьківщина - це наш дім, у якому живуть найдорожчі люди, батьки, стежина до нашого дому, наше небо, могили предків. Як шанує син     свого батька, так і його шануватимуть діти.

 Не треба соромитись сказати лагідне слово своєму батькові, поцілувати маму і запропонувати їй свою допомогу. Не соромтеся проявити ніжність до своїх батьків, бо наступить час, коли гірко пожалкуєте, що так мало сказали теплих слів своїм найдорожчим. Батько завжди залишає свій слід у синові. То ж нехай той слід буде добрим.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
22 жовтня 2023
Переглядів
99
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку