ЧОМУ ВАРТО СПІЛКУВАТИСЯ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ

Про матеріал

Останнім часом виникла проблема грамотного письма дітей. Однією із причин є мова спілкування дітей і батьків. Тому, під час проведення батьківських зборів, можна використати цей матеріал, щоб допомогти для батьків зрозуміти: чому потрібно спілкуватися українською мовою.

Перегляд файлу

Мова в житті людини  посідає  особливе місце. Саме завдяки  їй народжена людьми істота стає людиною. Без мови вона так і не піднялася б з найнижчого, тваринного рівня.
У 1920 році індійські мисливці виявили у вовчому лігві двох дівчаток разом з вовченятами. Діти змалку виховувалися серед диких тварин, не чуючи людської мови.  Менша скоро померла, а старша, прожила ще близько 11 років. Через 2 роки вона навчилася стояти, через 6 — ходити, але протягом 4 років вивчила тільки 6 слів, а за 7 років — 45. Вона так і не навчилася думати, не усвідомила себе людиною.  Не брак зовнішніх вражень, не брак їжі, а брак мовного спілкування  спричинив до цілковитої розумової глухоти людської істоти.
Діти не народжуються з готовими людськими якостями. Мислення, інтелект людини  ці суто людські якості, які набуваються саме на базі мови.

Найперший інструмент виховання дитини це слово.  Наслідуючи
старших, дитина вчиться говорити і водночас засвоює окремі слова. Слово матері,  батька, слово сторонньої людини. Таким чином, необхідно, щоб мовлення дорослих було зразком для дітей. Адже навички правильного мовлення дитина набуває в сім’ї. Все, що роблять батьки для загального та мовленнєвого розвитку своєї дитини, має велике значення у її майбутньому. Мовленню необхідно вчити, перш за все, шляхом особистого прикладу. Тому ви повинні розуміти, що відповідальність за розвиток мовлення дитини в перші роки життя повністю має покладатися на вас.

Існує неправильна думка про те, що звуковимовна сторона мовлення дитини розвивається самостійно, без спеціального впливу і допомоги дорослих, ніби дитина сама поступово оволодіває правильною вимовою. Насправді, невтручання в процес формування дитячого мовлення майже завжди тягне за собою відставання в розвитку. Мовленнєві недоліки, які закріпилися в дитинстві, з великими труднощами долаються в наступні роки. Особливу увагу приділяйте розвитку дрібної моторики, бо вона безпосередньо пов’язана з розвитком мови. Ліплення, малювання, ігри з дрібними предметами – усе це допоможе мові, а в майбутньому – в опануванні письма.

Діти, батьки яких самі творять, залучаючи до процесу всю сім’ю: читають вголос, ліплять, влаштовують концерти, складають казки, співають хором, отримують більше шансів для розвитку повноцінного спілкування.

Дорослі повинні говорити правильно, не спотворюючи слів, чітко вимовляючи кожен звук, не поспішати, не «з’їдати» закінчення слів. Абсолютно недоречним є «сюсюкання», яке часто гальмує розвиток мовлення. Якщо дорослі не стежать за своїм мовленням, то дитина багато слів чує спотворено.

  Також негативно позначається на мовленні дитини наявна двомовність нашого середовища. Якщо дорослі, які  оточують дитину, розмовляють чистою, правильною мовою, вона перейме це від них, а якщо спотвореною, перевантаженою грубими формами висловлювань, жаргонізмами – відповідний буде й результат.

У нашій школі було проведено опитування на яких каналах і які телепередачі дивляться учні. Опрацювавши результати, стало зрозуміло, що діти надають перевагу Новому каналу, ТЕТ, Плюс+плюс, СТБ, Піксель. Справа в тому, що всі ці канали двомовні, тобто передачі транслюються українською і російською мовами. Діти сприймають цю інформацію і досить часто можна спостерігати за тим, що під час ігор на перервах, іноді на уроках вони вживають як українські слова так і російські, тобто у них формується суржикове мовлення, при якому дитина не буде досконало володіти жодною мовою. Про таке мовлення дуже влучно сказав В.О.Сухомлинський «Говорити такою скаліченою мовою – це все одно, що грати на розстроєній скрипці. Все одно, що з дерева красуню різьбити тупою, щербатою сокирою. Скалічена мова отупляє, оглупляє людину, зводить її мислення до примітива.»

Як же діяти у такій ситуації? Ми з вами не можемо вплинути на телебачення і також не в змозі заборонити дітям перегляд всіх цих каналів. Але ви можете запропонувати дітям дубляж мультфільмів або казок українською мовою. Рік тому на ютубі було створено канал Освіта дитини 21 століття. Там можливо переглянути укр.нар. казки та казки тітоньки Сови, розвиваючі мультфільми і мультфільми за віковими категоріями, уроки англійської та німецької мови.

  – Для чого потрібно все це робити?   Ми  хочемо, щоб наші діти гарно навчалися, вступили до престижних вузів. А у нас виникає гостра проблема в тому, що дітям важко висловлювати свою думку, у них малий словниковий запас. Під час відповіді на уроках вони часто вживають російські слова, тому що не знають як вони звучать українською мовою. Чим частіше діти будуть чути українську мову, тим багатшим буде їхнє мовлення. А від того, як дитина висловлює свої думки усно, залежить писемне мовлення та рівень навчальних досягнень.

Ви, батьки, повинні не просто володіти українською мовою. А бути провідником національної культури: знати і любити народну творчість, звичаї, традиції, особливості свого краю і передавати це своїм дітям. Мова дорослого має бути доброзичлива, м’яка, лагідна, емоційна й виразна, звучати плавно й мелодійно. Сім’я — перший ступінь оволодіння дитиною рідною мовою, яка є і засобом, і джерелом морального, естетичного, інтелектуального, емоційного розвитку дитини, формує її як гармонійно розвинену особистість.

Але  процес оволодіння мовою досить тривалий. І саме від того яким буде ставлення дитини до слова, залежить ефект виховання. Відповідно: яке в людини ставлення до рідної мови, таке й ставлення до рідної землі, до свого народу — синівське чи байдуже.   А ставлення до рiдної мови має бути таким, як до рiдної матерi: її люблять не за якiсь принади чи вигоди, а за те, що вона – мати. . Тому розмовляйте у сiм'ї мовою своєї нацiї. Прищеплюйте дiтям ставлення до мови як до святинi, найдорожчого скарбу. Майбутнє кожної мови — це діти, молоде покоління. Саме від них залежить, чи жити мові, чи піти в небуття.

ЧОМУ ж ВАРТО СПІЛКУВАТИСЯ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ?

1. По-перше, це красиво! Українська є не лише однією з найдавніших, але й чи не наймелодійнішою мовою світу.

2. Це стильно й концептуально: жити в окремій країні та спілкуватися окремою від усіх мовою, а не мовою сусідньої держави.

3. Це добре для економіки. Чим  більше людей спілкується виключно українською, тим більша потреба в іноземних компаній адаптувати свої продукти під нашу мову.

4. Це забезпечує зв'язок поколінь і безперервність культурного й історичного спадку народу України.

5. Якщо ми самі, живучи в себе вдома не шануємо власну історію, культуру й мову, як нас будуть поважати інші народи?

А зараз кілька порад щодо того, ЯК ПОЛЕГШИТИ СОБІ ПЕРЕХІД НА УКРАЇНСЬКУ:

1. Не соромтеся того, що ви наразі не надто досконало вмієте говорити українською. Якщо ви не робитимете це регулярно, то ваше вміння НІКОЛИ не вдосконалиться. Єдиний спосіб оволодіти мовою - це регулярно її застосовувати. Що більше ви говоритимете українською, то легше й краще вам це вдаватиметься.

2. Більше читайте українською. Купуйте українські книжки, газети та журнали, дивіться українські передачі, слухайте україномовне радіо.

3.Коли завантажуєте кіно з інтернету, шукайте копію з українським дубляжем. До речі, її дуже легко знайти. Майже всі фільми мають копію, де є кілька звукових доріжок, серед яких дуже часто є українська. Під час перегляду обирайте саме її.

4. Якщо не можете українізуватися самі, українізуйте своїх (майбутніх) дітей. Купуйте їм українські дитячі книжки, показуйте україномовні мультики, тощо.

5. У вашій оселі завжди мають бути українськi книжки, журнали, газети. Не забудьте i про дитячi

видання.

6.  Коли пишете оголошення чи табличку, пишіть українською. Навіть якщо це напис на вашому гаражі або оголошення в вас у під'їзді.

7.Крім того, українізуйте речі навколо себе:
змініть інтерфейс телефона, інших ґаджетів, комп'ютера, веб-сайтів і соцмереж на українську.

8. В банкоматі, таксофоні та скрізь, де є можливість, обирайте українську мову.

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
29 липня 2018
Переглядів
3233
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку